
Bazilica San Marco este una dintre atractiile de top ale Venetiei datorita frumusetii si arhitecturii sale care combina intr-o maniera extraordinara stilul bizantin, romanic si gotic. Cu designul sau opulent si mozaicurile aurite, ea este o oprire obligatorie pentru oricine decide sa viziteze Venetia.
Ea a fost proiectata initial ca si capela privata a Dogilor, insa, dupa ce au fost depuse aici moastele Sf. Marcu, a devenit principala catedrala a orasului. Cu o istorie care se intinde inca din secolul al IX-lea d.Hr., este un lacas de cult in jurul caruia s-au tesut o multime de legende fascinante, unele dintre ele pe care vi le voi povesti de-a lungul acestui articol.
In ghidul pe care vi-l propun mai jos, voi incerca sa structurez informatii pe care trebuie sa stiti inainte de a vizita basilica, astfel incat sa profitati de prezenta voastra acolo si sa nu ratati nimic din ceea ce este important. Iar la final, cateva informatii practice legate de program, pret, de unde puteti achizitiona biletele ca sa nu stati la coada si despre cat timp ar trebui sa petreceti inauntru. Sa va fie de folos!

CINE A FOST SFANTUL APOSTOL SI EVANGHELIST MARCU
Sfantul Marcu a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos si unul dintre cei 4 evanghelisti. El a fost trimis in Alexandria (Egipt) cu scopul de a converti cat mai multi oameni la crestinism. In timpul calatoriei sale a naufragiat si a ajuns pe Insulele Lagunei Venetiene. In noaptea de dupa naufragiu, Marcu a visat un Inger care i s-a adresat astfel: „Pax tibi, Marce, Evangelista meus! Hic requiescet corpus tuum” (Pacea fie cu tine, Marcu, evanghelistul meu! Trupul tau se va odihni in pace chiar in acest loc).
El a ajuns pana la urma in Alexandria, a facut mai multe minuni si chiar a construit o biserica, insa a fost ucis de pagani. Corpul sau a fost adus la Venetia in urma unui siretlic despre care am sa va povestesc, putin mai jos.

FATADA
Fatada bazilicii este un amestec de cupole, turnulete, coloane, sculpturi si mozaicuri, fiecare avand in spate cate o poveste, una mai interesanta ca cealalta. Exteriorul fatadei de vest a Bazilicii San Marco este impartit in trei segmente principale: cupola, segmentul superior si segmentul inferior.
Deasupra sunt cinci domuri uriase, fiecare cu un mic mini dom deasupra. Cifra cinci simbolizeaza pe Hristos si pe cei 4 evanghelisti ai sai.
Nivelul superior este decorat cu mozaicuri infatisand Viata lui Hristos: Coborarea de pe cruce, Punearea in mormant, Invierea, Inaltarea.




Cea mai mare, aflata chiar deasupra portalului principal este mozaicul aurit cunoscut sub numele de „Judecata de Apoi”.


Cele patru mozaicuri de pe lunetele din partea inferioara a fatadei Bazilicii Sf. Marcu spun povestea aducerii trupului Sf. Marcu din Alexandria la Venetia.
Primul mozaic din dreapta arata cum trupul Sfantului Marcu, furat in 828 d.Hr. de doi negustori venetieni, Bono din Malamocco si Rustico din Torcello, a fost ascuns intr-un cos mare, fiind acoperit cu fructe, legume si carne de porc. Reactiile vamesilor egipteni, la vederea carnii de porc, sunt destul de explicite: unul dintre ei se tine de nas, iar altul se intoarce fiind dezgustat. Prin acest truc, vamesii au fost pacaliti, iar trupul a fost adus la Venetia, indeplinind astfel profetia ingerului.


Al doilea mozaic din dreapta infatiseaza sosirea moastelor la Venetia. Ii revedem pe aceeasi doi negustori, corabia si pe ea moastele infasurate in cearceafuri albe.


In cel de-al treilea mozaic Dogele Giustiniano Partecipazio, imbracat intr-o mantie aurie, priveste spre trupul Sfantului Marcu care, de aceasta data, este acoperit cu un cearsaf albastru.

Al patrulea mozaic reprezinta momentul in care trupul Sfantului Marcu a fost adus in aceasta bazilica construita in cinstea sa.

Deasupra pronaosului este o galerie unde sunt expuse replicile celor patru cai faimosi de bronz ce au facut parte candva din Hipodromul Constantinopolului. Originalele le gasiti in muzeul din interiorul bisericii.

In partea de sud a cladirii, la coltul dintre Bazilica si Palatul Dogilor ii puteti admira pe faimosii Tetrarhi. Este vorba despre o statuie cioplita in porfir rosu in jurul anului 300 ce a fost luata de la Constantinopol si asupra caruia planeaza o poveste interesanta.
In Ghidul Venetiei al lui Francesco Sansovino din 1561, el vorbeste despre patru negustori care au introdus comori de contrabanda in Venetia, dar nemaidorind sa imparta veniturile, au decis sa se otraveasca unii pe altii, asa ca, pana la urma, soarta a facut ca toti patru sa moara. El relateaza ca „in opinia multimii”, acestia ar putea fi cei patru protagonist ai legendei.
Insa, daca ar fi sa ne luam dupa istorici, ei sunt, cel mai probabil, reprezentarile Imparatilor Diocletian si Maximilian (cei cu barba) si Galerius si Constantius I (cei fara barba). Piciorul unuia dintre imparati lipseste, el fiind descoperit de curand la Istanbul si pastrat acolo.

Tot in coltul din dreapta al bazilicii, puteti vedea un mic stalp de culoare movalie numit Bando Acest tip de coloana era locul de unde, in Evul Mediu, se faceau anunturi importante pentru comunitate sau erau taiate capetele celor condamnati la moarte. Cand Campanile s-a prabusit in 1902, bazilica a fost salvata datorita acestei coloane.
MOZAICURILE DIN INTERIOR
Primul lucru care ne vine in minte atunci cand ne gandim la Bazilica Sfantul Marcu, sunt mozaicurile pe fundal auriu care decoreaza peretii si cupolele bazilicii. Sunt peste 8.000 de metri patrati de mozaic, iar ca sa va faceti o idee de adevarata dimensiune, va spun ca ar fi suficient pentru a acoperi aproape 2 terenuri de fotbal! Majoritatea sunt facute din aur pur, ceea ce face ca lacasul de cult sa fie numit si Basilica d’Oro – Bazilica de Aur. Majoritatea mozaicurilor dateaza din anii 1160 si 1200 si reprezinta scene din Biblie. Cele din nartex infatiseaza scene din Vechiul Testament, cum ar fi Facerea Lumii, iar cele domuri reprezinta evenimente din viata lui Hristos, a Fecioarei Maria, a Sfantului Marcu si a altor sfinti.
Daca aveti posibilitatea, intrati in bazilica in momente diferite ale zilei pentru ca lumina schimba cu totul culorile. Iar daca vreti o experienta cu adevarat unica, alegeti un tur de seara, singurul moment in care mozaicurile sunt luminate doar de becurile din interior (in timpul zilei, mozaicurile sunt slab luminate de lumina care patrunde prin ferestre si de multe ori neclare). O sa vedeti ca este si mai frumoasa. Puteti rezerva AICI un tur. Costa mai mult, e adevarat, dar veti vedea ceva de o frumusete uluitoare.







CATAPETEASMA GOTICA
Nu treceti mai departe fara a admira si catapeteasma gotica care desparte naosul de prezbiteriu. Opera fratilor venetieni Pierpaolo si Jacobello dalle Masegne din secolul al XIV-lea, ea este alcatuita din 14 statui din marmura care reprezinta cei 12 Apostoli cu Fecioara si Sfantul Marcu. Fiecare figura are la baza o inscriptie cu numele in latina (Matia, Filip, Tadeu, Andrei, Iacob cel Batran, Petru, Fecioara, Hristos rastignit, Ioan, Marcu, Matei, Bartolomeu, Iacob, Simon si Toma). Sculpturile sunt din marmura alba, dar au fost innegrite, cel mai probabil, de la fumul lumanarilor care erau plasate intre figuri.


CIBORIUMUL
Ciboriumul este un baldachin sustinut de coloane care acopera altarul bisericilor crestine. Prin urmare, exista unul si in Bazilica San Marco din Venetia. Iar cel care ne atrage atentia este cel din marmura verde care acopera Altarul Mare unde sunt depuse resturile trupului Sfantului Marcu, adus aici dupa ce multa vreme a stat in cripta.
Acest ciborium este inaltat pe patru coloane de alabastru impodobite cu scene din Biblie. Sunt 90 de scene, fiecare cu un comentariu inscris. Coloana din stanga din spate are episoade din viata Fecioarei Maria (de la Jertfa lui Ioachim pana la Consultarea preotilor despre viitorul Fecioarei la doisprezece ani). Coloana din stanga din fata are episoade din viata Fecioarei si a lui Hristos (incepe cu Buna Vestire si continua cu evenimente din tineretea lui Iisus). Coloanele din dreapta au episoade din viata lui Iisus (coloana din spate ilustreaza invataturile si miracolele lui Iisus, iar cea din fata infatiseaza 24 de scene din patimile lui Hristos).



MORMANTUL LUI SFANTULUI APOSTOL SI EVANGHELIST MARCU
In Altarul Mare se afla Mormantul Sf. Marcu. Ramasitele Sfantului Marcu au fost aduse ilegal din Egipt si puse in acest mormant.

PODEAUA
Desi mozaicurile de pe pereti sunt impresionante si, cu siguranta, va vor fura toate privirile, uitati-va, totusi, si la podeaua acoperita cu marmura de cea mai buna calitate. In anumite portiuni veti da si peste mozaicuri care infatiseaza pasari, animale si flori.

PALA D’ORO
Pala d’Oro este o piesa de altar cusuta cu fir de aur si incrustata cu peste 3000 de pietre pretioase (rubine, safire, ametiste, topaze sau perle). Pala provine din latinescul palla care inseamna un obiect de imbracaminte sau o bucata de material decorata cu imagini ale sfintilor folosita in altar la slujbele religioase. Aceasta este cusuta fie cu fir de aur, fie cu fir de argint si de aici numele de Pala d’Oro sau Pala d’Argento. Cea mai celebra este cea pe care o puteti vedea aici, fiind comandata la Constantinopol de catre Dogele Ordelaffo Falier in 1102 si terminata in 1105. Masurand 3,45 metri lungime si 1,4 metri inaltime, ea infatiseaza teme biblice precum viata lui Hristos sau viata Sfantului Marcu. Pentru a vedea aceasta minunatie, va trebui sa platiti o taxa suplimentara de 5 euro. Biletul poate fi achizitionat si din interiorul bazilicii.



TEZAURUL
Se spune despre intregul complex al bazilicii ca ar fi cea mai mare expozitie de bunuri furate din lume. Si pe buna dreptate. Tezaurul sta dovada in acest sens, aici fiind expusa prada de la Constantinopol, dupa ce Venetia a iesit invingatoare. Opere de arta, vaze, pahare si tacamuri acoperite cu aur, argint si pietre pretioase, pe toate le veti gasi aici.
MUZEUL LOGGIA DEI CAVALLI
Dupa ce ati vizitat biserica, mergeti inspre usa principala (cea pe care ati si intrat) si uitati-va in partea din dreapta unde se afla o alta usa mai mica, iar in spatele ei o serie de scari care duc direct spre Muzeul Loggia dei Cavalli. Daca il aveti deja inclus in bilet doar scanati codul de bare, daca nu, puteti cumpara direct de acolo un bilet in valoare de 7 euro care va da acces si pe terasa. Cei mai multi oameni vin aici pentru a vedea si fotografia cei patru cai originali care, pana in 1977, stateau in galeria de deasupra intrarii principale. Dupa o restaurare minutioasa, cei patru cai au fost adusi in muzeu pentru a fi protejati de intemperii si inlocuiti cu niste copii.
Acesti cai din cupru aurit, au facut parte din prada de razboi luata de la Constantinopol (Istanbulul de astazi) ca urmare a Celei de-a Patra Cruciade (1204). Ei au fost plasati in bazilica, dat fiind faptul ca, pe langa valoarea politica si istorica, au si una religioasa: ei ii simbolizeaza pe cei patru evanghelisti care impartasesc lumii cuvantul divin.
Insa acesti cai nu sunt singurele obiecte de arta expuse in muzeu. Veti vedea tapiserii superbe din secolele XIII-XVI, mozaicuri, sculpturi si carti bisericesti vechi.





TERASA BAZILICII SAN MARCO
Pentru una dintre cele mai bune privelisti asupra Pietei San Marco, nu ratati terasa. Ca sa puteti sa ajungeti la ea, trebuie musai sa vizitati muzeul inainte si prin urmare, sa platiti taxa de 7€.






Cat costa vizitarea bazilicii
Bazilica: 3€; Daca nu ati achizitionat bilet online, puteti compara cu card sau cash si de la casa de la intrarea in biserica.
Pala d’Oro: 5 €; se poate achizitiona si in interiorul bazilicii chiar inainte de a intra in zona unde este expusa Pala d’Oro.
Muzeul-Loggia dei Cavalli: 7€; se poate achizitiona chiar inainte de intrarea in muzeu si include Trezoreria si Terasa exterioara.
Sfatul meu este sa achizitionati biletele online. Ele va ofera posibilitatea sa nu mai stati la coada si intrati direct la ora aleasa. Puteti consulta pe site-ul oficial preturile si tot de acolo le si puteti achizitiona.
Programul
Bazilica San Marco este deschisa de luni pana sambata in intervalul 09:30-17:15 (ultima intrare este la 16:45).
In zilele de duminica si in zilele de sarbatoare, bazilica este deschisa de la ora 14:00 si pana la 17:15 (ultima intrare este 16:45).
Evident, programul mai poate suferi modificari in functie de perioada sau sarbatori. De aceea, stati cu ochii pe site-ul oficial.
Cat timp este necesar pentru vizitarea bazilicii
In mod normal, cred ca o ora este suficienta pentru parcugerea in liniste a intregului ansamblu. Insa timpul total se poate mari daca stati la coada la intrare.
Cand este cea mai buna perioada din zi pentru vizita
Cred ca dimineata, chiar la ora de deschidere, este cea mai buna perioada. Turistii inca nu sunt multi, cozile nu sunt mari si nici nu va veti calca in picioare in bazilica.
O alta perioada buna pe care ar trebui s-o luati in considerare este cu o ora inainte de inchidere (cum ultima intrare este la 16:45, deci intrarea va fi la 15:45). Totusi, fiti constienti de faptul ca, daca este mare coada si nici n-ati luat bilete online, este posibil sa nu puteti intra.
Sper ca v-a placut acest articol si ,mai ales, ca v-a fost si util. Daca aveti vreo intrebare sau vreti sa adaugati ceva, astept parerile voastre in comentarii.