Dupa o jumatate de zi petrecuta in Mdina si Rabat, am plecat spre urmatorul punct de atractie de pe lista noastra de calatorie: satul Marsaxlokk.

Pentru asta a trebuit sa ne intoarcem in Valletta si de acolo sa luam autobuzul 81. De asemenea, si autobuzul 85 are aceeasi destinatie. Calatoria pana acolo dureaza cam 40 de minute, in functie de trafic. Am coborat la statia Kavallerizza si de acolo am luat-o la picior si in numai 5 minute am ajuns in acest mic sat pescaresc aflat in sud-vestul Maltei.

Numele de Marsaxlokk este o combinatie intre cuvantul arabesc „marsa”, care inseamna „port” si cel maltez „xlokk” care denumeste sirocco-ul, un vant specific sud-estului Mediteranei.

Emblema acestei localitati sunt asa numitele Luzzu, barci pescaresti din lemn vopsite in culori vii de rosu, verde, galben si albastru care se reflecta in apa marii, creand toate impreuna o imagine demna de ilustratele postale.

Aceste barci de inspiratie feniciana sunt decorate in partea din fata cu Ochiul lui Osiris. Osiris era zeul care ii ocrotea pe fenicieni de diavol, iar localnicii cred si astazi ca ii tine sanatosi si ii protejeaza de toate relele atunci cand se afla pe mare.

O alta atractie a satului Marsaxlokk este imensul targ in aer liber organizat in fiecare duminica, in care predomina produsele din peste. In cazul in care vrei sa ajungi la el, pleaca cat mai de dimineata pentru ca altfel te vei calca pe picioare cu toti ceilalti turisti.

Nu pleca inainte sa te opresti la unul dintre nenumaratele restaurante aflate chiar pe malul marii unde se servesc cele mai bune produse pe baza de peste.

Marsaxlokk.
Barcile Luzzu
Ochiul lui Osiris

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *