Pentru unii este Paris, pentru altii Roma sau Venetia, sau poate chiar Agra, in India. Dar un lucru este cert: Verona nu poate lipsi din aceasta lista exclusivista a oraselor pentru indragostiti, care, datorita lui Shakespeare, a devenit un simbol universal al iubirii. Plus ca, dupa Roma si Pompei, Verona este urbea italiana cu cele mai multe vestigii romane din Italia. Va propun in cele ce urmeaza o calatorie virtuala in acest oras inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO care ii atrage in mod special pe indragostitii din intreaga lume.

I PORTONI DELLA BRA

Pana in sec. al XV-lea, aceasta poarta era singura cale de acces in oras, astazi este punctul de intrare in partea istorica a Veronei. Construita din marmura si caramida rosie, ea este formata din doua arce avand deasupra lor un ceas vechi. In dreapta portii se afla un turn pentagonal care dateaza de la inceputurile orasului. Veti ajunge la ea dupa ce veti fi mers pe jos aproximativ 15 minute de la gara principala a orasului – Verona Porta Nuova.

PIAZZA BRA

Imediat ce treceti de Portoni della Bra, veti ajunge in Piazza Bra, cea mai mare piata din oras si una dintre cele mai mari din Italia. Arhitectura si culorile cladirilor, atmosfera, restaurantele pline de viata si gelateriile sale ii ofera acesteia un aer romantic. Aici veti gasi Primaria si urmatorul obiectiv de pe lista, Arena din Verona.

ARENA DIN VERONA

Arena din Verona putea gazdui la inceputurile sale aproape 30.000 de persoane, lucru care a transformat-o in al treilea cel mai mare amfiteatru din lume dupa Coloseumul din Roma si Amfiteatrul din Capua. Arena era celebra in perioada romana, motiv pentru care oameni din toate colturile tarii veneau pentru a urmarii aici luptele cu gladiatori sau animale salbatice. Din 1900 si pana astazi, aici se desfasoara, in lunile de vara, spectacolele de opera si balet, gratie acusticii sale perfecte. Aici María Callas a interpretat pentru prima oara in Italia opera La Gioconda si tot aici, pe 4 august 2019, Placido Domingo a cantat in cadrul Festivalului de Opera din oras. Rezervati-va cam o ora pentru vizita acestui obiectiv. Pretul unui bilet de intrare este de 10 euro/ adult, insa daca detineti un Verona Card, intrarea este gratuita.

CASA DI GIULIETTA

La doar 5 minute de mers de aici se afla principala atractie a orasului. Legendara casa a familiei Cappello, ce dateaza din sec. al XIII-lea, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Verona. Desi Shakespeare nu a fost niciodata in Verona si prin urmare acest loc nu poate fi considerat sursa sa de inspiratie, totusi romantismul locului ii atrage ca un magnet pe indragostitii din intreaga lume. Totul a inceput in anul 1905 cand Primaria din Verona a achizitionat casa familiei Dal Capello, datorita similitudinilor de nume cu cel al personajului principal feminin si astfel a devenit oficial casa Julietei.

In curtea mica in care se afla si celebrul balcon de piatra, atrage imediat atentia si statuia din bronz a Julietei, opera a sculptorului Nereo Costantini. Legenda spune ca daca ii atingi sanii, te vei intoarce in Verona sau iti vei intalni sufletul pereche. Peretii cladirii sunt acoperiti cu biletele de dragoste lasate de turisti. Se spune ca daca lasa un biletel acolo, indragostitii vor ramane pe veci impreuna.

In curte se poate intra gratuit, insa daca vreti sa vizitati si casa pe interior se achita o taxa de intrare de 6 euro ( gratuit cu Verona Card). Inauntru veti gasi, printre altele, o expozitie cu imagini din piesele lui Shakespeare, dar si un pat utilizat de catre regizorul Zeffirelli in filmul din 1936 Romeo si Julieta. Veti putea intra si in faimosul balcon si face fotografii de acolo.

Accesul in curtea casei Julietei se inchide in fiecare zi la ora 19.30, insa oaspetii hotelului Il Sogno di Giulietta , care au in pachet vedere spre curte si plimbare, se pot bucura de acest loc romantic in privat. Hotelul ofera 16 camere, cu preturi cuprinse intre 180 si 1.500 de euro pe noapte, in functie de sezon, iar perechile pot fi ghidate, daca doresc, pe un drum presarat cu petale de trandafiri care se opreste direct in pat. De asemenea, exista posibilitatea sa va organizati nunta in acest loc, personalul ocupandu-se de absolut toate detaliile.

PIAZZA DELLE ERBE

Dupa sesiunea foto obligatorie la Casa Julietei am plecat mai departe la plimbare prin oras si ne-am trezit in Piazza delle Erbe, cea mai frumoasa piata din oras. Se ajunge de la Arena prin VIA MAZZINI, cea mai comerciala strada a orasului.

In Evul Mediu, mirodeniile (in italiana erbe) erau unele dintre cele mai cautate marfuri, motiv pentru care piata a devenit cunoscuta drept Piazza delle Erbe, ca urmare a numarului mare de comercianti de mirodenii care vindeau aici. Astazi, aici veti gasi de toate: de la haine si suveniruri si pana la obiecte de artizanat.

Treceti acum pe sub misteriosul Arco della Costa, si dupa doar cativa pasi, veti gasi intrarea intr-un alt obiectiv important al Veronei.

TORRE DEI LAMBERTI

Torre dei Lamberti a fost construit in secolul al XII-lea din caramida rosie si marmura la comanda familiei nobiliare Lamberti. Cu cei 84 de metri ai sai, turnul este cel mai inalt din oras, iar ceasul si cele doua clopote pot fi vazute din aproape orice punct. De acestea din urma se leaga si o poveste foarte frumoasa. Maragona, cel mai mic, era folosit pentru a marca orele si pentru a avertiza populatia cu privire la pericolul unui incendiu, in timp ce Rengo, cel mai mare, a fost folosit pentru a aduna membrii Consiliului comunal si pentru a chema cetatenii la arme pentru a apara orasul.

Nu ratati turnul, chiar daca aveti o mobilitate redusa sau pur si simplu nu sunteti fani ai urcatului. Mai ales ca puteti lua un lift pana la punctul de belvedere de unde va puteti bucura de imagini incantatoare cu orasul vechi. In mod normal biletul de intrare costa 6 euro, insa daca detineti un Verona Card veti plati doar 1 euro, si asta doar in cazul in care vreti sa urcati cu liftul si nu pe scari, pentru ca altfel este complet gratuit.  

PIAZZA DEI SIGNORI

Odata ce ati revenit cu picioarele pe pamant dupa vizita in Turnul Lamberti luati-o la dreapta si veti intra in splendida Piazza dei Signori, prezidata de statuia lui Dante. Aici este locul in care se desfasoara Targul de Craciun, Festivalul Vinului sau Festivalul Verona in Love, aflat in plina desfasurare in momentul in care am vizitat noi orasul ( luna februarie).

ARCHE SCALIGERE

Tot in Piazza dei Signori este si Arche Scaligere, o capodopera a artei funerare medievale, unde se odihnesc membrii familiei Scaligerii, conducatori ai Veronei intre 1262 si 1387. Chiar langa aceste morminte, surprinde prin simplitate frumoasa biserica romana Santa Maria Antica, folosita ca si capela privata de familia Scaliger.

CASA LUI ROMEO

Putin mai incolo, pe Via Arche Scaligere, se afla si Casa lui Romeo, astazi transformata intr-un cochet restaurant (Ristorante Arche), unde se mananca foarte bine.

Verona ofera, pe langa istorie, si o sumedenie de biserici frumoase care va vor incanta privirea. Patru dintre ele sunt incluse in Verona Card: Sant’Anastasia, San Fermo, Duomo si San Zeno. Ideal ar fi sa le vizitati pe toate patru, insa daca timpul nu va permite incercati sa ajungeti macar la Duomo, un exemplu splendid de gotic italian cu opere de arta impresionante si la San Zeno, cu ale sale fresce excelent conservate. Shakespeare a plasat nunta lui Romeo si a Julietei in cripta acestui lacas de cult.

CATEDRALA SANT’ANASTASIA

Dupa ce am facut o bine meritata pauza de pranz, am plecat mai departe spre urmatorul obiectiv de pe ordinea de zi: Catedrala Sant’Anastasia. Cea mai mare catedrala din Verona este amplasata in  Piazza Sant’Anastasia foarte aproape de Ponte Pietra. Numele lacasului de cult provine de la Sfanta Mucenita Anastasia care ar fi trait in aceasta zona in secolul IV. Exteriorul nu este atat de impresionant, dar interiorul este superb! fiind impodobit cu o sumedenie de sculpturi si fresce.

Daca timpul va permite, va sfatuiesc sa luati un ghid audio (este gratuit cu biletul de intrare) si sa petreceti cateva clipe de liniste afland mai multe despre numeroasele opere de arta pe care le contine. Fiecare capela gazduieste piese de arta si povesti vechi de secole.

DUOMO

Construita initial in secolul al IV-lea d.Hr., aceasta a fost prima biserica crestina din Verona. De atunci, catedrala a suferit multe modificări, pe masura ce nevoia de a gazdui congregatii din ce în ce mai mari crestea exponential. De-a lungul timpului, a fost afectata de mai multe incendii, cutremure sau inundatii.

In complexul catedralei puteti admira:

Baptiseriul. Prima oprire in vizita acestei catedrale a fost in Baptiseriul care se afla chiar la intrare. Trebuie precizat ca exista doua intrari: una prin baptiseriu si alta direct in catedrala.

Pentru ca in religia ortodoxa nu exista acest termen, pentru cei care nu stiu, el este de obicei o capela in interiorul unor biserici catolice in care se oficiaza botezul. In mijlocul sau ne atrage imediat atentia un bazin de forma octogonala, sculptat in marmura, ce i-a fost atribuit sculptorului Brioloto.  Aruncati o privire asupra basoreliefurilor de pe aceasta care infatiseaza importante scene biblice precum Buna Vestire, Vizita Fecioarei Maria (sarbatoare tipica romano-catolica), Nasterea Mantuitorului, momentul in care Pastorii din Bethleem sunt anuntati de Nasterea Domnului, Cei Trei Magi, Irod si soldatii, Uciderea Pruncilor si Fuga in Egipt, Botezul Domnului. Pe langa acest bazin mai puteti gasi aici si un crucifix ce este utilizat in timpul procesiunilor religioase.

In drumul spre catedrala veti putea vizita si Capela Sf. Elena unde sunt pastrate si cateva descoperiri arheologice din perioada Romana.

Cum intrati in catedrala, pe usa laterala dinspre Baptiseriu, uitati-va in partea stanga, acolo unde aveti ocazia sa descoperiti prima capela.

Capela Maffei. Piesa centrala a capelei este pictura care ii infatiseaza pe Fecioare cu Pruncul impreuna cu Sfantul Andrei, Sfantul Ieronim si Sfantul Ioan Botezatorul. Aceasta ii apartine lui Agostino Ugolino (1794).

Pe zidul cu usa pe care ati intrat se afla o pictura ce reprezinta Sfanta Familie si cateva fragmente dintr-o fresca in stil romanic ce ar fi trebuit sa fie Buna Vestire.

Capela Madonna Poporului. Este dominata de statuia Fecioarei cu Pruncul semnata de catre Vincenzo Cadorin ( 1921) si este foarte iubita de locuitorii Veronei, de aici si numele acesteia.

Capela Cartolari. A fost construita in 1465 si este dedicata Arhanghelului Mihail.

Capela Dionisi. Este dedicata Sf. Petru si Pavel. Asta pentru ca in pictura centrala semnata de Antonio Balestra (1711) cei doi sfinti apar alaturi de Madonna si Pruncul si Sfantul Anton din Padova.

Capela Calcasoli. Este dedicata Sf. Anton din Viena. Altarul este compus din patru picturi. Cea de deasupra este Punerea in Mormant a lui Hristos. Jos sunt alte trei, de la stanga la dreapta: Sfantul Rochus si Sfantul Antonie cel Mare, in mijloc Adorarea Celor Trei Magi si Sfantul Sebastian si Sfantul Bartolomeu.

Capela Emilei. Are in altar o pictura ce reprezinta Schimbarea la fata a Mantuitorului (1741).

Capela Memo. Dedicata Sfintei Impartasanii.

In drumul spre urmatoarea capela, zaboviti cteva minute pentru a admira orga.

Altarul. In altar se remarca crucifixul lui Giambattista da Verona ce dateaza 1534, flancat de statuia Fecioarei Maria si de cea a Iacob. In partea de sus a arcului, in dreptul rozetei, este infatisata scena Bunei Vestiri alaturi de repezentarile profetilor Isaia si Ezechiel, toate opere ale lui Michele Sanmicheli. In interiorul arcului este desenata scena Adormirii Maicii Domnului pictata de Francesco Torbido.

PODUL DE PIATRA

Ca sa putem ajunge la urmatorul obiectiv, a trebuit sa trecem pe Podul de Piatra. Datand din sec. I i.C., acesta este cel mai vechi pod peste Adige, raul care trece prin acest frumos oras inscris in Patrimoniul Mondial Unesco.

CASTELUL SAN PIETRO

De la Castelul San Pietro veti avea cea mai buna panorama asupra orasului si tot de acolo se poate admira si cel mai frumos apus de soare din oras. La castel se poate urca pe jos sau cu funicularul. Sfatul meu este sa urcati cu funicularul pentru a va pastra energia si sa coborati pe jos pentru a admira imprejurimile. Un singur drum cu funicularul costa 1 euro, iar dus-intors, 2 euro. Aici nu se poate folosi Verona Card.

CASTELLVECCHIO

Castellvecchio este unul dintre cele mai frumoase monumente din Verona. Constructia sa a inceput in secolul al XIV-lea atunci cand familia Scala a decis sa-si amplaseze locuinta langa rau pentru a se apara impotriva invadatorilor si pentru a avea un punct de evadare rapid in caz de urgenta. In 1923 a incetat sa-si indeplineasca functia militara, iar astazi gazduieste Muzeul Cívico d’Arte (6 EUR sau gratuit cu Verona Card) unde sunt expuse sculpturi, picturi, fresce, obiecte de ceramica, arme si bijuterii.

UNDE ESTE AMPLASATA VERONA

Verona este unul dintre marile orase din regiunea Veneto, in nordul Italiei. Datorita numarului mare de obiective istorice unice, Verona a fost inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 2000.

CUM SE AJUNGE DIN BOLOGNA IN VERONA

Am scris din Bologna in Verona pentru ca de acolo am facut o escapada de o zi in acest oras minunat. Distanta dintre Bologna si Verona este de 145 km. Acestia pot fi parcursi cu trenul, masina sau autobuzul. Noi am optat pentru prima varianta. Din Bologna Centrale – gara principala din Bologna- pleaca pe parcursul unei zile foarte multe trenuri catre Verona. Sunt atat trenuri rapide, cat si trenuri normale, alegerea ramand la latitudinea voastra in functie de timpul si de banii de care dispuneti. Durata unei calatorii a fost de 1 h si 25 de minunte.

Inainte de a va urca in tren, trebuie sa va validati biletul pentru calatorie. Practic, trebuie sa amplasati biletul in fata unuia dintre automatele de validare. Le veti gasi lipite pe peretii si stalpii garii. Aparatul va scoate un zgomot si va imprima un cod pe bilet. Daca nu o faceti, biletul nu este valabil, iar amenzile sunt destul de mari.

Odata ajunsi in Verona, trebuie sa coborati la statia Verona Porta Nuova. Aceasta este gara principala a orasului. Este la aproximativ 20 de minute de mers pe jos si la aproximativ 10-12 minute cu autobuzul de Piazza Bra si Arena di Verona de unde puteti incepe sa explorati atractiile locale.

DEPLASAREA PRIN VERONA

Cele mai multe dintre obiectivele turistice sunt foarte aproapiate intre ele, asa ca toate cele enumerate mai sus de mine pot fi facute intr-o singura zi. De aceea, nici nu este nevoie sa folositi vreun mijloc de transport in comun.

Sa va fie de folos! Vacanta placuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *