Aflat in imediata vecinatate a Domului din Pisa, Camposanto Monumentale este un cimitir cu totul si cu totul inedit. Desi aici se gasesc o multime de sarcofage ale elitei vremii, el este vizitat mai degraba pentru colectia sa de fresce renascentiste, decat pentru morminte.
A fost amenajat in 1278 cu pamant adus din Golgota, un loc aflat in afara zidurilor Ierusalimului, unde Iisus Hristos a fost rastignit. In Evul Mediu exista credinta conform careia un corp poate putrezi in acest sol in numai 24 de ore.
Majoritatea frescelor din Camposanto dateaza din secolele XIV si XV. Ele infatiseaza scene biblice si intamplari din vietile sfintilor locali. Din pacate, in timpul bombardamentelor din Cel De-al Doilea Razboi Mondial, aceste opere de arta semnate de Benozzo Gozzoli, Spinello Aretino sau Antonio Veneziano au fost distruse in mare parte. Ceea ce a mai ramas a fost transferat la Museo delle Sinopie pentru a putea fi pastrate in cele mai bune conditii.
Cea mai celebra dintre aceste fresce, aflata pe peretele dinspre Catedrala, este trilogia Triumful Mortii, Judecata de Apoi si Iadul. Acestea au fost pictate in jurul anului 1340 de catre Francesco Traini si Bonamico Buffalmacco si restaurate complet in 2018.
Triumful Mortii a fost pictat dupa ce ciuma neagra a lovit orasul Pisa. Aceasta pictura s-a dorit a fi un fel de semnal de alarma asupra faptului ca moartea poate lua pe oricine, indiferent de statut si adesea fara niciun avertisment. Cea mai faimoasa scena a tabloului este cea in care convoiul regal trece pe langa trei sicrie cu cadavre aflate in diferite stadii de descompunere. Un tanar cavaler i le arata regelui, care se tine cu mana de nas din cauza duhorii, in timp ce calul sau pare sa adulmece. Regina priveste in alta parte. In partea de sus a tabloului, calugarii par sa fi descoperit linistea pamanteasca, deoarece nu par impresionati de ce se intampla in jurul lor.
Judecata de Apoi respecta tiparele conventionale. In centru stau Hristos si Fecioara Maria care judeca oamenii dupa pacatele lor. Si aici se pune accent pe faptul ca nu conteaza statutul social: capetele incoronate stau alaturi de oamenii de rand.
Imaginile din tabloul Iad sunt extrem de puternice. Ele par inspirate din Infernul lui Dante. In centru este plasat Diavolul care ii devoreaza pe pacatosi. Alti dracusori in toate formele si marimile ii chinuie la nesfarsit pe oamenii ajunsi in iad. Aceste scene aveau menirea de a-i soca pe cei care le priveau, astfel incat sa-i determine sa se intoarca pe calea cea buna.