Program: septemberie–mai
luni: inchis
marti-joi: 11.00–17.00
vineri: 11.00–20.00
sambata-duminica: 10.00–18.00
iunie–august: in fiecare zi: 09.00–20.00
Pret: 130 SEK (adulti)
90 SEK ( studenti/pensionari)
Gratuit cu Stockholm Pass
Adresa: Stortorget 2, 111 29 Stockholm
Site: www.nobelprizemuseum.se

Muzeul contine informatii despre Alfred Nobel ( inventatorul dinamitei si creatorul premiilor care ii poarta numele) si despre cei peste 900 de laureati ai Premiilor Nobel, incepand din 1901 si pana in prezent. Muzeul a fost deschis in 2001 si este gazduit intr-o cladire din Gamla Stan.

Imediat dupa ce am intrat, primul lucru care ne-a atras atentia a fost expozitia din tavan. Da, ati citit bine, pentru ca acolo, cu ajutorul unei tehnologii de ultima ora, portretele tuturor castigatorilor se plimba pe sine prin intreg muzeul, chiar deasupra capetelor vizitatorilor.

Expozitia ne-a purtat apoi printre descoperirile care au schimbat lumea din domeniul medicinei, fizicii, chimiei si economiei prin intermediul obiectelor si a secventelor video. Puteti afla informatii chiar si despre ceremonia de decernare a premiilor si mici secrete din organizarea acesteia. Ea are loc in fiecare an pe data de 10 decembrie, fiecare editie fiind prezidata de catre Regele Suediei.

Din cand in cand sunt organizate si expozitii temporare, precum era cea dedicata laureatilor pentru literatura in perioada in care am fost eu. Ne-am bucurat tare mult sa o descoperim si pe Herta Müller printre acestia.

Asemenea oricarui muzeu suedez care se respecta, si acesta dispune de un magazin de unde se pot achizitiona suveniruri pentru toate varstele, precum carti sau seturi cu diverse experimente. La Bistro Nobel se servesc diverse specialitati suedeze, dar si faimoasa inghetata Nobel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *