Program: octombrie-mai: 10:00-17:00
iunie-septembrie:10:00-18:00
Pret: 140 SEK (adulti)
Gratuit cu Stockholm Pass
Adresa: Djurgårdsvägen 10, 115 21 Stockholm
Site: www.nordiskamuseet.se

Cu peste 500.000 de exponate, Muzeul Nordic este cel mai mare muzeu dedicat culturii si civilizatiei suedeze de pe intreg teritoriul tarii. Descoperiti acolo articole vestimentare, bijuterii, piese de mobilier, jucarii, sticlarie si portelan, fotografii si arta populara.

Muzeul a fost infiintat 1873 de catre Artur Hazelius si mutat in actuala cladire, si ea o emblema a orasului, in 1907.

Este recomandat ca turul sa inceapa de la etajul patru al cladirii, acolo unde, de exemplu, exista o expozitie despre populatia sami, poporul indigen care traieste pe teritoriul Suediei. La acelasi etaj, in alte doua sectiuni veti mai vedea cateva obiecte de arta populara suedeze si obiecte de decoratiuni interioare.

Etajul trei este cel mai ofertant din punct de vedere al informatiilor despre stilul de viata suedez. Am aflat traditiile de anumite sarbatori ( Advent, Craciun, An Nou, Paste, MidSommar/Sanziene etc.), cum isi aranjeaza mesele in toate aceste ocazii, cum isi mobileaza casele in functie de zonele din care provin si cum a evoluat moda de-a lungul timpului. Nu ocoliti nici casutele pentru papusi care cu siguranta va vor aminti de copilarie.

La cel de-al doilea nivel, exact locul prin care ati intrat, sunt alte doua obiective. Reconstituirea la scara reala a unui apartament tipic suedez din anii ’40 si o expozitie interactiva despre Aurora Boreala sau Luminile Nordice. Tot acolo se afla si un restaurant unde se serveste mancare tipic suedeza si un magazin de unde puteti achizitiona suveniruri cu design nordic. In centrul imensiului hol ( are o lungime de 126 m si o inaltime de 24 m) se afla o statuie din lemn de stejar a Regelui Gustav Vasa (1523-1560), opera a sculptorului Carl Milles.

Nu uitati sa cereti la intrare si un audioguide, mai ales ca este gratuit si va ajuta sa aflati mai multe despre expozitiile din cadrul muzeului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *