Program: septembrie-mai: 10:00-17:00
iunie-august:08:30-18:00
Pret: 150 SEK (adulti)
Gratuit cu Stockholm Pass
Adresa: Galärvarvsvägen 14, 115 21 Stockholm
Site: www.vasamuseet.se

Desi stiti deja ca nu imi place sa scriu in articolele mele despre date istorice, totusi, pentru a intelege importanta acestui muzeu, trebuie sa ma intorc putin in trecut. Mai precis in anul 1626, atunci cand Regele Gustav Adolf a comandat construirea unui vas care sa joace un rol important in flota navala suedeza.

Insa soarta avea sa decida cu totul si cu totul altceva: pe 10 august 1628 nava s-a scufundat la cateva minute dupa ce a iesit la apa pentru prima sa calatorie. Dupa ce a stat 333 de ani in adancul in adancul portului din Stockholm, ea a fost din nou scoasa la suprafata, devenind astfel singurul vas pastrat din secolul al XVII-lea.

Au fost descoperite peste 14.000 de piese individuale din lemn desprinse care au trebuit asamblate, ca intr-un puzzle urias. Ca sa nu mai vorbim de cele peste 700 de sculpturi care fac din nava o adevarata opera de arta.

Muzeul, construit special pentru a adaposti acest vas, se intinde pe 6 etaje, fiecare conceput astfel incat sa va ofere posibilitatea de a vedea mai de aproape anumite parti ale barcii. Voi incepe cu prezentarea lor in ordine inversa.

De la etajul 6 puteti vedea in ansamblu vasul. De asemenea, aici este cel mai bun loc pentru a admira pupa navei extrem de bogata in decoratiuni. Reusiti sa-i observati pe cei doi ingeri care par ca tin in maini stema dinastiei Vasa?

La etajul 5 veti gasi informatii despre viata la bordul vasului. Desi Vasa nu a apucat sa navigheze decat cateva minute si practic viata la bord nu a avut timp sa inceapa, expozitia prezinta cum cei 450 de oameni aflati la bord ar fi trait in conditiile in care ambarcatiunea si-ar fi dus la bun sfarsit misiunea. Tot pe acest palier puteti admira doua dintre cele 64 de tunuri gasite pe Vasa.

Nivelul 4, cel pe unde ati si intrat in incinta muzeului, spune povestea vasului si descrie misiunile de salvare intreprinse pentru a-l scoate la suprafata. Admirati si leul de trei metri situat pe prova ambarcatiunii care tine intre labe stema dinastiei Vasa. Leul este unul dintre simbolurile monarhiei suedeze. Aici este amplasata si o sala de cinema unde, in fiecare ora, ruleaza un film despre Vasa.

Etajul 3 prezinta viata si realizarile Regelui Gustav II Adolf.

La nivelul 2 sunt diverse expozitii despre constructia ambarcatiunii si despre naufragiul ei. Veti avea ocazia sa vedeti si cateva schelete ale unor oameni care au murit atunci cand Vasa s-a scufundat.

Primul etaj nu este disponibil vizitatorilor.

Pont: Chiar daca afara vi se pare cald, este bine sa aveti la voi si o bluza mai groasa. Asta pentru ca inauntru temperatura nu trece de 20 de grade pentru a putea conserva mai bine exponatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *