Mica Petra sau Siq al-Barid sau Petruta (asa cum am alintat-o noi) este, dupa cum sugereaza si numele, un oras antic asemanator cu celebra Petra, doar ca la o scara mult mai mica. Conform expertilor, se pare ca aceste pesteri sapate in stanca care marginesc Siq al-Barid (in traducere „canion rece” datorita inaltimii muntilor, care aproape ca impiedica patrunderea razelor soarelui) dateaza din secolul I d.Hr.

Micuta Petra a fost de la bun inceput pe lista noastra cu lucruri de vazut si facut in Iordania, insa stiu ca multi calatori ezita sa o viziteze gandindu-se ca oricum vor merge la Petra. Chiar daca este mai mica, cred cu tarie ca nu trebuie s-o taiati de pe lista. De ce? Pentru ca fatadele sculptate in stanca sunt impresionante, privelistile uluitoare, iar locul nu este atat de plin de turisti. Unde mai pui ca puteti folosi Mica Petra ca intrare alternativa in Petra, insa despre asta v-am povestit in articolul dedicat Petrei pe care il puteti citi sau reciti AICI.
Iar daca ma intrebati pe mine, va sfatuiesc sa mergeti la Petruta inainte de Petra pentru a va pregati cumva pentru punctul culminant al calatoriei voastre in Iordania. Adica, un fel de aperitiv, inainte de felul principal.
Vizita poate fi facuta pe cont propriu sau apeland la un ghid local. Daca optati pentru prima varianta, atunci acest articol vi se adreseaza. Am pregatit pentru voi, in cele ce urmeaza, cateva informatii importante despre ce puteti vedea si ce trebuie sa stiti inainte de a porni in explorarea Petrutei.

Ce puteti vedea
Fatada mormantului 846. Dupa ce treceti de parcare si de magazinele de suveniruri amplasate de-o parte si de alta a intrarii, chiar inainte de a patrunde in ingustul canion Siq al-Barid, veti vedea pe partea dreapta un mormant sculptat in stanca (sec. I î.Hr. – secolul I d.Hr.). Interiorul este neterminat, motiv pentru care se banuieste ca nu a fost folosit niciodata ca si loc de veci. Insa fatada este absolut spectaculoasa imbinand elemente din arhitectura greco-romana cu cele din arhitectura nabateeana.


Mergeti mai departe prin pasajul ingust dintre stanci care pe vremuri era strajuit de o poarta si ajugeti la Templul de deasupra pesterilor. Se pare ca aceasta ar fi servit drept templu sau capela. Din dorinta de a-l conserva cat mai bine, el este inchis publicului. In schimb, puteti intra in cele trei locuinte rupestre de la baza care, probabil, erau rezervate celor ce aveau grija de templu si erau responsabili de buna desfasurare a ceremoniilor.


Continuati drumul prin canionul Siq al-Barid, iar pe partea stanga ar trebui sa vedeti Casa cu picturi. . Eaeste vedeta incontestabila a acestui loc si este considerata de multi una dintrecomorile Petrei.Este vorba tot de o incapere sapata in piatra situata in „biclinium” (adica „zona de servit masa”), insa, spre deosebire de celelalte, detine o colectie de picturi murale ce dateaza de mai bine de 2000 de ani. Aproape in stare intacta. Acesta este cel mai mare exemplu de pictura murala nebateana.



Dupa ce v-ati facut o impresie despre ceea ce ati vazut, plimbati-va in continuare prin Siq al-Barid pana ce veti da de niste scari din piatra destul de abrupte. Daca le veti urca veti ajunge pe platforma care ofera o priveliste incredibila asupra canionului. Insa mai intai trebuie sa treceti de un mic magazin cu suveniruri si bauturi racoritoare. Nu va incumetati sa le urcati daca aveti mobilitate redusa sau nu aveti incaltari adecvate. Scarile sunt destul de deteriorate si alunecoase, asa ca necesita o atentie speciala.




Din varf veti gasi alte scari care coboara spre satul neolitic Beidha (sau Bayda). Nu este chiar usor de ajuns si necesita ceva conditie fizica, asa ca am hotarat sa ne oprim la punctul de belvedere. Prin urmare, nu va pot spune nimic despre descoperirile arheologice de acolo.
Ce trebuie sa stiti inainte de vizita
Mica Petra este deschisa in fiecare zi intre orele 6:00 si 18:00. Tineti cont de asta atunci cand va planificati vizita care nu ar trebui sa dureze mai mult de 2 ore (cu tot cu poze, vizitarea fiecarui obiectiv, ascensiunea pana la punctul de belvedere si servirea unui ceai).
Intrarea este absolut gratuita si nu trebuie sa dati niciun ban, chiar daca s-ar putea ca unii indivizi sa va ceara pentru te miri ce.
Asa cum va spuneam si la inceputul articolului, puteti opta pentru a vizita Mica Petra cu un ghid beduin care va abordeaza inca de la intrare. Noi nu am facut asta, insa erau destui turisti care au apelat la serviciile unui ghid. Daca optati pentru unul, nu uitati sa negociati pretul cu ei. Adora sa faca asta.
Pentru ca distanta de la un capat la altul este scurta ( doar 350 m), drumul nu va putea fi parcurs cu magari sau camile, asa cum se intampla la Petra, de exemplu.
Tarabele cu suveniruri sunt mai ieftine aici decat la Petra. Asa ca sfatul meu este sa cumparati acum sau regretati mai tarziu!
Asadar, ce parere aveti? Veti petrece cateva ore explorand Mica Petra sau va veti rezuma doar la Petra?
Daca vreti sa aflati mai multe,va invit pe grupul de Facebook Iordania, sfaturi de vacanta unde puteti interactiona si cu alti romani care au fost acolo si puteti gasi ghidul care ne-a plimbat prin toata tara asta frumoasa: https://www.facebook.com/groups/823635815728034