Este principala si cea mai cunoscuta artera a orasului care face legatura intre Oslo Sentralstasjon(Gara din Oslo) si Palatul Regal. Numele i-a fost dat in onoarea Regelui Karl Johan ce a domnit in Suedia si Norvegia in perioada 1818-1844. Ea strabate orasul de la est la vest si masoara 1020 m. De-a lungul sau veti gasi unele dintre cele mai importante cladiri ale orasului, dar si numeroase magazine si cafenele. De Ziua Nationala, pe 17 mai, acest bulervad se umple de oameni iesiti sa sarbatoreasca imbracati in costume traditionale, cu flori in par si stegulete in maini.

Oslo Domkirke (Catedrala din Oslo)
Primul lucru care va atrage atentia atunci cand va plimbati pe bulevardul Karl Johans Gate venind dinspre gara, pe partea dreapta, este Catedrala luterana din Oslo ce dateaza din anul 1697 ce poarta hramul Mantuitorului Nostru. Aparent, vazuta din exterior, catedrala din caramida rosie cu turnul sau neogotic poate parea destul de banala, insa interiorul sau ascunde adevarate bijuterii de arta.
Aceasta biserica este folosita de Familia Regala a Norvegiei la aproape toate evenimentele importante ce au loc in sanul ei. De exemplu, aici s-au casatorit in 1968 actualii regi, Harald si Sonja si tot aici, in 2001, a fost oficiata ceremonia religioasa care a marcat casatoria Printului Mostenitor Haakon cu Mette-Matit Tjessem-Hoiby, considerata ca fiind prima nunta regala a mileniului.
De cum veti intra veti fi frapati de plafonul pictat intr-o combinatie inedita de nuante precum galben, albastru, verde sau gri. Picturile de pe tavan infatiseaza scene biblice ( Potopul, Caderea Sodomei si Gomorei etc.) si sunt opera pictorului norvegian Hugo Lous Mohr.
Altarul este si el inedit, fiind decorat cu sculpturi din lemn ce reprezinta scenele Rastignirii si ale Cinei Celei de Taina. Ele au fost realizate in 1748, de catre Michael Rasch.
Admirati si vitraliile ce poarta semnatura lui Emanuel Vigeland, fratele mult mai celebrului Gustav Vigeland.
Orga este mai noua, insa este fabricata pe scheletul din lemn al celei din secolul al XVII-lea.
La plecare aruncati o privire si asupra ceasului din turnul clopotnita care este considerat a fi cel mai vechi ceas functional din Norvegia.



Stortinget (Parlamentul)
Putin mai sus de Catedrala, pe la jumatatea arterei Karl Johans Gate, mai exact la numarul 22 se afla cladirea Parlamentului. Parlamentul poate fi vizitat in cadrul unor tuturi ghidate in timpul vacantei parlamentare, iar pentru mai multe detalii puteti accesa site-ul acestuia: www.stortinget.no

Grand Hotel
Pe partea dreapta la numarul 31, veti gasi Grand Hotel, locul in care in fiecare an pe 10 decembrie se desfasoara banchetul de dupa ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace. Castigatorii sunt cazati tot aici. Mai mult, cafeneaua sa Grand Cafe este celebra pentru ca in trecut era frecventata zilnic de catre scriitorul Henrik Ibsen.

Nationaltheatret (Teatrul National)
Este o cladire in stil baroc si este pozitionata intre Parlament si Palatul Regal. Este compusa din trei sali: Hovedscenen (Sala Mare) cu o capacitate de 750 de locuri, Amfiscenen(Amfiteatrul) ce poate gazdui pana la 200 de persoane si Malersalen, cu numai 60 de locuri. La intrare, de o parte si de alta, sunt doua statuile celor doi mari dramaturgi norvegieni Henrik Ibsen si Bjornstjerne.

Universitetet (Universitatea)
La numarul 47, pe latura din dreapta a celebrei strazi se afla cladirea Universitatii. Aceasta a fost infiintata in 1811 de catre Regele Frederik VI. Aula acestei institutii de invatamant superior este renumita pentru ca aici avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Nobel pentru Pace pana in 1991 cand a fost mutata la Primarie.

Nasjonalgalleriet(Galeria Nationala)
Desi nu se afla chiar pe Karl Johans Gate, am indraznit sa introduc Galeria Nationala aici pentru ca este amplsata chiar in spatele Universitatii. In acest loc se gaseste cea mai mare colectie de pictura si sculptura din intreaga tara. Desi nu sunt o mare specialista in arta si nici nu am studii in domeniu, am mers sa vizitez muzeul pentru a admira celebra opera a lui Edvard Munch, „Tipatul”. Aceasta se gaseste in sala 24, incapere dedicata in totalitate maestrului norvegian. Galeria mai detine si tablouri ale altor pictori celebri precum Van Gogh, Rubens, Picasso, Auguste Renoir sau Claude Monet.


Det Kongelige Slott (Palatul Regal)
Palatul Regal domina orasul, el marginind in capatul vestic celebra artera. El este resedinta oficiala a Regilor Suediei, Harald si Sonja.
Din pacate, nu am avut sansa de a vizita si interioarele Palatului Regal pentru a vi le putea descrie, asa cum imi place mie, pentru ca atunci cand am vizitat capitala norvegiana era inceputul lunii septembrie, iar acesta este deschis publicului doar pe perioada verii, pana la mijlocul lunii august. A trebuit sa ma multumesc cu schimbarea garzii, ce poate fi urmarita gratuit, in fiecare zi incepand cu ora 13:30 si cu o plimbare prin parcul sau, numit si Slottsparken. O singura portiune a acestuia nu este deschisa publicului, respectiv Dronningsparken ( Parcul Reginei), rezervat doar familiei regale.
In piata aflata chiar in fata palatului, troneaza statuia ecvestra a Regelui Karl Johan al XiV-lea, cel care da si numele bulevardului ce poate fi admirat din acest loc in toata splendoarea sa.

