Piata Skandenberg

Ne-am intors recent dintr-o scurta escapada in Tirana, capitala vibranta si surprinzatoare a Albaniei, si trebuie sa recunosc din capul locului ca orasul mi-a depasit toate asteptarile. Desi poate nu se afla inca pe lista clasica de destinatii turistice, acest oras te cucereste din prima clipa cu energia sa cosmopolita, cu combinatia fascinanta de arhitectura veche si noua, dar si cu spiritul prietenos al localnicilor.

Asemenea multor romani, am privit si eu aceasta tara cu reticenta si am plecat putin cu sufletul strans nestiind la ce sa ma astept si cum imi voi petrece cele 3 zile de vacanta acolo. Imaginea de tara izolata si saraca, asociata cu regimul comunist al lui Enver Hoxha, persista inca in mintea mea, desi stiam ca Albania s-a schimbat radical in ultimele decenii. Stereotipurile despre infractionalitate sau pericolele calatoriilor in aceasta parte a Europei au impiedicat multi romani sa exploreze imensul sau potential turistic. Dar, din fericire, noile curse directe lansate din Romania spre Albania cu preturi mai mult decat decente, au facut ca aceasta destinatie sa devina din ce in ce mai cunoscuta.

Daca va ganditi si voi sa-i dedicati un weekend, am pregatit un itinerariu prin care sa descoperiti cat mai mult din esenta orasului, in doar 48 de ore. De la explorarea strazilor pline de arta urbana si cafenele cochete, pana la vizitarea unor obiective emblematice precum Bunk’Art si Muntele Dajti, veti descoperi o Tirana dinamica, plina de surprize, care reusește sa imbine perfect traditiile balcanice cu influentele moderne. Pregatiti-va pentru o aventura care o sa va schimbe complet perceptia despre aceasta capitala balcanica!

CAT TIMP SA PETRECETI IN TIRANA

Pe internet veti gasi o sumedenie de articole care recomanda sa alocati pentru Tirana doar o zi.Eu insa cred ca este nedrept si putin subapreciata ca destinatie si v-as sfatui sa nu cadeti in aceasta capcana. Petreceti acolo cel putin 2 zile pline si o sa vedeti in randurile care urmeaza ca nu veti avea timp sa va plictisiti.

CUM AJUNGETI IN TIRANA

Daca locuiti in Bucuresti, lucrurile sunt simple. Atat compania Ryanair, cat si Wizz Air au zboruri de mai multe ori pe saptamana catre Tirana. Zborul pana acolo dureaza aproximativ o ora, iar preturile sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, pentru un zbor dus-intors in perioada 1-4 noiembrie, am platit 30 de euro/pers.

Sigur, exista si posibilitatea de a merge cu masina, dar consider ca nu merita efortul avand in vedere ca avionul va costa mult mai putin decat masina si va ajunge mult mai rapid. Iar daca vreti sa vedeti si altceva in afara capitalei, puteti inchiria masina la fata locului sau puteti opta pentru tururi organizate cu plecare din Tirana.

CUM AJUNGETI DE LA AEROPORT IN ORAS

Aeroportul International Tirana Nene Tereza (cod aeroport TIA) se afla situat la 19 km de centrul orasului, iar aceasta distanta poate fi parcursa in aprox. 30-40 de minute, in functie de trafic si modalitatea de transport aleasa. Acesta este singurul aeroport al tarii.

Trebuie sa stiti din capul locului ca in Tirana, ca de altfel nicaieri in Albania, nu exista metrou sau tren. Prin urmare, nu trebuie sa va bazati pe aceste doua mijloace de transport.

Transfer privat

Cel mai simplu si usor mod de a ajunge de la aeroport in oras este cu transfer privat. Nu neaparat si mai ieftin, dar asta este o cu totul alta poveste. Asa cum se intampla in orice aeroport din lume, dupa ce aterizati si iesiti in zona de sosiri, soferul o sa va astepte cu o placuta cu numele vostru in mana si o sa va duca confortabil pana la cazare. Preturile variaza in functie de distanta si de firma aleasa. Gasiti mai jos cele mai bune variante:

Powered by GetYourGuide
Autobuzul

Cea mai ieftina varianta este sa luati autobuzul. Autobuzele pleaca din aeroport la fiecare ora si in aproximativ 40 de minute ajungeti in statia aflata in proximitatea Pietei Skandenberg. Dupa ce iesiti din zona bagajelor si ajungeti la terminalul sosiri, acolo unde de obicei asteapta lumea, faceti stanga si mergeti cam 200 m pe langa birourile de inchiriat masini. In capat veti vea mai multe autobuze aliniate, asteptand frumos pasagerii. Autobuzele nu au numere, ca la noi, ci au pancarte cu destinatia (Tirana, Skholder, Durres etc.).

Autobuzele pleaca imediat ce s-au umplut, asa ca e bine sa mergeti direct acolo dupa ce iesiti din aeroport. Autobuzele companiei Luna circula 24/7 zile. Biletul de autobuz de la Aeroportul Tirana pana in centrul orasului costa 400 LEK (aprox. 4 EUR) de persoana. Atentie, se plateste doar cash. Puteti cumpara biletele in autobuz sau in avans online. Daca leka schimbati deja, cel mai bine este sa le luati online. Biletele pot fi achizitionate de aici:

Evident, exista si varianta taxiului. Pretul pana in centru variaza intre 2000-2500 LEK (adica in jur de 25 euro). Nu uitati sa stabiliti pretul cu soferul, imediat ce v-ati urcat in masina. Nici aici nu sunt acceptate platile cu cardul, doar numerar in leka sau euro. Uber nu exista deocamdata in Albania.

Powered by GetYourGuide

UNDE STATI IN TIRANA

Evident, exista unitati de cazare pentru toate buzunarele. De la hoteluri de lux pana la cele on budget. Important este sa fiti cat mai aproape de centru pentru ca acolo sunt amplasate majoritatea obiectivelor. Fiti atenti si la recenzii, uneori hoteluri de 4 stele din Albania, ofera conditii de 3*. Noi am stat cazati la Green House Hotel & Restaurat, cotat pe Booking la 4 stele. Pentru 3 nopti cu mic-dejun am platit in jur de 240 de euro, cazare achizitionata cu aproximativ 2 luni inainte. L-am ales pentru ca era destul de aproape de Piata Skandenberg. Pot spune ca a fost curat, iar receptionerul destul de atent la nevoile turistilor. Asa ca il recomand.

Green House Hotel & Restaurat

Acestea fiind zise, va las mai jos itinerariul nostru pentru cele 48 de ore petrecute in Tirana:

ZIUA 1

Piata Skandenberg

Turul nostru prin Tirana a inceput in imensa Piata Skandenberg, cu o suprafata ce depaseste peste 40.000 de metri patrati, in mijlocul careia troneaza statuia ecvestra a marelui erou national care ii da si numele.

Piata Skandenberg
Piata Skandenberg
Moscheea Et’hem Bey

Alaturi, se afla vechea moschee Et’hem Bey, o constructie care aminteste de trecutul otoman al Albaniei si a carei constructie a fost finalizata in 1823. Fatada moscheei este decorata cu fresce care infatiseaza peisaje naturale, cascade, copaci si poduri, un stil unic in arhitectura islamica din acea vreme. Va recomand sa o vizitati si la interior, pentru ca si inauntru veti gasi pereti pictati cu motive florale si geometrice. Povestea ei este una interesanta pentru ca, asa cum s-a intamplat si in Romania, regimul comunist a inchis si distrus aproape toate lacasurile de cult. Faptul ca Moscheea Et’hem Bey a supravietuit este considerat un adevarat miracol. Moscheea a ramas inchisa pana in anul 1991, cand cateva sute de cetateni albanezi au sfidat interdictiile si au redeschis-o in mod pasnic, marcand astfel inceputul unei noi ere de libertate religioasa in tara.

Moscheea Et’hem Bey si Turnul cu Ceas
Turnul cu Ceas

In spatele acestei moschei se afla si Turnul cu Ceas, un simbol al orasului, inalt de 35 de metri. Daca urcati in varful sau, veti avea o priveliste incantatoare asupra orasului.

Muzeul National de Istorie

In aceeasi piata, ne-a mai atras atentia si mozaicul aflat pe fatada cladirii care gazduieste Muzeul National de Istorie. Se numeste simplu “Albanezii” si infatiseaza poporul albanez de-a lungul istoriei.

Muzeul National de Istorie.
Muzeul National de Istorie.
Muzeul Bunk’Art 2

Urmatoarea oprire a fost Muzeul Bunk’Art 2, deschis in cadrul unui buncarantiatomic de catre fostul dictator comunist Enver Hoxha. Trebuie mentionat ca Enver Hoxha, care a condus tara din 1944 si pana in 1985, era speriat de faptul ca Albania ar putea deveni tinta unui atac nuclear, asa ca a construit mii de buncare pe tot cuprinsul intregii tari. Cum acest lucru nu s-a intamplat niciodata, o parte dintre acestea au fost transformate in muzee. In muzeu aveti oportunitatea de a afla mai multe despre regimul comunist prin intermediul fotografiilor, documentelor sau obiectelor folosite in epoca respectiva inclusiv perioada de izolare a Albaniei și impactul regimului totalitar asupra vieții de zi cu zi a populatiei. Experienta este completata de proiectii video si instalatii artistice, care va ofera o perspectiva imersiva asupra istoriei recente a tarii.

Muzeul Bunk’Art 2
Muzeul Bunk’Art 2
Muzeul Bunk’Art 2
Muzeul Bunk’Art 2
Muzeul Bunk’Art 2
Catedrala Ortodoxa Invierea Domnului

De acolo, am mers pe Bulevardul Dëshmorët e Kombit, acolo unde se afla Katedralja Ortodokse Ngjallja e Krishtit (Catedrala Ortodoxa Invierea Domnului), cea mai mare biserica ortodoxa din Tirana. Catedrala, un simbol al renasterii credintei ortodoxe, a fost inaugurata in 2012 si poate fi vizitata gratuit. Icoanele de pe pereti sunt pictate in stil bizantin, iar candelabrul central masiv adauga un aer de solemnitate.

Catedrala Ortodoxa Invierea Domnului
Catedrala Ortodoxa Invierea Domnului
Catedrala Ortodoxa Invierea Domnului
Catedrala Ortodoxa Invierea Domnului
Catedrala Ortodoxa Invierea Domnului
Piramida din Tirana

Mergand in continuare pe Bulevardul Dëshmorët e Kombit, veti vedea pe stanga si pe dreapta toate ministerele si cladirile guvernamentale din Albania. Principala atractie de-a lungul acestei strazi guvernamentale este Piramida din Tirana. Aceasta piramida masiva din beton a fost construita de fiica fostului dictator comunist pentru a gazdui un muzeu dedicat regimului comunist. Dupa caderea comunismului in 1991, muzeul a fost inchis, iar cladirea si-a pierdut scopul initial, avand diverse utilizari de-a lungul anilor, de la centru de conferinte si discoteca, pana la baza NATO in timpul Razboiului din Kosovo. Piramida a fost refacuta in 2018 si de atunci localnici si turisti deopotriva, escaladeaza peretii sai in cautarea unor privelisti incredibile asupra orasului. Desi Piramida aminteste albanezilor de trecutul lor comunist, este una dintre emblemele orasului.

Piramida din Tirana
Bulevardul Dëshmorët e Kombit
Bazarul Nou

Ultima oprire a zilei a fost la Bazarul Nou (in albaneza Pazari i Ri). Aceasta este de fapt o piata in stil balcanic in care veti gasi aproape orice, de la masline, branzeturi, carnuri si vinuri pana la suveniruri. Este intesata cu mici cafenele si restaurante care servesc mancare traditionala.

Bazarul Nou
Restaurantul Era Piceri

Chiar daca oferta gastronomica era variata, am ales sa mergem sa mancam la un restaurant aflat in cartierul Blloku, un fel de Primaverii al Bucurestiului.Mai precis la Restaurantul Era, unul dintre cele mai populare si apreciate locuri din Tirana, renumit pentru preparatele sale traditionale albaneze si atmosfera primitoare. Meniul celor de la Era este o celebrare a gastronomiei albaneze, punand accent pe ingrediente locale si rețete tradtionale. O sa va las mai jos cateva poze ca sa va convingeti.

Chiftele cu fistic si iaurt (chiftele din carne tocata de vita, miel si porc cu condimente si fistic servite cu cartofi la cuptor si iaurt cu menta)
Paine crocanta cu malai, unt, ayran si branza feta de capra
Fasole provenita din Regiunea Devoli pregatita la cuptor in sos de rosii cu ceapa, ulei de masline, unt, paprika si carnati specifici zonei Kosovo.

ZIUA 2

Telecabina Dajti

In cea de-a doua zi a excursiei in Tirana, am hotarat sa evadam din agitatia urbana si sa ne bucuram de aer curat, natura, miscare si privelisti ametitoare. Iar pentru a avea toate astea, a trebuit sa iesim putin din oras pana la poalele Muntelui Dajti. De acolo, am luat Telecabina Dajti Ekspres care ne-a dus, in aproximativ 15 minute, in varful acestui masiv aflat la o altitudine de 1613 m deasupra nivelului marii. Fara indoiala, asta s-a dovedit a fi unul dintre cele mai interesante lucruri de facut in Tirana si va indemn si pe voi sa o faceti. O sa imi dati dreptate

Telecanina care duce in varful Muntelui Dajti
Telecanina care duce in varful Muntelui Dajti
La Telecabna Dajti cu autobuzul

Ca sa ajungem acolo, am luat autouzul orasenesc (RATB-ul lor) de la statia aflata chiar in spatele Pietei Skanderbeg, vizavi de Hotelul Plaza. Trebuie sa va urcati in autobuzul albastru cu numarul 11, in directia Porcelan. Autobuzul spre Porcelan pleaca la fiecare 5-10 de minute, in functie de zi si functioneaza intre orele 5:30 si 24:00 pe tot parcursul anului.

Calatoria cu autouzul pana la Telecabina Dajti Ekspress dureaza in jur de 30 de minute, in functie de trafic si sunt in total 17 statii. Veti plati la controlorul aflat in fiecare vehicul biletul care costa 40 Leke (aprox. 0.40 euro). Atentie, nu se poate plati cu cardul si nici cu euro, asa ca trebuie sa fiti pregatiti cu ceva maruntis.

Am coborat la statia Teleferik, iar apoi am urcat un deal timp de aproximativ 5 minute pentru a ajunge la casa de bilete a Dajti Ekspress. Nu va faceti griji, exista indicatoare, asa ca nu exista niciun risc sa nu ajungeti la destinatie.

La Telecabna Dajti cu taxiul

Evident, se poate ajunge si cu taxiul, mult mai repede, dar putin mai scump. Undeva intre 7-10 euro. Telecabina, care seamana mai mult cu o telegondola este deschisa in intervalul 09:00-18:30. Aveti grija cum va planificati excursia pentru a nu ajunge joia pentru ca este singura zi in care nu functioneaza. Noi am ajuns in jurul orei 10:00 pentru ca ne doream sa nu fie foarte aglomerat, lucru care ne-a si reusit.

Pretul unei calatorii dus-intors pentru un adult a fost de 1400 Leke (aprox. 14 euro) in noiembrie 2024. Biletele nu pot fi achizitionate online, ci doar de la casa de bilete aflata la intrarea in statia de telecabina.

Odata ajunsi la statia superioara a Telecabinei Dajti Ekspress, primul lucru care ne-a atras atentia a fost privelistea impresionanta asupra intregului oras Tirana. Se spune ca intr-o zi senina, se poate vedea Marea Adriatica si portul Durres. Nu pot confirma asta pentru ca era putina ceata in zare, dar ii cred pe cuvant pe cei ce afirma asta.

Muntele Dajti
Muntele Dajti
Muntele Dajti
Muntele Dajti

Dupa ce va saturati de pozat din toate unghiurile, va puteti trage putin sufletul la restaurantul amplasat acolo sau puteti servi o cafea la barul rotativ. Mai mult, exista o multime de activitati in aer liber care sunt organizate acolo. Puteti face echitatie, tir, minigolf sau intreceri cu masinute de carting. Iubitorii de adrenalina isi pot petrece timpul in parcul de aventura sau se pot da cu parapanta. Asadar, fiti pregatiti sa petreceti acolo cel putin o jumatate de zi. Nu veti avea timp sa va plictisiti!

Muzeul Bunk’Art 1

O excursie pe Muntele Dajti poate fi combinata usor cu o vizita la Muzeul Bunk’Art 1, poate cel mai inovativ muzeu din Tirana. De ce? Pentru ca, dupa cum ii spune si numele, la fel ca si Bunk’Art 2 si el este deschis intr-un buncar antiatomic construit de Enver Hoxha. Spre deosebire de fratele sau aflat in centrul orasului, Muzeul Bunk’Art 1 se concentreaza pe istoria generala a regimului comunist.

Acest vast complex subteran, finalizat in anii 1970, este un spatiu cu peste 100 de incaperi, sali de conferinte si coridoare lungi care odinioara aveau rolul de a proteja conducerea tarii in caz de atac nuclear. Birourile si dormitoarele liderilor comuniști pastreaza mobilierul si decoratiile din acea perioada.

Dupa ce am vizitat muzeul si ne-am adus cumva aminte de ceea ce s-a intamplat in Romania in aceeasi perioada, am luat din nou autobuzul 11 care ne-a dus in centrul orasului pentru a face ultimele cumpraturi pentru cei dragi de acasa.

Restaurantul ERA

De acolo, am plecat pe jos spre cartierul Blloku acolo unde se afla restaurantul ERA. De obicei, in calatoriile noastre ne place sa incercam cat mai multe locuri cu mancare buna, dar de data asta, am decis sa ne intoarcem tot acolo pentru ca ne-a placut gustul si diversitatea mancarii, servirea excelenta si preturile accesibile. Mai mult, mai aveam cateva feluri de mancare traditionale la care ne ramasese gandul din ziua precedenta. 

Carnati in stil Kosovo inveliti in foccacia pe un pat de branza feta,ceapa rosie, masline megre si sos picant
Toptani Mall

In ultima seara in Tirana, ne-am facut curaj si am intrat in Toptani Mall, aflat destul de aproape de hotelul in care eram cazati. Este unul dintre cele mai moderne centre comerciale pe care le-am vazut pana acum, avand un design futurist. Ofera o gama larga de magazine si servicii, dar concluzia la care am ajuns este ca Tirana nu este o destinatie de shopping pentru ca preturile sunt nejustificat de mari. Mai mari chiar ca in Romania la unele produse.

Toptani Mall

Daca mai aveti la dispozitie inca o zi, va recomand o excursie pana in orasul Kruja, orasul natal al legendarului eraou Skandenberg. Gasiti AICI un articol despre ce puteti face acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *