In Rhodos am ajuns din intamplare. Una fericita, as putea spune. In luna septembrie 2020, am avut sansa de a castiga o excursie de 7 zile in Insula Soarelui. Premiul a fost oferit de emisiunea „Cu lumea-n cap” de la Prima TV si a constat in 7 nopti de cazare cu demipensiune la Hotelul Horizon Blu ( 4*) in camera dubla cu vedere spre mare, transport cu avionul in regim charter ( Aegean Airlines) si transfer de la aeroport la hotel si invers. Totul organizat ca la carte.
Am petrecut asadar 7 zile pline in cea mai mare dintre insulele Dodecaneze, timp in care ne-am bucurat de soare, mare si cultura. Ne-am pierdut pe strazile pietruite si inguste ale zonei fortificate, vizitand Palatul Marilor Maestri, dar si cartierul evreiesc si cartierul turcesc. Totul in aceasta insula este magic, de la originea sa, care conform mitologiei a fost rodul pasiunii dintre Elios -zeul soarelui- si fata Rode, pana la portul sau, unde era amplasata candva una dintre cele sapte minuni ale antichitatii, Colosul din Rodos.
Asa ca v-am pregatit mai jos 10 experiente de neratat daca ajungeti in Rhodos:
1. FACETI O PLIMBARE DE-A LUNGUL PORTULUI MANDRAKI
Cei mai multi dintre voi veti ajunge inevitabil in acest loc in drumul vostru spre insulele din apropiere sau pentru a lua vasul ce face turul celor mai frumoase plaje din Rhodos. Totusi, va sfatuiesc sa ii acordati si cateva ore pentru o mica vizita. Chiar aveti ce vedea!
Intrarea in port este marcata de doua mici statui ce infatiseaza doi cerbi (simbolul insulei) amplasati exact in locul in care se spune ca s-ar fi aflat faimosul Colos din Rhodos, considerat a fi una dintre cele 7 minune ale Lumii Antice. Inalta de peste 30 m, statuia dedicata lui Helios, Zeul Soarelui, a fost distrusa de un cutremur in anul 226 i.Hr.
Insa cerbii nu sunt singura atractie a portului Mandraki. Veti gasi aici multe alte cladiri impresionante construite in timpul ocupatiei italiene: Palatul Guvenatorului, care seamana izbitor cu Palatul Dogilor din Venetia, Palazzo delle Poste( Palatul Postei), Banca Nationala a Greciei, Aktaion, Fortul Sf. Nicolae deasupra caruia a fost construit un far si cele trei Mori de vant ce odata adaposteau toata rezerva de cereale a orasului
In partea de nord a portului, chiar langa Palatul Guvernatorului, veti gasi Biserica Evangelismos, principala Catedrala Ortodoxa a Rhodosului.
Exista si un Cazinou celebru in intreaga lume care si-a redeschis portile in 1999, iar in cazul in care veniti in vacanta cu copiii, duceti-i la Acvariul aflat chiar langa cazinou pentru a vedea numeroase specii de pesti mediteraneeni, caracatite, crabi, anemone si alte vietati marine.
2. PIERDETI-VA PE STRADUTELE ORASULUI MEDIEVAL
Este principala atractie a orasului, fiind inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Admirati palatele cavalrilor, bisericile bizantine si moscheile. Vizitati muzeele si opriti-va timp de cateva minute in pietele peste care nu pare sa fi trecut timpul. La final, comandati un fel de mancare tipic la una dintre tavernele de aici. Incercati sa va bucurati din plin de acest loc care freamata de viata.
Fortificatiile medievale ale orasului vechi
Palatul Marilor Maestri este o impresionanta constructie, resedinta a Cavalerilor Ioaniti in secolul al XIV-lea. La parterul acestuia aveti ocazia sa descoperiti un muzeu dedicat istoriei insulei. Insa adevaratele comori le veti gasi la etaj: apartamentele Marilor Maestri care si-au luat numele de la exponatele pe care le gazduiesc sau de la mozaicul de e podea. Din nefericire, cea mai mare parte a mobilierului a fost distrusa in urma exploziei din 1856 din depozitul de munitie amplasat in Biserica Sfantul Ioan.
Prima incapere este Sala Trofeului, numita asa de la trofeul din marmura ce il infatiseaza pe Dionisos impreuna cu Menadele. Sala Laocoon cu o copie a sculpturii Polydoros, Athanadoros si Agesander ce se afla la Vatican. Sala Meduzei, Sala Tigrului si Sala celor 9 Muze, care si-au luat numele de la mozaicul de pe podele adus din insula Kos.
Strada Cavalerilor care este considerata a fi cea mai bine conservata strada medievala din Europa. Reperati hanurile Cavalerilor din Spania, Franta, Provance, Italia sau Anglia.
Muzeul de Arheologie este amplasat in fostul Spital al Cavalerilor. Acolo sunt expuse o multime de obiecte antice gasite in Rhodos si in alte insule Dodecaneze precum sculpturi, bijuterii, vase si unelte.
Muzeul de Arta Bizantina cu o multime de fresce si icoane datand din perioada bizantina.
Panagia tou Kastrou este una dintre cele mai vechi lacasuri de cult de pe insula, fiind ridicata in secolul IX-lea. In timpul ocupatiei turcesti a fost transformata in moschee, iar pictura originala acoperita. Astazi au fost recuperate doar cateva.
Ruinele bisericii Panagia tou Bourgou, construita in sec. al XIV-lea, insa bombardata in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Din acest motiv, astazi mai sunt vizibile doar cateva capele si o parte a altarului.
Biblioteca Hafiz Ahmed Agha infiintata in 1792 adaposteste o impresionanta colectie de manuscrise turcesti, persane si arabe ce dateaza din sec. XV si XVI.
Moscheea Suleyman, construita in timpul ocupatiei turcesti la ordinul Sultanului Suleyman Magnificul pentru a marca cucerirea insulei. Nu poate fi vizitata, dar asta nu ne impiedica sa-i admiram arhitectura.
Turnul cu Ceas se afla chiar in spatele Moscheei Suleyman si a fost ridicat in forma actuala in 1852 de catre Pasa Fehti. Urcati pana in varful sau de unde puteti avea o priveliste incantatoare asupra orasului medieval.
3. ADMIRATI FLUTURII IN PETALOUDES- VALEA FLUTURILOR
La doar 25 km de Rhodos Town, in apropierea satului Theologos, se afla incredibila Vale a Fluturilor, unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insula. Acest ecosistem unic in Europa, adaposteste Panaxia Quadripunctaria (o specie de molii viu colorata foarte asemanatoare cu fluturii) de la mijlocul lunii iunie si pana la sfarsitul lunii septembrie. Moliile isi petrec cea mai mare parte a timpului odihnndu-se pe trunchiurile copacilor sau pe crengi, iar daca sunt deranjte, ele se ridica si incep sa zboare desfacandu-si aripile portocalii.
Din pacate, aceasta colonie de fluturi a scazut foarte mult in ultimii ani din cauza impactului turismului. Unii vizitatori decid sa fluiere sau sa bata din palme pentru a face insectele sa zboare, fara sa realizeze ca zgomotul pe care il fac seamana cu cel al liliecilor. Insectele panicate isi iau zborul incercand sa scape. Unele mor din cauza sperieturii si a oboselii, in timp ce altele se lovesc de pietre sau pomi. Pentru ca specia sa supravietuiasca, este esential ca micile creaturi sa se odihneasca in timpul zilei, astfel incat sa-si conserve energia pentru migratia din luna septembrie.
Din cauza scaderii numarului de fluturi, programul de vizitare a fost restrictionat. Au fost luate masuri stricte pentru a se asigura linistea, iar aventurarea pe potecile neamenajate este strict interzisa.
Valea Fluturilor este strabatuta de catre raul Pelekanos de care se leaga si o legenda locala. Se spune ca Alexndru Ipsilanti, descendent al lui Constantin Brancoveanu, ar fi avut o fiica bolnava de tuberculoza pe care a trimis-o pentru a se vindece la Manastirea Kalopetra. Alaturi de ea l-a avut pe Pelekanos, un slujitor credincios. Acesta s-a indragostit nebuneste de ea, insa cum Alexandru Ipsilanti s-a opus categoric, a hotarat sa-si puna capat zilelor. In locul in care s-a sinucis, a rasarit un rau ce-i astazi ii poarta numele.
In zona veti gasi cateva restaurante, un magazin de suveniruri si chiar un mic muzeu de istorie naturala.
4. URCATI PANA IN VARFUL DEALULUI FILERIMOS
Dealul Filerimos se afla la aproximativ 14 km de Rhodos Town, capitala insulei. Merita o vizita aici pentru ca pe langa cele mai frumoase imagini panoramice ale insulei si Marii Egee, aici veti gasi si Acropolele din Ialyssos, ruinele unui important templu elen dedicat zeitei Atena Polias.
Acropolele
Din pacate, din fostul templu ridicat in sec. III i.Hr. nu s-a mai pastrat astazi decat podeaua si cateva coloane.
Biserica Fecioarei Maria din Filerimos
In acelasi complex cu Acrocopolele se afla si frumoasa biserica dedicata Fecioarei Maria. Aceasta a fost distrusa in timpul ocupatiei turcesti si reconstruita de italieni pentru o comunitate de calugari capucini care si-au stabilit sediul aici, insa astazi parasita. In spatele bisericii se afla chiliile calagurilor, ale caror ziduri sunt decorate cu mozaicuri ce infatiseaza diversi sfinti. Calugarii au creat si un lichior faimos, ce are la baza un amestec de sapte ierburi locale, numit «Sette Erbe», ce poate fi servit de turisti la chioscul din mijlocul complexului.
In Capela deschisa publicului puteti admira o copie a unei celebre icoane facatoare de minuni cu o poveste interesanta. Originalul a fost adus in secolul al XIV-lea de catre cavalerii ioaniti si luata inapoi in Malta de acestia atunci cand insula a cazut in mainile turcilor. A fost furata si a trecut pe rand prin tari ca Franta, Italia si Rusia pentru ca intr-un final sa fie descoperita la Belgrad. Din 2002, ea poate fi vazuta la Capela Albastra de la Muzeul National din Muntenegru.
Via Dolorosa si Crucea
In sud-vestul sitului arheologic a fost amenajata asa numita Via Dolorosa, o alee strajuita de-o parte si de alta de 14 troite/ reliefuri din bronz care amintesc de cele 14 popasuri facute de Iisus Hristos pe Dealul Golgotei, in drum spre rastingnire. La capatul acestui drum se afla o cruce imensa de beton inalta de 16 metri. Noaptea ea este iluminata si se spune ca ar fi vizibila chiar si din Insula Symi.
Imagini panoramice
5. VIZITATI ORASUL LINDOS
Lindos este una dintre cele mai frumoase asezari de pe insula, aflata la o distanta de cam 50 km de centrul capitalei. Daca stati in Rhodos Town si nu aveti masina inchiriata, asa cum s-a intamplat in cazul nostru, aveti la dispoztie trei varinate de ajunge acolo:
- cu transportul in comun. Se poate lua un autobuz local din autogara centrala, insa acestea merg rar si au un program haotic, opresc in fiecare statie si astfel se pierde o buna parte din timp pe drum.
- cu autocare speciale care, pentru aproximativ 25-30 de euro iti asigura transportul dus-intors, in conditii civilizate. Iti lasa la dispozitie cam 4 ore de petrecut pe cont propriu pe insula, insa este timp suficient pentru a urca la Acropole si a vizita orasul. Poate chiar si pentru o baie.
- pe apa cu vaporul. Din portul Mandraki sunt nenumarate firme locale care organizeaza excursii de o zi spre Lindos, cu opriri pentru inot la cele mai frumoase plaje si golfuri aflate in drum.
Noi am optat pentru ultima varianta. Din port am luat vasul companiei Rizos Cruises (www.rizoscruises.gr) , dupa ce ne-am lasat convinsi de Theo, angajatul roman al firmei. In mod normal acestia organizeaza excursii zilnice, insa pe vreme de pandemie, cand turistii sunt mai putini, plecau din port doar de trei ori pe saptamana. Turul incepe la ora 09:00, iar intoarcerea este la 17:30. Pe drum sunt prevazute trei opriri pentru inot si snorkeling de cate 30 de minute fiecare la golful Antony Quinn, la laguna albastra aflata in preajma plajei Tsambika si la plaja Kalithea. In Lindos am avut la dispozitie 3 ore in care am putut face ce am vrut. Si au fost destule.
Dupa ce am acostat, primul lucru pe care am dorit sa-l facem a fost sa ne indreptam catre Acropole, principalul punct de interes al orasului. Acestea sunt cocotate pe un deal aflat la 116 metri deasupra nivelului marii, iar cum intreaga localitate este inchisa circulatiei auto, se poate ajunge acolo pe jos sau pe spinarea unui magar. Insa efortul merita pentru ca la final veti fi rasplatiti cu privelisti care iti taie respiratia asupra Marii Egee si orasului Lindos.
Inauntrul zidurilor medievale, veti descoperi Castelul Cavalerilor Sfantului Ioan din Rhodos, Capela Bizantina Agios Ioannis ( sec. XIII-lea) si Templul Zeitei Atena Lindia ( construit in jurul anului 300 i. Hr., din care au mai ramas doar cateva coloane in stil doric).
Odata intorsi in oras, am inceput sa ne pierdem prin labirintul de stradute. Asa am descoperit „casele capitanilor” cu usi arcuite din lemn decorate cu flori frumos colorate ( ex. Casa Capitanului Lambros Regas) sau biserici cu fresce din secolul al XII-lea.
In timpul care ne-a mai ramas am facut cateva cumparaturi pentru cei dragi de la numeroasele magazine de care dai la tot pasul si am servit cea mai buna musaca la unul dintre restaurantele aflate in port.
6. FACETI TURUL CELOR MAI FRUMOASE PLAJE ALE INSULEI
Dupa o portie zdravana de cultura si civilizatie, vine si momentul sa va relaxati pe una dintre frumoasele plaje le insulei si sa faceti o baie in apele sale cristaline. Pana la urma, de asta ati venit in Rhodos, nu-i asa? Iata care sunt, in opinia mea, cele mai frumoase 5 plaje ale insulei:
Plaja Anthony Quinn numita asa dupa actorul ce a avut rolul principal in filmul “Tunurile din Navarone”, ce a fost turnat aici!
Golful Sf. Pavel, un fost port natural, care, privit de sus, arata ca o piscina. Numele lui vine, asa cum v-ati dat seama, de la Apostolul Pavel care a ajuns aici in timp ce propovaduia crestinismul. Plaja este una dintre cele mai populare de pe insula si tot acolo se afla si o mica bisericuta bizantina alba in care multi tineri aleg sa se casatoreasca.
Plajele din zona Lindos, localizate chiar la baza orasului. Este locul perfect de relaxare si odihna dupa o vizita la Acropole.
Plaja Faliraki este una dintre cele mai celebre plaje si prin urmare, cea mai aglomerata. Sunt 5 kilometri intregi de plaja, pe toata intinderea fiind distinsa cu Steagul Albastru.
Plaja Elli sau Trambolino aflata chiar in fata cazinoului din Rhodos Town este catalogata drept una dintre cele mai bune de pe insula. De aceeasi parere a fost si scriitorul britanic Lawrence Durell care a numit-o „cea mai buna plaja din Mediterana”. Nu stiu daca este chiar asa, am vazut altele si mai si, insa cert este ca atrage mii de turisti in fiecare vara. Intrarea in apa e lina, se poate inota linistit, se pot face scufundari sau parasailing. Ca sa nu mai vorbim ca de jur imprejur sunt numeroase restaurante si taverne.
7. INCERCATI UN SPORT ACVATIC
Capitala insulei este o statiune estivala, motiv pentru care pe timpul verii aici pot fi practicate o serie de sporturi acvatice, de la scufundari la parasailing. Desi nici eu si nici sotul meu nu suntem amatoari de sporturi extreme, ne-am calcat pe inima si am decis, in ultima zi a vacantei, sa incercam parasailingul in tandem. Pentru asta am ales Gabriel’s Water Sport Center, un club sportiv situat pe plaja Elli din Rhodos Town, ce are o bogata experienta in organizarea de sporturi acvatice pentru toate varstele si preferitele. Personalul, extrem de amabil, ne-a explicat in detaliu ce avem de facut ca sa nu mai spun ca s-a straduit sa ne potoleasca emotiile. Experienta a meritat si abia astept sa ajung din nou la mare pentru a o repeta. Insa si pe coasta de este sunt firme care organizeaza activitati sportive acvatice, cele mai multe in Faliraki. Ca de exemplu Charlies Water Sport Center care va ofera posibilitatea de a face schi nautic, banana ride, ringo sau parasailing.
8. MERGETI INTR-O EXCURSIE DE O ZI IN INSULA SYMI
O croaziera relaxanta spre Insula Symi, aflata la doar 1h:30 distanta de Rhodos, este una dintre experientele de neratat ale unei vacante in Arhipelagul Dodecanez. Exact asta ne-am spus si noi atunci cand am vazut cateva poze pe net in timp ce ne faceam cercetarea in privinta excursiilor optionale in care putem pleca. La fel ca si in cazul plecarilor spre Lindos, in portul Mandraki veti gasi o multime de firme care organizeaza zilnic plecari si daca va duceti spre seara, chiar puteti vedea si vasele cu care urmeaza sa navigati. Placut impresionati de ceea ce am vazut, am ales nava Nikolaos X (www.nikolaosx.gr) datorita marimii si facilitatilor de care dispunea. Pretul excursiei a fost de 35 euro de persoana.
Prima oprire a acestei excursii de o zi a fost la Manastirea Panormitis unde am avut la dispozitie o ora pentru a vizita impozantul complex monastic si imprejurimile. Lacasul de cult este inchinat Arhanghelului Mihail, patronul marinarilor si sfantul al carui nume il port. Bisericuta, mica si cocheta, este imbodobita cu o serie de fresce bizantine minunate, insa cea mai importanta si valoroasa piesa este de departe imensa icoana din argint a sfantului patron despre care se spune ca ar fi facatoare de minuni.
Excursia a continuat cu o scurta oprire pentru fotografii si inot in apele turcoaz ale Golfului Sfantul Gheorghe (St. George’s Bay).
Apoi am ajuns in splendida si colorata Symi, una dintre cele mai frumoase insule din Arhipelagul Dodecanezelor. Am debarcat in portul Yialos si de acolo, fiecare pe cont propriu, am avut la dispozitie 3h:30 pentru a explora insula, timp mai mult decat suficient in opinia mea.
Primul lucru pe care l-am facut aici a fost sa urcam pana in Chorio, orasul vechi, ce se inalta chiar deasupra portului. Dupa ce ne-am plimbat minute in sir printre stradudetele cu case colorate decupate parca dintr-o pictura, am luat un trenulet care ne promitea turul celor mai importante obiective ale zonei cu pauze pentru poze in cele mai pitoresti locuri ale insulei. Iar soferul, un grec amabil si plin de umor, ne-a spus povestea fiecarui loc, ba chiar se oferea sa faca el poze turistilor dornici sa se imortalizeze in cel mai bun cadru.
Daca sunteti pasionati de muzee si vreti sa aflati mai multe despre istoria insulei, faceti o vizita la Muzeul Maritim, unde veti gasi o impresionanta colectie de harti si machete ale unor vase. Exista si un interesant Muzeu de Etnografie unde sunt expuse costume populare, obiecte de arta si fotografii. Iar daca gasiti deschisa si Biserica Timios Prodromos, calcati-i pragul.
Symiotii, asa cum sunt numiti locuitorii, sunt recunoscuti si pentru buretii de mare pe care ii culeg din adancuri, dar si pentru preparatele pe baza de fructe de mare si peste proaspat. Nu plecati de acolo fara sa le incercati.
9. FUGITI DE CALDURA IN PARCUL RODINI
Pe drumul ce duce spre Lindos, la aproximativ 3 km de centul orasului Rhodos, veti gasi unul dintre cele mai vechi parcuri din lume. Dovada in acest sens sunt ramasitele unui apeduct ce dateaza din vremea romanilor, monumentul funerar despre care se credea ca ar fi fost al lui Ptolomeu sau constructii asemanatoare unor grote.
10. EXPERIMENTATI MAGIA LUMII SUBACVATICE CU SUBMARINUL POSEIDON
Submarinul Poseidon este, de fapt, un semi-submarin, pentru ca ramane intotdeauna la suprafata apei, insa carena este construita sub forma unui observator subacvatic, aflat la o adancime de 2,5 m. Ambarcatiunea pleaca din Portul Mandraki, iar dupa o scurta plimbare in care aveti ocazia sa admirati de pe apa principalele puncte de atractie ale orasului Rhodos ( cum ar fi portul turistic si zidurile orasului vechi, plaja Elli sau locul in care se afla Colosul din Rhodos), se opreste in larg. Un scafandru profesionist intra in apa si incepe sa hraneasca sutele de pesti multicolori chiar in fata ferestrei. Este o experienta grozava, pe care va sfatuiesc sa nu o ratati.