Daca doriti sa admirati cea mai buna priveliste asupra orasului Istanbul, atunci Turnul Galata este locul ideal. Dupa cum ii spune si numele, acesta este localizat in cochetul cartier Galata si este vizibil din aproape orice punct al orasului. Se poate ajunge foarte usor la el din centrul orasului fie pe jos, fie cu mijloacele de transport in comun.

Turnul Galata vazut din Eminönü

Turnul Galata a fost construit in anul 1348 de catre genovezi, cu scopul de a superviza intrarea in Cornul de Aur. Mai tarziu, in timpul Imperiului Otoman servea drept locul perfect din care puteau fi observate incendiile in oras.

O legenda a vremii spune ca in secolul al VII-lea, in timpul domniei sultanului Murad al IV-lea, temerarul Hezarfen Ahmet Celebi ar fi zburat din acest turn pana pe malul asiatic folosind aripi artificiale, devenind astfel un pioner al aviatiei. Aceeasi legenda mai precizeaza si ca sultanul s-ar fi speriat atat de tare de acest lucru incat a decis sa-l trimita in exil tocmai in Algeria.

Partea buna este ca se poate urca in el contra sumei de aproximativ 30 TL. Accesul pana in varf se poate face cu ajutorul a doua lifturi, asa ca nu exista niciun motiv sa nu urcati. Acolo exista si un restaurant in care puteti zabovi cateva clipe dupa ce ati fost coplesiti de priveliste. Aici am servit cea mai buna baclava cu inghetata si fucte.

Din experienta, cea mai buna perioada pentru a-l vizita este dimineata. La orele dupa-amiezii, in plin sezon, se formeaza o coada care ajunge sa ocoleasca turnul si uneori se poate astepta chiar si o ora.

Palatul Topkapi si Hagia Sofia vazute din Turnul Galata
Podul Galata vazut din Turnul Galata

One Reply to “Turnul Galata”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *