Parcul Vigeland este una dintre cele mai populare atractii turistice din capitala Norvegiei cu peste un milion de vizitatori anual. In acest parc puteti admira peste 200 de sculpturi din bronz, granit si fier forjat apartinand artistului Gustav Vigeland (1869-1943). Tot el este si cel responsabil de intreaga arhitectura a complexului, de la modelul pavajelor aleilor pana la amplasarea fantanilor si a stalpilor de iluminat.

Parcul este deschis pe parcursul intregului an, 24h/24h, iar intrarea in acest muzeu in aer liber este complet gratuita.

Pentru a putea admira operele lui Vigeland, asa cum au fost ele gandite, va recomand sa incepeti turul parcului de la intrarea principala de pe strada Kirkeveien, usor de recunoscut datorita masivelor porti de fier forjat care o strajuiesc. Sculpturile sunt grupate in 5 sectiuni.

De o parte si de alta a podului care trece pe deasupra lacului Frognerdammene veti gasi 58 de statui ce reprezinta figuri umane: femei, barbati, copii, indragostiti etc. Cea mai celebra, usor de recunoscut datorita turistilor strasi in fata sa, este Sinataggen sau Baietelul furios.

Cea de-a doua sectiune are in centru o fantana arteziana sustinuta de sase statui ale unor barbati, ca si cum acestia ar purta pe umeri intreaga greutate a lumii. In jurul acesteia sunt alte 20 de sculpturi cu personaje care stau, vorbesc sau se joaca la umbra cate unui abore. Este practic reprezentarea destinului omului din copilarie si pana la moarte.

Mergand mai departe si dupa ce urcati cateva trepte pana in varful dealului, va veti afla chiar in fata piesei de rezistenta a ansamblului, Monolitul (Monoliten) poate cea mai cunoscuta lucrare a lui Vigeland. Sculptat intr-un singur bloc de granit si avand o inaltime de 14,12 m, el este format din 121 de figuri umane inlantuite, ca si cum s-ar afla intr-o lupta perpetua pentru existenta. Alte 36 de sculpturi din granit sunt asezate de jur imprejurul monolitului, spre deliciul turistilor care le fotografiaza din toate unghiurile. Uitati-va si la portile din fier forjat si ele opera maestrului.

Dupa ce treceti de ansamblul Monolitului veti gasi Ceasul Solar (Soluret).

Ultima atractie este Roata Vietii ( Livshjulet) in care sapte femei, barbati si copii isi inlantuiesc trupurile formand un cerc, un simbol al eternitatii vietii.

Tot aici, in zona parcului, daca doriti sa aflati mai multe despre viata si opera lui Vigeland puteti da o fuga pana la Vigeland Museet sau la Muzeul Orasului Oslo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *