Biserica Sfantul Nicolae (Sankt Nikolai kyrka, in suedeza), cunoscuta printre localnici drept „Storkyrkan” (Marea Biserica), a fost construita in secolul al XIII-lea in stil gotic si este astfel cea mai veche biserica din capitala Suediei. Dupa cum ii spune si numele, ea este dedicata Sfantului Nicolae. Este situata chiar langa Palatul Regal si are un singur turn cu o inaltime de 66 m, vizibil din aproape orice punct al Gamla Stan, centrul vechi al orasului.

Catedrala merita vizitata si in interior, deoarece aici se gasesc cateva piese interesante. Cea mai celebra este reprezentarea din lemn a Sfantului Gheorghe si a balaurului (ce dateaza cel mai probabil din secolul al XV-lea), creata de catre Berndt Notke la comanda lui Sten Sture cel Batran, pentru a marca victoria victoria acestuia asupra armatei daneze in Batalia de la Brunkeberg. Se pare ca Sf. Gheorge ar fi intruchiparea lui Sten Sture care a invins balaurul (armata daneza) salvand printesa de la moarte(Stockholm).In zilele noastre, aceasta statuie ofera inspiratie pentru crestini in lupta lor zilnica cu diavolul, indiferent ce forma ar lua acesta.

De mentionat ar mai fi si o copie din secolul XVII a celei mai vechi picturi din Stockholm, Vädersolstavlan, al carei original s-a pierdut.

Catedrala merita vizitata si pentru istoria sa, ea fiind locul traditional in care s-au desfasurat aproape toate incoronarile regilor suedezi. Incepand cu domnia Reginei Cristina de Suedia, in prima jumatate a sec. al XVII-lea si pana 1907, cand Gustav V -bunicul actualului rege- a decis sa elimine ceremoniile de incoronare. Ultimul rege incoronat aici a fost Oscar II, in 1873. Tot aici s-au casatorit si actualii regi, Carl Gustav si Silvia de Suedia in 1976, dar si fiica lor, Printesa Mostenitoare Victoria cu Printul Daniel pe 19 iunie 2010.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *