Daca ajungeti in Istanbul ar fi pacat sa nu vizitati si acest simbol al Imperiului Otoman, desi nu este la fel de cunoscuta precum Moscheea Albastra. Dupa cum ii spune si numele, ea a fost construita la porunca sultanului Suleyman Magnificul de catre Sinan, arhitectul preferat al curtii.


Moscheea are 4 minarete care simbolizeaza faptul ca Suleyman a fost cel de-al 4-lea sultan dupa caderea Constantinopolului, iar cele 10 balcoane ale minaretelor faptul ca era cel de-al 10-lea sultan al Imperiului Otoman.


Pe cat de impresionanta este la exterior, pe atat de simplu decorata este in interior. Ceramica de iznik pe pereti, covoare moi pe jos si cateva candelabre impresionante care asigura iluminarea incaperii alaturi de cele 183 de ferestre.


Este cea mai mare si impunatoare moschee din oras si face parte dintr-un complex care include un spital, un restaurant, o baie turceasca si o scoala, dar si mormintele lui Suleyman, ale sotiei sale Hurrem si ale catorva dintre copiii acestora.


Dupa ce ati iesit din moschee, mergeti in micutul cimitir de langa ea, acolo unde se afla doua mausolee care gazduiesc mormintele imperiale. Primul dintre ele, cel mai impozant, adaposteste mormantului lui Suleyman, iar de-o parte si de alta a acestuia se afla locurile de veci ale Sultanei Mihrimah (singura fiica a lui Suleyman si a lui Hurrem) si ale sultanilor Soliman II si Ahmed II. Mausoleul lui Hurrem este putin mai mic decat cel al lui Suleyman, insa mult mai frumos decorat. Nu se stie motivul pentru care ei au fost inmormantati separat, mai ales daca tinem cont de dragostea ce i-a unit in timpul vietii.

Mausoleul lui Suleyman Magnificul
Mormantul lui Syuleyman
Mormantul lui Mihrimah
Mormantul Sultanei Hurrem
Mausoleul Sultanei Hurrem


Curtea exterioara ofera o priveliste incantatoare asupra Cornului de Aur, un nou loc excelent pentru fotografii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *