Pisa-Baptisery

Este cea mai mare constructie de acest fel din Italia, avand o inaltime de 55 m si o circumferinta de 100 m. Aproape la fel de inalt ca si Turnul din Pisa si Baptiseriul are un grad de inclinare de 0.6 grade, insa este imperceptibil pentru ochiul uman. Constructia sa a inceputa de arhitectul Diotisalvi in 1153 si a fost continuata de catre Nicola si Giovanni Pisano in anii 1200, acestia schimbandu-i si stilul din romanic in gotic.

Pisa-Baptisery

Intrarea principala in Baptiseriu este decorata de cu busturi ale profetilor si apostolilor, dar si cu reprezentari din viata Sfantului Ioan Botezatorul. Toate sunt copii ale operelor ce pot fi astazi admirate la Muzeul Catedralei.

Pisa-Baptisery

Interiorul este spatios si aerisit, fiind decorat auster numai cu placi de marmura alba si neagra. In centrul incaperii se afla un bazin de botez ce dateaza din 1246. In mijlocul acestuia este o statuie din bronz a Sfantului Ioan Botezatorul creata de Italo Griselli si amplasata acolo in 1929.

Pisa-Baptisery

Insa adevarata opera de arta a Baptiseriului este amvonul sculptat de catre Niccola Pisano in 1260. Este sustinut de sapte piloni si este decorat cu scene in relief din viata lui Hristos.

Pisa-Baptisery

Ca si curiozitate, am aflat ca aici au fost botezate mai multe personalitati, printre care si Galileo Galilei, in 1564. Tot in acest loc se organizeaza si concerte, datorita acusticii sale extraordinare.

Pisa-Baptisery

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *