Mafra este un cochet oras portughez situat la doar 40 de km de Lisabona, in provincia Estremadura, o zona considerata sacra inca din Antichitate. Totodata este si una dintre cele mai vechi asezari din Portugalia. Dar ceea ce atrage lumea aici este impunatorul palat-manastire, unul dintre obiectivele emblematice ale tarii, recent declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.

In 1711, Regele João al V-lea al Portugaliei, ingrijorat in privinta descendentei sale, i-a facut o promisiune lui Dumnezeu: daca va fi binecuvantat cu un mostenitor, va construi aici cea mai mare manastire din intregul sau regat. Rugaciunile i-au fost ascultate, astfel ca in anul 1711 i s-a nascut prima fiica, María Bárbara de Braganza. 6 ani mai tarziu, au inceput lucrarile la acest complex in stil baroc-neoclasic.
52.000 de muncitori au muncit zi si noapte timp de 13 ani pentru a construi aceasta cladire gigantica, care are in componenta sa o manastire, un palat si o capela. Rezultatul a fost un colos de 42.000 de metri patrati. Interiorul adaposteste 1200 de camere, 4500 de usi, 6 orgi, 29 de clopote si 36.000 de carti. Aurul provenit din Brazilia a ajutat din plin la desavarsirea acestui proiect megaloman.
Constructia a fost terminata in 1730, exact la timp pentru a marca aniversarea celor 41 de ani ai monarhului.
Complexul, pe langa functia de resedinta de vara a regalitatii portugheze, a fost si un important centru educational, aici fiind predate o multitudine de materii, de la artele plastice pana la cantarea liturgica, si a servit, in 1807, ca loc strategic pentru combaterea invaziilor napoleoniene care au fortat familia regala sa fuga in Brazilia, luand cu ei o mare parte din mobilier, picturi, tapiserii si portelan. După exilul ultimului rege al Portugaliei, Manuel al II-lea, palatul a fost transformat in muzeu si, un an mai tarziu, a fost deschis publicului.

Orar si preturi
Palacio Nacional de Mafra este deschis in fiecare zi, in intervalul 09:30-17:00, cu exceptia zilei de marti cand este inchis.
Pretul unui bilet este de 8 euro si poate fi achizitionat online de AICI. Are avantajul ca daca va razganditi cu pana la 24 de ore inainte, veti primi inapoi intreaga suma platita.
Daca detineti un LISBOA CARD valid, atunci intrarea este gratuita. Puteti achizitiona cardul de AICI.
Cum poti ajunge din Lisabona in Mafra
Asa cum spuneam si mai sus, in scurta introducere, Mafra se afla la 40 km nord-vest de Lisabona, langa coasta Atlanticului.
Cea mai simpla si fara batai de cap optiune este sa veniti cu masina pe autostrada A8. N-ar trebui sa faceti mai mult 30-40 de minute.
Daca inchiriatul unei masini nu este o optiune pentru voi, tot am vesti bune. Desi nu exista un tren care sa lege cele doua orase, drumul dintre ele poate fi parcurs cu autobuzul.
Autobuze regulate circula de la gara Campo Grande din Lisabona pana la Ericeira, cu o statie in Mafra. Drumul ar trebui sa nu fie mai lung de 1 ora. Pretul unui bilet este de aproximativ 4 EUR. Biletele se achizitioneaza de la sofer.
Daca niciuna dintre optiunile de mai sus nu este viabila, dar va doriti cu ardoare sa vizitati palatul, o puteti face in cadrul unei excursii organizate din Lisabona care mai cuprinde si Palatul Queluz si Ericeira. Faceti click pe imaginea de mai jos si veti avea cea mai buna oferta.
Cat timp sa alocati pentru Palatul Mafra
As zice ca 2 ore sunt suficiente. Chiar daca este imens, se pot vizita doar cateva sali.
Ce puteti vedea in Palatul Mafra
CASA DA LIVRARIA (Biblioteca)
Chiar daca este ultima incapere care se viziteaza este cea mai frumoasa sectiune a palatului, motiv pentru care vreau sa incep cu ea. Acolo sta ascunsa biblioteca, una dintre cele mai mari si mai impresionante din Europa si, totodata, cea mai veche din Portugalia. Colectia pe care o adaposteste se ridica la aproximativ 30.000 de volume legate frumos in piele de maini franciscane rabdatoare. Cartile dateaza din secolele al XIV-lea si al XIX-lea si abordeaza in principal teme religioase, dar si medicina, farmacie, istorie, geografie, literatura, filozofie, arhitectura sau drept. Ca si curiozitate, biblioteca gazduiste si o colonie de lilieci din trei specii diferite (liliacul urecheat, pipistrellus si liliacul serotinic) care au rolul de a tine la distanta insectele care distrug lemnul si hartia.




ENFERMERIA DOS DOENTES GRAVES & BOTICA DA ENFERMERIA (Infirmeria & Dispensarul Palatului)
La etajul superior al cladirii se afla o camera imensa care, in secolul al XVIII-lea a fost folosita ca infirmerie a manastirii. Aici erau ingrijiti calugarii care erau grav bolnavi. Fiecare pacient avea rezerva sa, delimitata printr-o perdea, avand astfel parte de o oarecare intimitate. La capataiul fiecarui bolnav era o icoana cu Iisus sau Fecioara Maria si inca una cu sfantul despre care se credea ca vindeca boala de care suferea pacientul. In capatul salii ne atrage atentia o mica capela. In fiecare duminica dimineata, paturile erau asezate unul langa altul in forma un semicerc in jurul capelei, astfel incat cei suferinzi sa poata asista la liturghie.



Inainte de a intra in infirmerie, veti trece pe langa Farmacie, acolo unde sunt expuse o serie de instrumente medicale si obiecte farmaceutice. Medicamentele, unele dintre ele deja sub forma de pastile, erau preparate din radacini si ierburi crescute in gradina palatului. Farmacistul masura cantitatea de seminte de dovleac, anason, pepene sau menta si le amesteca cu otet, ceara, rasina, zahar sau miere, conform indicatiilor doctorului, in recipientele pe care le vedeti aici.

COZINHA DA ENFERMERIA (Bucataria Infirmeriei)
Aici era preparata mancarea pentru cei bolnavi si pentru cei care aveau grija de ei. In palat mai existau inca 3 bucatarii: una a regelui, una a reginei si inca una a manastirii. In capat era camara in care erau pastrate alimentele.


Pe langa infirmerie, dispensar si bucatarie exista si un mic muzeu de arta sacra cu piese liturgice si picturi extrem de valoroase.
SALA DO TRONO/SALA DAS AUDIÊNCIAS (Sala Tronului/Sala de Audiente)
Aici aveau loc audientele regale si ceremoniile de sarutare a mainilor. Acest ritual a fost abolit de catre Regele Pedro V in 1860 pentru ca vedea acest ceremonial drept un act absolut de servilism. Camera este decorata cu fresce reprezentând „Virtutile Regale” (Perfectiunea, Linistea, Bunatatea, Stiinta, Generozitatea, Pacea, Perseverenta si Harnicia). Singurele obiecte de mobilier din aceasta camera sunt doua scaune acoperite cu catifea rosie ce dateaza din secolul al XVIII-lea. Camera este iluminata doar de razele de soare care intra prin ferestrele capelei alaturate.





SALA DE DIANA (Sala Dianei)
Sala si-a luat numele de la tavanul pictat in 1800 de catre Cirilo Volkmar Machado. O infatiseaza pe Diana, zeita romana a vanatorii alaturi de nimfele sale. Camera este dominata de o carpeta ce poarta semnatura belgianului Jan Leyniers si il reprezinta pe Alexandru cel Mare primind-o pe Regina Thalestris a Amazonului. In trecut, aceasta sala era cunoscuta drept Sala Tortei, deoarece aici ardea o lumanare in fiecare noapte.



SALA DOS DESTINOS DE PORTUGAL (Sala Destinului Portugaliei)
Numele sau provine de la tavanul pictat de acelasiCirilo Volkmar Machado si care reprezinta genealogia Casei Regale a Portugaliei. Regele Afonso Henriques, intemeietorul regatului portughez, inconjurat de descendentii sai priveste in cartea destinelor Portugaliei.



SALA DAS DESCOBERTAS (Sala Descoperirilor)
Si aceasta sala, ca si restul si-a luat numele tot de la tavan pictat in 1804, tot de Cirilo Volkmar Machado, care evoca descoperirile portugheze.

Etajul doi al impozantului edificiu era destinat apartamentelor private ale Regelui si Reginei, despre care se banuieste ca nu aveau prea multe in comun, din moment ce dormitoarele lor se aflau la mai bine de 200 m distanta unul de celalalt, despartite de nesfarsite galerii si coridoare.
APOSENTOS REAIS DO TORREÃO NORTE (Apartamentele regale din Turnul Nordic)
Turnul Nordic era locuit de catre rege. Avem ocazia sa trecem prin dormitorul regelui (in care troneaza un frumos pat in stil francez), biroul sau (pe ai caror pereti sunt pictate scene religioase din Patimile lui Hristos) sau sala destinata garzii regelui (al carei tavan ilustreaza Caderea lui Faeton o legenda ce provine din mitologia romana).




SALA DE D. JOÃO V (Sala Regelui João al V-lea)
In aceasta sala se pot observa mai multe portrete ale Regelui João al-V-lea, fondatorul palatului. Nu lipseste nici cel al sotiei sale, Regina Maria Ana de Habsburg. Pe peretele opus, intre ferestre, este un tablou care o infatiseaza pe Infanta Portugaliei si Regina Spaniei, María Bárbara de Braganza, cea care sta la originea construtiei acestui complex.


HOLUL INVAZIILOR NAPOLEONICE
Aceasta incapere si-a luat numele de la picturile cu scene din Razboaiele Napoleonice care au avut loc in Portugalia intre 1807 si 1813, conflicte care au determinat familia regala sa plece in exil in Brazilia in 1807.


APOSENTOS REAIS DO TORREÃO SUL (Apartamentele regale din Turnul Sudic)
Turnul sudic era locuit de catre regina. Turul trece prin dormitorul reginei, camera de zi si capela privata.




SALA DA MÚSICA (Sala de Muzica sau Sala Galbena)
Numele vine de la pianul construit de Joseph Kirkman, un ebanist britanic, in 1857. Instrumentul a fost expediat si instalat aici in 1861. Pe langa pian, incaperea este decorate cu mai multe piese de mobilier de la care provine denumirea alternativa.Familia Regala isi primea aici invitatii.

SALA DO BILIARDO (Camera de biliard)
Chiar langa sala de muzica se afla o camera dedicata relaxarii. Aici, familia regala si oaspetii sai, isi petreceau timpul liber. Piesele expuse provin din Franta si China.

SALA DE D. FERNANDO II (Camera Regelui Fernando al II-lea)
Urmeaza o mica incapere dedicata lui Fernando al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, regele consort cu origini autro-ungare, casatorit cu Regina Maria II. Pe perete se afla portretul sau realizat de catre Miguel Angelo Lupi, in 1875.

SALA DOS TROFÉUS DE CAÇA (Sala Trofeelor de Vanatoare)
Pana la caderea monarhiei, in 1907, fanfara canta in aceasta sala.Dupa instaurarea Republicii, aceasta a fost decorata cu trofee de vanatoare provenite in padurea aflata in apropierea palatului. Peretii camerei sunt impanziti cu coarne de cerbi.


CAMERA MACHETEI
Ultima incapere care poate fi vizitata in cadrul unui tur prin acest magnific palat este asa numita Camera Machetei care si-a luat numele de la modelul in miniatura a Palatului National Mafra. Aceasta este sculptata in lemn si a fost executata in 2017.

Biserica
Bazilica se afla chiar in centrul cladirii, fiind incadrata de aripa sudica si cea nordica. Acoperita cu marmura de Carrara si jasp, are un transept in centrul caruia se inalta o cupola impresionanta de 70 de metri inaltime. Si daca nu ar fi de ajuns, biserica a fost dotata cu sase orgi amplasate de-a lungul navei, oferind o muzicalitate speciala lacasului de cult
