Maur si catolic, poetic si frumos ca niciun altul. Asa poate fi caracterizat in doar cateva cuvinte orasul andaluz Granada. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca strazile si dealurile sale gazduiesc o mostenire cu care putine orase din lume se pot lauda.

Stiam deja ca Alhambra este unul dintre cele mai frumoase monumente din Andaluzia, asa ca profitand de faptul ca avem masina inchiriata si ca Granada se afla la mai putin de doua ore de Malaga, orasul in care am fost cazati, ​​am plecat sa-i descoperim secretele. Insa Granada nu inseamna doar Alhambra, iar acest articol al meu sper sa va convinga sa vizitati si restul obiectivelor turistice.

Daca aveti la dispozitie doar 1 zi pentru a vizita Granada, asa cum am avut noi, trebuie sa va miscati foarte repede pentru a reusi sa acoperiti cele mai importante obiective. Asa ca pregatiti-va pentru un adevarat tur de forta. Probabil, cea mai buna alegere ar fi sa incepeti ziua la Alhambra, una dintre cele mai extraordinare comori din istoria omenirii si fosta resedinta a regilor dinastiei nasrid. Luati in calcul ca veti sta acolo cam 3-4 ore. Asta doar in conditiile in care ati achizitionat intrarea online si nu este nevoie sa mai pierdeti timp si pe la cozile interminabile de la casele de bilete.

Puteti continua apoi vizita cu Catedrala si Capela Regala, iar apusul sa-l prindeti la Mirador de San Nicolas. Le voi lua pe fiecare la rand in cele ce urmeaza.

Alhambra

Aceasta bijuterie din Patrimoniul Mondial UNESCO, este unul dintre acele „must-uri” care trebuie sa se afle de lista fiecarui iubitor de calatorii. Va asteapta o jumatate de zi in care va veti plimba prin Palatele Nasride, veti fi cuceriti de istorie, veti admira orasul dintr-unul dintre turnurile din Alcazaba, veti vizita Palatul lui Carlos V si va veti pierde in gradinile Generalife.

Palatele Nasrid

Atractia principala a intregului complex sunt fara doar si poate Palatele Nasrid. Ele sunt o succesiune de incaperi si gradini interioare care serveau drept locuinta a sultanilor. Fiecare detaliu, fiecare camera, fiecare colt al acestui minunat monument este o adevarata comoara.

Mexuar si Cuarto Dorado ne introduc in palatele nasride Arrayanes si Leones unde sultanul isi exercita puterea si se bucura de placerile vietii. Iazul Arrayanes reflecta Turnul Comares, in interiorul caruia se afla tronul. Leones, pe de alta parte, este un palat somptuos creat pentru placere si odihna. Cele douasprezece sculpturi care sustin vasul de marmura privesc catre cele patru incaperi palatine, unde adjectivele se epuizeaza la contemplarea bogatiei coloanelor, a tencuielilor, a arabescurilor si a muqarnasurilor care atarna de cupole.

Dar sa le luam pe rand:

Mexuar
Prima incapere din complex, cea prin care intrati, este Mexuarul. El a fost construit in secolul al XIV-lea si a servit drept camera de consiliu. Era folosit si ca anticamera unde oamenii se intalneau cu emirul.
Oratoriul
Este situat in spatele Mexuarului si are vedere spre valea raului Darro.
Terasa Camerei Aurite
Aceasta mica terasa se afla intre Mexuar si Camera Aurita.
Curtea cu Mirt
Denumirea acesteia se datoreaza tufelor de mirt care inconjoara iazul central si de la culoarea verde stralucitor care contrasteaza cu marmura alba a curtii.
Palatul Comares
Este fosta resedința oficiala a regelui si cuprinde mai multe camere care inconjura Curtea cu Mirt.
Turnul Comares
Turnul Comares este cel mai inalt turn din Alhambra. Sala Ambasadorilor si Sala Barcii sunt situate in interiorul turnului. Legea spune ca in interiorul acestui turn a avut loc Sinodul care a decis sa predea orasul Granada Regilor Catolici si ca tot aici, Cristofor Columb i-a convins pe Regii Catolici sa-i dea aprobarea expeditiilor sale in Indiile de Vest.
Sala Barcii
In partea de nord a Curtii cu Mirt gasiti Sala Barcii. Originea numelui sau provine de la cuvantul arab „baraka”, care inseamna binecuvantare insa a fost asimilat cu cuvantul spaniol „barca”, care inseamna barca.
Sala Ambasadorilor
Aceasta este cea mai maiestuoasa sala a palatului, unde se afla tronul si unde aveau loc receptiile oficiale. Potrivit lui Fernandez-Puertas, tavanul este o reprezentare a celor Sapte Ceruri ale Paradisului Islamic, cu tronul lui Dumnezeu pe al optulea cer. Sala este acoperita complet de inscriptii decorative: nisele, arcadele, peretii si vestiarele sunt toate acoperite de poezii.
Palatul Leilor
Acest palat cuprindea camerele private ale familiei regale. Palatul Leilor are o terasa centrala (Terasa Leilor), iar din curtea centrala se poate intra in Sala Mocarabelor la vest, Sala Regilor la est, Sala celor Doua Surori, Sala Ajimecelor si Miradorul lui Daraxa la nord si Sala Abencerrajelor si Haremul la sud.
Terasa Leilor
Aceasta curte a fost construita din ordinul lui Mohammed al V-lea. Este dreptunghiulara si este inconjurata de o galerie in stilul unei manastiri crestine. Galeria este sustinuta de 124 de coloane de marmura alba. Numele provine de la cei doisprezece lei care arunca jeturi de apa si care alcatuiesc fantana din mijlocul curtii.
Miradorul lui Daraxa
Acesta este, de fapt, o camaruta dreptunghiulara cu doua arcade laterale si un arc dublu la intrare cu vedere la Curtea lui Daraxa.
Gradina lui Daraxa
Sau Gradina Portocalilor sau Gradina Marmurei. In centru troneaza o fantana din marmura.

Curtea cu Mirt si Palatul Comares

Alcazaba

Alcazaba este partea cea mai veche a Alhambrai. Practic aici va puteti plimba printre ruinele unei vechi fortarete a carei atestare dateaza din secolul al IX-lea. Din turnurile sale puteti avea privelisti superbe asupra orasului Granada.

Palatul lui Carlos al V-lea

La doi pasi de Alcazaba se afla Palatul lui Carlos al V-lea. Dupa cum ii spune si numele, el a fost construit de Carlos al V-lea pe doua niveluri in stil renascentist in 1526. Nu este la fel de spectaculos ca si celelalte constructii, insa merita sa intrati daca tot ati ajuns pana aici. Daca sunteti amatori, la etaj veti gasi si Muzeul Artelor Fine. Pentru cetatenii Uniunii Europene intrarea este gratuita, pentru restul se aplica o taxa de 1.50 euro.

Generalife

Generalife a fost timp de cateva generatii resedinta de vara a conducatorilor nasrizi, unde acestia se retrageau pentru a se odihni. Totul in acest palat este dedicat relaxarii, in special gradinile sale( Los Jardines Bajos (Gradinile de Jos), si Los Jardines Altos (Gradinile de Sus), fantanile sau susurul permanent al apei care constituie o adevarata coloana sonora a intregului complex monumental.
Lasati Generalife si gradinile pentru finalul vizitei la Alhambra. Plimbati-va, relaxati-va si bucurati-va de liniste.

Catedrala din Granada

Catedrala din Granada este situata chiar in centrul orasului si a fost construita la ordinul Regilor Catolici, in 1492. A fost prima biserica renascentista din Spania si a fost proiectata de arhitectul Diego de Siloé. O idee grozava pentru a afla istoria acestui loc este sa inchiriati un audioguide. In Capela Regala (capillarealgranada.com) se odihnesc resturile Regilor Castiliei Isabel si Fernando, dar si cele ale Ioanei cea Nebune (Juana la Loca) si Filip cel Frumos (Felipe el Hermoso).

Mirador de San Nicolas

Ziua noastra s-a incheiat in cel mai emblematic loc din intreg orasul: Mirador de San Nicolas. In aceasta frumoasa piata despre care Bill Clinton, fostul Presedinte al Statelor Unite ale Americii spunea ca este locul perfect pentru a vedea cel mai frumos apus din lume, se intalnesc zilnic artisti care canta si danseaza, hipioti cu tarabe improvizate de artizanat, turisti de pe tot mapamondul si localnici care se opresc din goana lor de zi cu zi timp de cateva minute pentru admira mult iubita lor Alhambra.

Dat fiind faptul ca la doi pasi se afla Biserica San Nicolas, am profitat si am urcat in turnul acesteia. Suisul pana in varf poate fi putin dificil, insa va asigur ca merita pe deplin efortul. Sper ca pozele mele facute de acolo sa va convinga. Aici este nevoie sa platiti o taxa de 2.50 euro de persoana.

Carrra del Darro

La coborare, in drum spre parcarea in care am lasat masina, am decis sa o luam pe Carrera del Darro, care trece de-a lungul raului cu acelasi nume si este considerata una dintre cele mai frumoase promenade din oras. Privelistile ne captiveaza din prima clipa: de la podurile de piatra pana la fatadele cladirilor care dau spre sosea, toate sunt la superlativ. Fara sa ne dam seama, am ajuns intr-una dintre acele enclave magice pe care le ascunde Granada: El Patio de los Perfumes (es.patiodelosperfumes.com). Acest vechi palat renascentist din secolul al XVII-lea gazduieste in interior un magazin-muzeu in care puteti experimenta o imersiune olfactiva si atemporala prin camerele și parfumurile sale. Tot aici veti gasi si nenumarate magazine de suveniruri de unde puteti achizitiona cate o amintire a trecerii din acest impresionant oras andaluz.

Ponturi

  1. V-as recomanda sa stati in Granada cel putin doua sau trei zile, pentru ca sunt multe alte locuri frumoase de descoperit.
  2. Numarul de turisti care pot calca pragul Alhambrei anual este unul limitat din dorinta de a conserva acest ansamblu patrimoniu al umanitatii. De aceea, va sfatuiesc sa luati biletele online cu ceva vreme inainte de a ajunge acolo, mai ales daca vorbim de sezonul de varf.
  3. Intrarea in Palatele Nasrid presupune o taxa suplimentara. Adica puteti opta pentru Alcazaba, Generalife, Palatul lui Carlos al V-lea si Gradini la pretul de 7 euro. Daca doriti sa vedeti si Palatele Nasrid atunci trebuie sa achizitionati „Alhambra General” si veti mai scoate inca 7 euro din buzunar. In cazul in care optati pentru aceasta ultima varianta trebuie sa alegeti si ora la doriti sa vizitati Palatele Nasrid. Este foarte important sa o respectati, altfel sunt sanse mari sa le admirati de afara.
  4. Ordinea in care vizitati cele 5 atractii nu conteaza, atata timp cand sunteti la Palatele Nasrid la ora mentionata pe tichet.
  5. Biletele se achizitioneaza de aici: https://tickets.alhambra-patronato.es/
  6. La cumpararea biletelor de intrare online vi se cere sa completati si datele din buletin si pasaport. Sa le aveti cu voi in permanenta, vi se vor contrala la fiecare dintre atractii.
  7. Daca nu aveti masina inchiriata si stati in Malaga, nu va faceti griji, exista si pentru voi o optiune de a ajunge in Granada. Drumul intre cele doua orase dureaza cam 90 de minute si poate fi parcurs cu unul dintre autobuzele companiei ALSA ( https://www.alsa.es/) Exista mai multe curse pe zi, insa este de preferat sa o prindeti pe prima a zilei si sa va intoarceti cu ultima.
  8. Daca aveti masina inchiriata, o puteti lasa chiar in parcarea compelxului. Bineinteles, este cu plata, insa pretul difera in functie de cate ore intentionati sa le petreceti acolo. O zi intreaga inseamna cam 15-16 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *