
Impozanta si fascinanta colonie britanica gazduieste in cei 7 km patrati ai sai pesteri stravechi, singurele maimute in libertate din Europa, tuneluri istorice si chiar un vas de croaziera transformat intr-un hotel de cinci stele. Daca acesta scurta introducere v-a surprins, stati sa vedeti ce mai urmeaza.
Totul incepe in momentul in care, dupa ce ati trecut frontiera, descoperiti ca, pentru a ajunge in centrul Gibraltarului, trebuie mai intai sa traversati pista aeroportului sau. Chiar daca asta inseamna o atractie in sine, incercati sa fiti acolo in momentul in care aterizeaza sau decoleaza vreun avion. Senzatia este extraordinara. Puteti consulta orarul zborurilor pe site-ul flightradar24.com.
Dupa ce v-ati convins ca aceasta mica bucatica de pamant nu este un loc oarecare, este timpul sa-i descoperiti secretele. Ce ar fi sa incepeti chiar cu The Rock.




The Rock-Stanca
Indiferent de modalitatea pe care o alegeti pentru a urca (pe jos, cu autobuzul cu ghid, telecabina sau taxi –nu se poate cu masina privata–), Rezervatia Naturala va asteapta cu o sumedenie de nestemate gata de descoperit.
Incepand cu celebrele maimute din rasa macac, care umbla libere si netingherite in acest colt natural al Gibraltarului. In prezent exista aici o comunitate cu peste 300 de exemplare, insa nu este foarte clar cum de au ajuns ele in acest loc. Se spune chiar ca ar fi ajuns acolo din Africa printr-un tunel subteran, insa aceasta teorie nu a fost niciodata dovedita. O alta explicatie, de aceasta data mult mai plauzibila, ar fi aceea ca ele au fost aduse de mauri undeva prin secolul al VIII-lea. Insa oricum ar fi, un singur lucru este cert: The Rock este singurul loc din intreaga Europa unde maimutele pot fi vazute in libertate. Si sunt peste tot.
In general sunt pasnice si obisnuite cu turistii, insa este foarte important sa va amintiti ca sunt animale salbatice si uneori pot reactiona necontrolat, de aceea nu le atingeti, nu le provocati si, mai ales, nu le hraniti. Riscati o amenda usturatoare de pana la 4000 de lire. De asemenea, incercati sa veniti fara rucsace pentru ca vor sari pe ele si vor face tot posibilul sa le deschida in speranta unei gustari.

Daca urcati cu telecabina, asa cum am facut si noi, zaboviti cateva minute pe cele doua terase panoramice aflate chiar deasupra statiei care ofera privelisti senzationale asupra orasului, Marii Mediterane, stramtorii Gibraltar, muntilor Sierra Nevada si a continentului african. O sa ramaneti cu respiratia taiata, va asigur!


Urmand indicatoarele, ajungeti intr-un loc pe care nu trebuie sub nicio forma sa-l ratati. Este vorba de Skywalk Gibraltar (skywalk.gi), un punct de belvedere cu podea de sticla la 340 de metri inaltime care a fost inaugurat in 2018 de insusi Luke Skywalker, celebrul personaj din Starwars. De acolo aveti vederi impresionante la 360º asupra a trei tari si doua continente.
Continuand drumul printre obiectivele turistice ale „Stancii” veti ajunge in cam 10-15 minute de mers pe jos la St. Michael’s Cave ( Pestera Sfantului Mihai) care ofera un imagini unice pline de stalactite si stalagmite demne de imortalizat. Pregatita pentru a fi folosita ca spital, astazi aici sunt organizate concerte datorita acusticii sale extraordinare. Nu pierdeti nici spectacolul captivant de lumini si sunete numit „The Awakening” care va transpune inapoi in timp si spune povestea locului intr-o maniera inedita. Spectacolul are loc din 20 in 20 de minute.
Coborand pe drumul spre centrul orasului, se face un drum spre stanga care duce direct la Windsor Suspension Bridge, un pod suspendat de peste 70 de metri lungime de pe care puteti sa contemplati partea de vest a „Stancii”. Atentie, nu este recomandat celor cu rau de inaltime.
Un alt must-see In Gibraltar sunt cei peste 52 de kilometri de tuneluri sapate in secolul al XVIII-lea care strabat stanca dintr-un capat in altul. Desi nu toate pot fi vizitate, unele dintre ele, sunt accesibile si isi spun povestea prin intermediul obiectelor expuse acolo. Asadar, faceti un mic popas si la Great Siege Tunnels si City under Siege, aflate chiar pe drumul de coborare spre oras.
Ultimul obiectiv de pe The Rock este Moorish Castle construit intre secolul al XIII-lea si al XV-lea de catre dinastia maura Marinid. Ruinele sale pot fi vizitate.













Europa Point, cel mai sudic punct al Gibraltarului
Un alt punct de interes este Europa Point, cel mai sudic punct al Gibraltarului. La el se poate ajunge fie cu masina, daca aveti una inchiriata si decideti sa intrati cu ea in Gibraltar, fie cu autobuzul 2 (il luati chiar din centru dupa ce coborati de pe The Rock), varianta pe care o si recomand.
A venit acum momentul sa va relaxati si sa priviti spre locul unde se intalnesc Marea Mediterana si Oceanul Atlantic. De cealalta parte se afla Africa in toata splendoarea ei. Doar 14 km separa Europa de Africa, asa ca daca intinzi bratul ai sentimentul ca poti atinge cu varful degetelor Muntele Jebel Musa.
Acolo va mai asteapta o alta surpriza: Farul Europa Point, care ghideaza navele care traverseaza Stramtoarea Gibraltar inca din 1841 si, ca o curiozitate, este singurul administrat de Trinity House in afara Regatului Unit.
Tot in acest loc veti gasi si Moscheea Ibrahim-al-Ibrahim, ceea mai mare moschee care exista intr-o tara in care religia musulmana nu este dominanta (doar 4% din populatia totala a Gibraltarului sunt musulmani, adica in jur de 1000 de persoane).


‘Shopping’ si restaurante pe Main Street
Piata principala a Gibraltarului se numeste Casemates Square si este locul in care s-au petrecut cele mai importante evenimente din istoria acestei colonii britanice. Dupa ce a functionat ca depozit de munitie, ca si cazarma si chiar ca scena pentru executii, astazi este un loc de intalnire pentru cei 30.000 de gibraltarieni care locuiesc si punctul de plecare pentru a explora strada comerciala a acesteia, Main Street.
Merita sa stiti ca magazinele din Gibraltar sunt scutite de taxe, insa oricat de tentanta ar parea o sedinta de shopping printre rafturile pline cu haine, cosmetice sau electronice, nu uitati sa admirati si cladirile din jur. Ca de exemplu, Catedrala Sfanta María Incoronata (Cathedral of Saint Mary the Crowned), Primaria sau Courts of Justice, locul in care s-au casatorit John Lenon si Yoko Ono in martie 1969.
Piata este plina de pub-uri, baruri si restaurante spre deliciul turistilor care fac aici un mic popas pentru a gusta celebrul fel de mancare fish & chips.

Daca va mai ramane putin timp dupa o zi incarcata faceti o oprire si la cele doua golfuri de vis preferate de gibraltarieni pentru a se racori in timpul verii: Sandy Bay si Catalan Bay. Aceasta din urma, cu casele sale de culoare pastel, este numit afectuos de localnici La Caleta. Aici a acostat un vas cu soldati catalani care i-au ajutat pe britanici si olandezi in timpul Razboiului Secesiunii Spaniole.

Si Gradina Botanica numita Alameda Gardens este un loc de bifat in Gibraltar.



Ponturi
- Daca veniti cu masina, nu intrati cu ea pe teritoriul Gibraltarului. Vama pentru masini este aglomerata, parcarile sunt scumpe si soselele destul de inguste. Masina o puteti lasa intr-o parcare din orasul La Linea de la Conception. Exista o parcare cu plata chiar la doi pasi de intrarea in vama, unde taxa pentru o zi intreaga este de aproximativ 16 euro.
- In Gibraltar, cetatenii romani, pot intra doar cu buletinul. Nu este nevoie de pasaport.
- Pentru a urca pe The Rock va sfatuiesc sa folositi telecabina. Este cel mai rapid si spectaculos mod de a incepe explorarea Stancii. Pretul nu este tocmai mic, dar in bilet sunt incluse si intrarile la SkyWalk, St. Michael’s Cave, World War II Tunnels, Windsor Suspension Bridge, O’Hara’s Battery, the Great Siege Tunnels si Castelul Moorish. Orarul si pretul biletelor pot fi gasite aici: https://www.buytickets.gi/attractions/cable-car-gibraltar-6
- Daca aveti de gand sa faceti toate obiectivele de mai sus, luati doar bilet dus. Toate obiectivele sunt pe drumul care coboara inspre centrul orasului. Platiti degeaba returul pentru ca ar trebui sa va intoarceti in varf. Si nu se justifica pierderea de timp.
- Luati biletele online. Scutiti mult timp, mai ales in sezonul de varf. Este o intrare separata pentru cei care achizitioneaza biletele de pe internet si au prioritate.
- La magazine se poate plati atat in lire, cat si in euro.