Una dintre cele mai frumoase si impresionante cladiri gotice din Europa, Palatul Dogilor (Palazzo Ducale) este una dintre atractiile majore ale Venetiei. El a fost proiectat atat pentru a deservi ca sediu al guvernului în timpul Republicii Venetiene, cat si ca resedinta a Dogilor.

Astazi, Palatul Dogilor a fost transformat in muzeu si contine o serie de opere de arta de o valoare inestimabila. Daca optati pentru a vizita palatul pe cont propriu, fara ghid, aruncati un ochi pe acest articol pentru a fi siguri ca nu veti rata nimic important.

Dar, inainte de a incepe, ca sa intelegeti contextul in care ne aflam, am sa va povestesc putin despre isoria palatului si despre conceptul de doge.

Ce era un Doge?

Pana in secolul al XIX-lea, Italia nu a fost o tara unificata, asa cum o cunoastem astazi. Ea era impartita in regate si republici, fiecare cu o forma proprie de guvernare, ca de exemplu Republica Venetia, Marele Ducat al Toscanei sau Regatul Siciliei.

Repubica Venetia era condusa de un doge, adica un magistrat de rang inalt, ales pe viata din randul nobilimii. Dogele prezida Senatul si era comandantul suprem al armatei, insa toate deciziile sale trebuiau revizuite de „Consiliul celor zece”, organism responsabil cu asigurarea securitatii Republicii.

Din 697 pana in 1797, cand orasul a fost invadat de trupele lui Napoleon, Republica Venetia a fost condusa de 120 de dogi diferiti.

CE PUTETI VIZITA IN PALAT

Porta della Carta

Porta della Carta (Poarta Hartiei), o capodopera a gravurii gotice, a fost creata de catre fratii Giovanni si Bartolomeo Bon si ajutoarele acestora in prima jumatate a anilor 1400. Ea reprezenta principala intrare in palat si o legatura cu Bazilica San Marco. Astazi pe aici se face iesirea turistilor care au mers sa viziteze palatul. Numele sau vine, cel mai probabil, de la faptul ca aici asteptau toti cei care aduceau petitii membrilor Consiliului.

In varf este amplasata o sculptura care reprezinta Justitia. O recunoastem atat dupa balanta pe care o tine in mana, cat si dupa faptul ca la baza ei apare inscriptia JUSTICIA.

Imediat dedesubt este un portret al Sfantului Marcu, patronul Venetiei, ce este inconjurat de 3 ingeri.

Porta della Carta

Fereastra este formata din ce pare a fi bucati de funduri de sticla, iar partea sa superioara este decorata cu marmura care aminteste de celebra dantela de Burano.

Chiar sub fereastra se afla o sculptura care este o copie a originalului din secolul al XIX-lea, care a fost distrusa de armata lui Napoleon cand acesta a invadat Venetia in 1797. Este vorba de Leul Inaripat al Sf. Marcu, simbolul Venetiei, avandu-l in fata pe Dogele Francesco Foscari ingenuncheat. Este un omagiu adus acestuia din urma pentru ca sub conducerea lui a fost construita Porta della Carta. Spuneam mai sus ca este doar o copie, insa singurul care a scapat intact a fost capul lui Foscari, pastrat acum in interiorul Palatului Dogilor.

De-o parte si de a alta Dogelui si a Leului Inaripat se pot vedea doua sculpturi feminine: Curajul si Cumpatarea.

Curajul tine intr-o mana un scut, iar in cealalta trebuia sa aiba o sabie care, din pacate, a disparut.

Cumpatarea amesteca cu grija vinul din cana cu apa, pentru a preveni pe cineva sa se imbete si sa devina agresiv dupa ce a consumat prea mult alcool.

Porta della Carta

Sculpturile de pe cladire

Adeseori trecute cu vederea de turistii mult prea grabiti sau superficiali, scupturile de pe exteriorul Palatului Dogilor ascund o gramada de povesti grozave. Asa ca merita sa va rupeti putin din timpul vostru si sa va uitati pret de cateva minute la ele pentru ca rolul lor nu a fost doar unul pur decorativ. Ele constituiau la momentul in care au fost create o modalitate excelenta de a preda Biblia celor care nu stiau sa scrie sau sa citeasca. Si nu erau deloc putini pe atunci…

Langa Porta della Carta puteti gasi o sculptura care evoca o scena binecunoscuta din Biblie: momentul in care Regele Solomon (reprezentat ca simbol al Justitiei Divine) trebuie sa decida cine este adevarata mama a unui copil revendicat de doua femei. Ca sa ghiciti personajele, trebuie doar sa va uitati la fetele lor. 

Regele Solomon

Deasupra acestui grup statuar se afla Arhanghelul Gavril care priveste spre Bazilica San Marco.

In coltul urmator este amplasata sculptura care ii infatiseaza pe Adam si Eva in timp ce comit pacatul originar. Daca priviti cu atentie, veti descoperi si sarpele ascuns printre frunzele copacului.

Deasupra este reprezentat Arhanghelul Mihail. Intr-o mana tine o sabie, iar in cealalta un sul pe care scrie in latina „Ense bonos tego, malorum crimina purgo”, care se traduce prin „Cu sabia mea protejez pe cei drepti si pedepsesc criminalii”.

Pe cea mai interesanta dintre ele o veti gasi in coltul care da inspre Podul Suspinelor Ea il reprezinta pe Noe beat in lanul de vita de vie alaturi de doi dintre fiii sai care incearca sa-i acopere goliciunea. Ea are rolul de a aminti venetienilor slabiciunile omului.

Deasupra lui Noe si a fiilor sai se afla statuia Arhanghelului Rafael, patronul comerciantilor si al tuturor celor ce strabat Marea Adriatica in lung si-n lat.

Scala dei Giganti (Scara Gigantilor)

Porta della Carta duce intr-o curte centrala, unde se remarca Scara Gigantilor, opera lui Antonio Rizzo, ce dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea. Capatul acestei scari este flancat de statuile zeilor Mercur si Neptun (1565). Chiar intre aceste statui erau numiti dogii, acest lucru simbolizand puterea Venetiei pe uscat (Mercur era zeul comertului) si pe mare (Neptun era zeul marilor).

Scara Gigantilor
Scara Gigantilor

Scala d’Oro (Scara de Aur)

Numele sau vine de la tavanul ornat cu stuc, foita de aur de 24 de carate si fresce pictate de artistul italian Giambattista Franco. Aceasta era o scara ceremoniala care ducea direct in Camerele Institutionale, fiind rezervata celor mai ilustri oaspeti din strainatate si demnitarilor venetieni de rang inalt. Ea era menita sa impresioneze vizitatorii care intrau in Palatul Dogilor si sa reprezinte bogatiile Venetiei.

Dupa ce urcati Scara de Aur veti intra in asa numitele Camere Institutionale care gazduiau cei mai importanti politicieni ai vremii si intreg sistemul administrativ si judiciar. In fiecare dintre camerele pe care urmeaza sa le vedeti, decorul este ales cu multa grija astfel incat sa evidentieze virtutile statului si a functiilor guvernamentale care urmau sa fie indeplinite acolo.

Sala delle Quattro Porte (Sale Celor Patru Usi)

Aceasta incapere avea rolul de camera de asteptare, iar cele patru usi de la care si-a luat numele sunt ornate cu sculpturi alegorice care fac referire la virtutile care trebuiau sa-i inspire pe responsabilii guvernului. Ea a fost serios afectata de un incendiu in 1574, insa a fost refacuta in scurt timp exact asa cum o vedem astazi. Ridicati ochii spre tavan si delectati-va cu cateva fresce ale lui Tintoretto. Pe pereti se mai gasesc si opere semnate de Titian (portretul Dogelui Antonio Grimani ingenunchind in fata Destinului) sau Tiepolo (Venetia primind darurile marii de la Neptun).

Anticamera Salii Consiliului

Acesta era locul in care ambasadorii si delegatiile straine asteptau sa fie primiti in Plenul Consiliului care a fost delegat de Senat sa se ocupe de afacerile externe. In timpul cat asteptau se delectau cu cateva capodopere ale picturii secolului al XVI-lea. Printre acestea trebuie sa mentionam Cele 4 Alegorii ale lui Tintoretto sau Rapirea Europei a lui Veronese. Merita o atentie sporita si semineul dintre ferestre care a fost proiectat de Vicenzi Scamozzi si scultat de Tiziano Aspetti in anul 1586.

Sala del Collegio (Sala Consiliului)

Considerata de multi ca fiind cea mai frumoasa incapere din intregul palat, Sala del Collegio este locul unde Consiliul se intalnea pentru a primi cei mai distinsi oaspeti sositi de peste mari si tari cu care discutau probleme de interes public. Consiliul numit si Collegio era format din Doge, cei sase consilieri ai sai ( cate unul reprezentand fiecare dintre cele 6 districte ale Venetiei) si cei trei conducatori ai tribunalului numit Quarantia.

In Sala del Collegio privirea este captata magnetic de tavan, unul dintre cele mai pretioase din intregul complex Palazzo Ducale. Si este unicul tavan de a carui pictura este s-a ocupat un singur om, Paolo Veronese, care a lucrat la el intre 1575 si 1578. Cele trei picturi centrale ale tavanului aveau scopul de a celebra Republica si buna ei guvernare, consiliile sale, independenta si puterea ei.

Pictura centrala ii infatiseaza pe Mercur si Neptun, care simbolizeaza puterea Venetiei pe mare si pe uscat. Ii recunoastem usor dupa cei doi ingeri de deasupra lor care poarta in maini un coif si o scoica, atributele celor doua zeitati. Intre cele doua personaje, zarim Campanilele (Clopotnita Bazilicii San Marco) si Leul Inaripat ( simbolul Venetiei).

In pictura de forma ovala, este subliniat rolul de stat crestin al Venetiei. Credinta este reprezentata ca o figura feminina imbracata in alb care tine in mana un potir, unul dintre simbolurile Patimilor lui Iisus Hristos. O alta pictura care merita o atentie sporita este cea care se afla chiar deasupra tribunei numita Venetia impreuna cu Pacea si Justitia. Venetia este infatisata asemenea unei regine care sta pe tron, imbracata intr-o mantie de lana si plina de bijuterii. La picioarele sale stau in genunchi Pacea si Justitia, dar si Leul Inaripat.

In jurul acestora trei mai sunt inca 8 mai mici, in forma de T sau L care reprezinta virtutile guvernului.

Pe perete, deasupra tronului Dogului se afla o pictura mare ce ii apartine tot lui Veronese, il arata pe Doge dupa victoria asupra turcilor in Batalia de la Lepanto.

Sala del Senato (Sala Senatului)

Aceasta sala era cunoscuta si sub numele de Sala dei Pregadi pentru ca Dogele ruga membrii Senatului sa ia parte la sedintele care aveau loc aici. Senatul era una dintre cele mai vechi institutii publice din Venetia, fiind fondat in secolul al XIII-lea. El era responsabil de supravegherea afacerilor politice si fianciare. Membrii sai proveneau din cele mai bogate si influente familii venetiene.

Spre deosebire de camera precedenta, unde culoarea predominanta era albastru, aici culorile sunt inchise, iar decoratiunile sunt austere. Figura predominanta a picturilor este Iisus, probabil ca o referinta la conclavul Senatului care il alegea pe Doge, despre care se credea ca se afla sub protectia Fiului lui Dumnezeu.

Doua ceasuri mari, deoparte si de alta a incaperii, marchează orele si succesiunea anotimpurilor.

Salla dell’udienza del Consiglio dei Dieci (Sala de audienta a Consiliului Celor Zece)

Dupa ce iesiti din Sala del Senato, este necesar sa treceti din nou prin Sala delle quattro porte, dupa care, urmand ghidajul, veti ajunge la Sala de audiente a Consiliului celor Zece.

Consiliului celor Zece.a fost infiintat in 1310 in urma unei conspiratii prin care Bajamonte Tiepolo a incercat sa rastoarne institutiile statului. Acesta a avut initial rolul de a-i judeca pe conspiratori si era format din zece membri alesi din Senat. Incet incet au inceput sa detina controlul in din ce in ce mai multe sectoare ale vietii publice, de la religie, la securitate de stat.

Tavanul este impartit in 25 de compartimente decorate cu imagini ale zeitatilor si alegorii menite sa ilustreze puterea Consiliului Celor Zece, care, la fel ca si Curtea Raiului, era responsabil de pedepsirea celor rai si eliberarea nevinovatilor.

Sala della bussola (Sala Busolei)

Aceasta camera, care si-a luat numele de la busola mare de lemn adaugata statuii Justitiei, servea ca anticamera in care asteptau cei ce fusesera chemati in fata magistratilor din Sala Inchizitorilor de Stat ( care, din pacate, se poate vizita numai in cadrul unor tururi ghidate numite ‘Itnerarii secrete”)

Sale del’Armeria (Salile de Arme)

Itinerarul continua in Sale del’ Armeria (Salile de Arme) unde sunt expuse diverse trofee militare, arbalete, buzdugane, sabii folosite la executii publice, instrumente de tortura armuri pentru cai, dar si artefacte turcesti luate din batalia de la Lepanto din 1571.

Sala Guariento

Dupa ce coborati Scala dei Censori, veti ajunge intr-un mic coridor care duce spre Sala del Maggior Consiglio. Inainte de a intra in cea mai faimoasa incapere a palatului, zaboviti cateva minute in Sala Guariento. Aceasta poarta numele pictorului Guariento di Arpo care semneaza opera de arta pe care o veti gasi aici: Incoronarea Fecioarei de Guariento di Arpo. Aceasta fresca enorma ca dimensiune a impodobit in trecut unul dintre peretii Salii del Maggior Consiglio, inainte de a fi acoperita de Il Paradiso al lui Tintoretto dupa incendiul din 1577.

Sala del Maggior Consiglio (Sala Marelui Consiliu)

Aceasta sala,construita intre 1340 si 1355, este fara doar si poate bijuteria Palatului Dogilor, nu doar datorita dimensiunilor sale monumentale (54 metri lungime, 26 metri latime si 10 metri inaltime), ci si gratie somptuozitatii decoratiunilor sale. Prima senzatie este coplesitoare. Aici era sediul Parlamentului venetian si locul in care se luau cele mai importante decizii. Aceasta sala a fost proiectata sa gazduiasca pana la 1800 de cetateni cu drept de vot.

Pe peretele estic, unde se afla tribuna la care statea Dogele, puteti admira una dintre cele mai mari picturi pe panza din lume: Il Paradiso (Paradisul) de Jacopo Tintoretto care inlocuieste fresca de Guariento vazuta in camera anterioara. Compozitia este agomerata cu aproximativ 500 de figuri, descrise in detaliu. Figura centrala este cea a lui Hristos Judecatorul care tine in mana un glob acoperit de o cruce. In dreapta lui sta Arhanghelul Mihail. Evanghelistii apar intr-un semicerc, imediat sub scena principala. Localnicii o recunosc cu usurinta si pe Sfanta Iustina, ocrotitoarea Padovei, care este sarbatorita pe 7 octombrie, data bataliei de la Lepanto. 

Si tavanul ascunde alte cateva capodopere prin frescene pictate de Veronese infatisand Venetia inconjurata de zei si incoronata de Victorie.

Pe pereti veti gasi tablouri care reprezinta in culori Cucerirea Constantinopolului, Razboaiele de la Chioggia sau Sosirea lui Barbarossa la Venetia.

Portretele primilor 76 de dogi ai Venetiei sunt aranjate pe peretii incaperii in perechi, din motive de spatiu. Toate portretele sunt opera lui Domenico Tintoretto. Fiecare doge tine in mana un pergament in care este rezumata cariera lui. Insa unul dintre ei este reprezentat diferit… O foaie mare neagra este pictata pe fata Dogelui Marino Faliero. El a fost gasit vinovat si executat pentru ca a pus la cale o lovitura de stat impotriva Venetiei. Pe tablou apare urmatoarea mentiune in latina: „Hic est locus Marini Faletri decapitti pro criminibus” („Acesta este Marino Faliero, decapitat pentru crimele sale”).

Podul Suspinelor si Inchisoarea

Pentru multi urmeaza acum cea mai asteptata parte a turului: traversarea Podului Suspinelor, pasajul ingust fortificat care face legatura intre Palatul Dogilor si noua cladire a inchisorii, construita in secolul al XVII-lea.

Celebrul nume al podului dateaza din perioada romantica si se refera la suspinele prizonierilor care, trecand din sala de judecata in celula in care urmau sa-si ispaseasca pedeapsa, aruncau o ultima privire asupra libertatii si asupra Venetiei prin ferestrele mici de la care puteti privi si voi.

Ca si o curiozitate, un singur prizonier a putut evadat din inchisoarea Palatului Dogilor: Casanova. Condamnat pentru desfranare, ateism, ocultism si apartenenta masonica, el a reusit sa scape din inchisoare in 1755!

Camera Cenzorilor

Cenzorii de stat au fost infiintati in 1517. Titlul si indatoririle lor rezultau din rasturnarile culturale si politice care erau asociate perioadei. Erau doar doi la numar, motiv pentru care nu puteau lua decizii majoritare. Rolul lor era mai degraba consultativ. Sarcina lor principala era prevenirea fraudei electorale si protectia institutiilor publice ale statului. Pe pereti se gasesc o serie de portrete ale acestor magistrati si dedesubt armurile lor. Picturile din aceasta incapere poarta semnatura lui Domenico Tintoretto.

Camera Avocatilor Statului

Departamentul special ocupat de Avocatii Statului dateaza din secolul al XII-lea, pe vremea cand Venetia era comuna. Cei 3 Avocati ai Statului aveau rolul de a se asigura ca legile sunt aplicate corect. Ei erau responsabili si de pastrarea integritatii clasei patriciene a orasului prin verificarea legitimitatii casatoriilor si nasterilor artistocratice inscrise in Cartea de Aur. Camera este decorata cu picturi care ii infatiseaza pe unii dintre acesti avocati venerand-o pe Fecioara Maria, pe Hristos sau diversi sfinti.

Camera cufarului

Dulapul alb cu decoratiuni aurii care se intinde pe trei laturi este cel care a dat numele incaperii. El dateaza din secolul al XVIII-lea si acolo erau pastrate Cartile de Aur si Argint in care se gaseau documente care atestau legitimitatea pretendentilor care se inscriau in ele. In Cartea de Aur se inregistra botezul fiecarui nou-nascut din randul patricienilor. In Cartea de Argint se inregistrau toate acele familii care, chiar daca nu faceau parte din nobilime, puteau demonstra ca erau de origine venetiana veche.

Camera Capitanilor de Marina

Formata din 20 de membri din Senat si Marele Consiliu, Milizia da Mar (infiintata la mijlocul secolului al XVI-lea) era responsabila de recrutarea echipajelor necesare galerelor de razboi ale Venetiei. Mobilierul este din secolul al XVI-lea.

Camera urmatoare, acum libraria palatului, gazduia odinioara Cancelaria Inferioara a Palatului Dogilor.

INFORMATII PRACTICE

Unde este amplasat Palatul Dogilor

Palatul Dogilor este amplasat in emblematica Piata San Marco, chiar langa Bazilica San Marco. Nu prea aveti cum sa-l ratati, din moment ce oricine ajunge macar o data in aceasta parte a orasului, aici fiind concentrate majoritatea obiectivelor turistice.

Insa de aici trebuie sa fiti atenti si sa urmati indicatoarele catre intrarea care va este atribuita, in functie de biletul achizitonat. Daca luati biletul de la fata locului (ceea ce nu va recomand, mai ales daca mergeti in plin sezon), atunci intrarea se face din promenada Riva degli Schiavoni, insa o sa va dati seama imediat unde este cand veti privi lunga coada din fata ei.

Daca aveti tichete achizitionate online, atunci patrundeti in incinta la ora aleasa prin usa care se deschide chiar in Piata San Marco. De obicei, aici nu este coada.

Iesirea se face prin Porta della Carta, despre care v-am povestit mai sus.

Orar si Preturi

In programul de iarna, palatul este deschis in fiecare zi a sapatamanii in intervalul 09:00-18:00.

In programul de vara, palatul este deschis in fiecare zi a sapatamanii in intervalul 09:00-19:00.

In ceea ce priveste pretul unui bilet, acesta este, la momentul scrierii acestui articol, in valoare de 30 de euro/persoana. Ca peste tot, exista discounturi pentru copii, elevi, studenti si pensionari.

Bine de stiut: Biletul de intrare pentru Palatul Dogilor include si vizita la Muzeul Correr, Muzeul National de Arheologie si Biblioteca Marciana.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul oficial AICI

Daca nu doriti sa va rezervati dinainte o ora, dar nici nu vreti sa stati la coada, atunci achizitionati biletele de AICI

Cat timp este necesar pentru vizitarea palatului

Pentru a vizita palatul si pentru a intelege istoria care il inconjoara, aveti nevoie de cel putin o ora si jumatate. Asta fara sa tinem cont de statul la cozi. Daca vizitati palatul cu un ghid, aveti sanse sa il parcurgeti intr-un timp mai scurt. Gasiti AICI cateva variante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *