Amenajat in cladirea unei foste gari, chiar langa Primarie, muzeul este dedicat in exclusivitate prestigioasei distinctii si a fost inaugurat pe 11 iunie 2005 chiar de catre Regele Harald V. Premiul Nobel pentru Pace este singurul din cele sase distinctii (medicina, chimie, fizica, literatura, economie si pace) care este decernat la Oslo si nu in Stockholm, asa cum se intampla cu restul. El este atribuit in fiecare an uneia sau mai multor persoane care contribuie la „reducerea fortelor militare”, la „organizarea de congrese ale pacii” si la „infratirea intre popoare”.

Castigatorul este anuntat in luna octombrie de catre o comisie desemnata de catre Parlamentul Norvegiei, iar ceremonia de decernare are loc pe 10 decembrie in Radhushallen (Holul principal) din Primarie in prezenta regilor. De ce a fost aleasa data de 10 decembrie? Pentru ca este ziua in care se comemoreaza moartea inventatorului suedez Alfred Nobel, la dorinta caruia se acorda anual aceste premii. Printre cei mai cunoscuti oameni care au fost recompensati de-a lungul timpului cu acet premiu se numara Barrak Obama, Nelson Mandela, Maica Tereza sau Dalai Lama.

Punctul principal de atractie il constituie Sala Centrului Nobel care ii prezinta pe toti castigatorii premiului pe ecrane digitale inconjurate de raze de lumina din fibra optica care isi schimba culoarea in functie de miscarile vizitatorilor. Pe langa obisnuitele expozitii, puteti asista la proiectia unui film pe aceasta tema sau va puteti trage sufletul in Cafeneaua Pacii aflata in interiorul muzeului. Centrul organizeaza si diverse activitati pentru copii, astfel incat cei mici sa nu se plictiseasca cat parintii lor viziteaza expozitia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *