Desi stiu ca multi dintre voi nu aveti Amman-ul pe lista locurilor de vizitat atunci cand planificati o calatorie in Iordania, va spun cu mana pe inima ca m-a surprins atat de placut acest oras, incat imi permit sa va sfatuiesc si pe voi sa nu-l ocoliti. Chiar daca nu este tocmai renumit pentru obiective turistice, este totusi atat de viu, incat nu veti avea timp sa va plictisiti, va garantez. Ca peste tot sunt si aici cateva locuri interesante pe care le puteti descoperi si pe care am sa le mentionez in cele ce urmeaza.

Asemenea multor altor capitale din intreaga lume, si Amman-ul are un centru vechi si o parte mai moderna. Desi am fost cazati la un hotel aflat la 10 km de centru ( ceeea ce poate parea o distanta enorma pentru capitala Iordaniei), l-am avut la dispozitie in permanenta pe Ibrahim, ghidul nostru, care ne-a plimbat dintr-o parte in alta. Asa ca am decis sa ne concentram asupra orasului vechi, cea mai interesanta parte, in opinia mea.

Inainte de a porni in explorarea orasului, asigurati-va ca purtati pantofi comozi pentru ca Amman este un oras construit pe coline! Nu uitati nici de Jordan Pass, cel care va ofera intrare gratuita la multe dintre obiectivele mentionate mai jos.

TEATRUL ROMAN

Acesta este unul dintre principalele puncte de atractie ale orasului Amman. Este un amfiteatru urias, construit in secolul al II-lea, ce avea o capacitate la inceputurile sale de aproximativ 6000 de locuri.

Chiar daca a fost restaurat in 1957, iar acum este intr-o stare foarte buna, totusi, pentru ca nu s-au folosit materiale originale, reconstructia nu este tocmai exacta.

Teatrul a fost construit pe trei niveluri si fiecare sectiune a fost impartita dupa clasa si rang. Locurile cele mai aproape de scena erau rezervate conducatorilor, militarii armatei stateau pe randurile din mijloc,iar publicul larg ocupa locurile din randurile superioare.

Deasupra randurilor superioare exista un altar dedicat zeitei Atena, ale carui ramasite pot fi acum admirate la Muzeul Iordaniei.

Luati loc oriunde in amfiteatru pentru a simti istoria locului si pentru a calca pe urmele romanilor care s-au asezat acolo cu mult inaintea voastra.

Atunci cand aici sunt organizate concerte sau alte spectacole, teatrul devine neincapator pentru turisti si localnici.

Daca doriti sa vizitati si timpul va permite, in partea de vest a Teatrului Roman veti gasi Muzeul de Folclor al Iordaniei, iar partea de est a acestuia este amplasat Muzeul de Traditii Populare.

Teatrul Roman
Teatrul Roman
Teatrul Roman
Teatrul Roman
Teatrul Roman
Teatrul Roman

Dupa ce ati vizitat Teatrul Roman traversati strada si urcati scarile pana la Citadela.

CITADELA DIN AMMAN

Citadela din Amman este situata pe Jebel Al Qala’a, cel mai inalt deal din Amman, la 850 de metri deasupra nivelului marii. Datorita acestui lucru, Citadela din Amman a devenit extrem de populara pentru privelistile sale uluitoare, dar ceea ce o face si mai uimitoare este apusul spectaculos pe care il puteti urmari aici.

Printre punctele de atractie ale acestui sit aheologic se numara:

– doua coloane uriase, ramasite din Templul lui Hercule( 161 – 180 d.Hr), singurele care sunt inca in picioare;

– cateva cladiri care au facut parte din Palatul Umayyad, care dateaza din jurul anului 720 d.Hr. Acesta a fost distrus in mare parte de un cutremur in anul 749 d.Hr. Sala de audienta cu cupola este insa intr-o stare buna, iar designul sau grandios a fost folosit pentru a impresiona vizitatorii palatului.

Cisterna Umayyad care a fost folosita pentru a furniza apa atat palatului, cat si altor locatii din apropiere.

biserica bizantina din secolul al VI-lea. Astazi s-au mai pastrat doar stalpii si cateva mozaicuri;

Cum sa vizitati Citadela din Amman

Intrarea in Citadela Amman este 2JD (aproximativ 3 euro) sau gratuita cu Jordan Pass. Este deschisa in intervalul 8:00-19:00 de sambata pana joi intre aprilie si septembrie si in intervalul 8:00-16:00 intre octombrie si martie. Cetatea este deschisa de la 10:00-16:00 in zilele de vineri pe tot parcursul anului. Pana la Citadela sunt o multime de trepte, asa ca daca nu aveti conditie fizica puteti lua taxiul care va costa aproximativ 1 JD (1,50 euro).

Plimbarea noastra prin Amman a continuat cu Moscheea Abdullah I.

MOSCHEEA ABDULLAH I

Moscheea Regelui Abdullah I este o oprire obligatorie in cadrul unei vizite in capitala Iordaniei. Moscheea Regelui Abdullah I din Amman, a fost construita in 1989, ca un omagiu adus Regelui Abdullah I al Iordaniei, strabunicul actualului rege. Ca sa va faceti o idee despre marimea acestei moschei, ei bine, ea poate gazdui simultan pana la 3.000 de musulmani in timpul rugaciunii.

Moscheea este acoperita de o uriasa cupola albastra, care este marca sa emblematica. Si interiorul este uimitor. Aici puteti vedea imagini cu Regele Abdullah I, dar o serie de monede, artefacte de ceramica si gravuri.

Este una dintre putinele moschei din tara, care ii primeste chiar si pe cei care nu sunt musulmani. Din acest motiv este atat de populara in randul turistilor.

Intrarea este 2 JD (adica in jur de 3 euro) si este deschisa de sambata pana joi intre orele 8:00-11:00 si 12:30 -14:00. Ideal ar fi daca ati vizita moscheea cu un ghid turistic care sa va explice mai multe despre religia islamica, astfel incat sa intelegeti mai bine contextul in care va aflati. Fiind un loc de rugaciune, trebuie sa fiti imbracati decent (pantaloni lungi pentru barbati si brațe, picioare si cap acoperite pentru femei). Este obligatoriu sa va descaltati inainte de a intra in lacasul de cult.

Moscheea Regelui Abdullah I
Moscheea Regelui Abdullah I
Moscheea Regelui Abdullah I
Moscheea Regelui Abdullah I
Moscheea Regelui Abdullah I

MOSCHEEA AL HUSSEINI

Moscheea Al Husseini este cea mai veche moschee din oras, reconstruita de Regele Abdullah I in 1932 pe locul celui inaltate de al doilea calif, Omar Bin Al-Khattab in jurul anului 640 d.Hr. A nu se confunda cu Moscheea Regelui Hussein Bin Talal (2005).

Moscheea Al Husseini are doua minarete care pot fi vazute din toate colturile orasului. Unul dintre minarete are 70 de metri inaltime, in timp ce celalalt are 35 de metri. De mai aproape, veti vedea ca cladirea frumos este decorate cu pietre albe si roz. Ea nu este deschisa celor care nu sut musulmani, insa chiar daca nu vizitati moscheea, nu o ocoliti, pentru ca aici puteti intra in atmosfera acestui loc plin de viata si sfant.

Frumoasa moschee arata diferit pe parcursul zilei, in functie de lumina care se schimba. Langa moschee veti gasi si o sumedenie de vanzatori ambulanti, lucru care va spori frumusetea locului.

Nu ocoliti nici souk-ul de langa moschee unde puteti experimenta atmosfera dintr-o piata locala.

Periplul nostru prin Amman s-a terminat pe Rainbow Street este una dintre cele mai cunoscute si aglomerate strazi din Amman. Este plina cu restaurante, cafenele si terase. Este, de asemenea, unul dintre principalele locuri pentru a merge la cumparaturi, deoarece multe dintre marile marci și-au instalat aici magazinele.

Seara am incheiat-o cu o masa la Restaurantul Hashem, unul dintre cele mai renumite localuri din Amman. Iar pentru desert am oprit la cofetaria Habibah unde am mancat cea mai buna Kunafa.

Restaurantul Hashem
Kunafa

CUM AM AJUNS IN AMMAN

Am sosit in Amman cu un zbor de noapte al companiei nationale TAROM, care a aterizat pe aeroportul Queen Alia la ora 03:10, dupa un zbor de aproximativ 2 ore si 40 de minute. Dupa ce am trecut destul de rapid de formalitatile vamale si procesul de obtinere a vizei, am fost asteptati la aeroport de catre Ibrahim, ghidul nostru, care ne-a condus la hotel pentru cateva ore de odihna.

UNDE AM FOST CAZATI

Timp de trei nopti am dormit la Sadeen Amman Hotel ****, aflat la 30 de minute distanta de Aeroportul Queen Alia. Hotelul arata senzational. Camerele sunt foarte mari si foarte curate si au baie privata. Micul dejun este foarte variat, o parte din mancaruri schimbandu-se in fiecare zi, iar personalul foarte amabil.

Sadeen Amman Hotel
Sadeen Amman Hotel
Sadeen Amman Hotel
Sadeen Amman Hotel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *