ORAR SI PRETURI

Palatul Quinta da Regaleira din Sintra este deschis in fiecare zi a anului (cu exceptia sarbatorilor legale), intre orele 10:00 si 18:30, ultima intrare fiind la 17:30. Cu mentiunea ca Palatul si Capela se inchid la ora 18:00!

Pretul unui bilet porneste de la 19 euro (palat, skip-the-line, gradini si ghid audio) si poate fi achizitionat de AICI

CUM POTI AJUNGE DIN SINTRA LA QUINTA DA REGALEIRA

Pentru a ajunge la Quinta da Regaleira de la gara Sintra, luati autobuzul 434 pana la Largo Ferreira Castro.Intrarea in palat este la 8 minute de mers pe jos de acolo. Exista si posibilitatea sa mergeti pe jos pana la Quinta da Regaleira. De la gara faceti cam 22 de minute.Bineinteles, puteti lua si un taxi. Chiar daca va fi mai mult decat cu autobuzul, taxiurile sunt foarte ieftine in Portugalia comparativ cu Romania, de exemplu.

CAT TIMP SA ALOCATI PENTRU QUINTA DA REGALEIRA

As zice cam 2-3 ore. Sunt foarte multe de vazut.

SCURTA ISTORIE A PALATULUI QUINTA DA REGALEIRA

Acest palat, cu o arhitectura neobisnuita, este rodul imaginatiei lui Antonio Augusto Carvalho Monteiro, un nobil portughez pasionat de eclectism si misticism. A fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre arhitectul italian Luigi Manini, care a incercat sa surprinda toate curentele estetice care predominau in Europa la acea vreme, precum stilul manuelin, neogotic, clasic sau renascentist. Iar rezultatul a fost unul cu adevarat spectaculos. Tot ceea ce urmeaza sa vedeti in acest complex, ce ocupa o suprafata generoasa, face referire constanta la francmasonerie, ordinul din cadrul caruia facea parte milionarul excentric.

CE PUTETI VEDEA IN QUINTA DA REGALEIRA

Desi conacul are cinci etaje, pentru turisti este deschis doar primul etaj. Iar aici veti gasi o serie de incaperi formale, precum sala de mese, sala de muzica sau sala de biliard. In cadrul celor cateva camera pe care le veti parcurge, veti putea admira seminee impresionante, pereti pictati in culori vii, tavane din lemn sau podele din mozaic.  

Sa purcedem la drum:

Salonul de vanatoare (Salonul de mese)

Salonul de vanatoare sau Salonul de mese este una dintre cele mai frumoase incaperi din Palatul Quinta da Regaleira. Elementul care ofera acestei incaperi o nota aparte este semineul impresionat care fura toate privirile. Opera sculptorului Rodrigo de Castro, acest semineu infatiseaza diverse scene de vanatoare si are in varf silueta unui „vanator”. In limba portugheza, monteiro inseamna vanator, o aluzie vadita la numele de familie al proprietarului.

Salonul de vanatoare
Salonul de vanatoare
Camera Renascentista (Camera de zi)

Camera Renascentista era locul in care familia isi primea oaspetii. Numele sau vine de la decoratiunile sale care amintesc de Renascentismul Italian. Medalioanele aurii pe care le vedeti pe pereti sunt, de fapt, reprezentari ale monogramei cuplului care simbolizeaza uniunea lor. Este vorba de o inalntuire a literelor „C” si „M” (initialele lui Carvalho Monteiro), si “P” de la Perpétua (numele sotiei sale).

Camera Renascentista
Camera de Muzica

Este favorita mea. Poate si pentru ca decoratiunile sale au un stil mai feminin decat in restul incaperilor. Este locul in care femeile din familia Monteiro isi petreceau cea mai mare parte a timpului citind, band ceai, brodand sau pur si simplu stand de vorba. Tot aici erau invitate si alte femei din cercul apropiat al doamnei Monteiro. Tavanul este construit din lemn de castan, iar pe pereti sunt pictate o serie de fresce superbe ce i-au fost atribuite lui Baeta Dias. Numele vine de la instrumentele muzicale care pot fi zarite pe spatarul fiecarui scaun: vioara, flaut, oboi, mandolina si lira. Aceste scaune, din lemn de trandafir brazilian, fac aluzie la colectia de instrumente muzicale ale lui Carvalho Monteiro.

Camera de Muzica
Camera de Muzica
Camera de Muzica
Camera de Muzica
Camera de Muzica
Sala de Biliard (Salonul Regilor)

Chiar daca in realitate nu exista nicio masa de biliard in prezent aici, numele sau aminteste de functia pe care a avut-o. Un candelabru care odata lumina masa de biliard inca atarna in centru tavanului. Celalalt nume este dat de la portretele celor 20 de regi si 4 regine care au domnit peste Portugalia de-a lungul istoriei. Pe langa aceste portrete, veti gasi si patru steme ale celor mai importante orase din tara: Lisabona, Porto, Braga si Coimbra.

Sala de Biliard
Fumoarul

Locul era rezervat barbatilor, acestia retragandu-se aici dupa masa pentru a fuma, a se juca carti sau pentru a sta de vorba. Camera este decorata mai simplu, peretii fiind vopsiti in verde cu motive inspirate din natura. In prezent, aici este gazduita o mica expozitie dedicata proprietarului.

Fumoarul

GRADINA

Insa nu cele cateva camere ale palatului sunt cele care impresioneaza aici, ci gradinile care se intind pe o suprafata de peste 4 hectare. Ele se evidentiaza printr-un amestec de elemente naturale cu unele create de om. In gradini veti gasi de toate: alei intortocheate, tuneluri ascunse, grote si cascade, dar si fantani impodobite cu simboluri ezoterice. Data fiind dimensiunea uriasa a acestora, luati in considerare ca puteti petrece aici cateva ore bune.

Unul dintre punctele principale de atractie al gradinilor este Fantana Initiatica, un turn subteran in forma de spirala. Chiar daca este foarte probabil sa gasiti aici o coada care poate parea lunga, nu va descurajati si nu renuntati. Nu veti sta mai mult de 15-20 de minute. Stiu, este un timp pretios, irosit, insa va asigur ca nu o sa va para rau. Senzatia stranie de necunoscut pe care o veti avea in timp ce coborati.

Fantana are noua etaje, despre care se spune ca amintesc de Divina Comedie a lui Dante si de cele “noua cercuri ale Iadului, cele noua sectiuni ale Purgatoriului si cele noua ceruri care constituie Paradisul”. Sunt in total 139 de trepte, iar daca ar fi sa adunam cifrele, 1 + 3 + 9 = 13, un numar care simbolizeaza moartea si renasterea.

Fantana Initiatica

Dupa ce ati coborat cei 27 de metri ai Fantanii Initiatice, veti descoperi o galerie de tuneluri subterane intortocheate, care duc la patru iesiri diferite: Portalul Gardienilor, Fantana Neterminata, Grota Estului si Cascada Lacului. Noi am mers la intamplare si am avut norocul sa ajungem la Cascada Lacului, o pestera deosebita de unde puteti face, daca aveti si aparatura necesara, fotografii care vor fi foarte apreciate pe retelele de socializare.

Un alt obiectiv interesant este Portalul Gardienilor, o constructie curbata flancata la fiecare capat de doua turnuri. In mijlocul ei este amplasata o statuie ce prezinta doua reptile care tin o scoica mare.  

Portalul Gardienilor

Terasa Lumilor Ceresti se afla chiar in fata Portalului Gardienilor, iar turistii mai temerari se pot urca in cele doua turnuri instalate la capetele acestei curti mari de piatra, pentru o priveliste de ansamplu asupra gradinilor.

Terasa Lumilor Ceresti

Promenada Zeilor este o alee marginita de statui ale unor zeitati din mitologia clasica precum Orfeu, Venus, Hermes, Flora, Ceres, Pam, Volcan și Dionysus (o figura emblematica a masoneriei). Aleea se termina la Pisões Loggia, marcata cu o statuie a unui leu.

Promenada Zeilor
Promenada Zeilor
Promenada Zeilor

In gradina, foarte aproape de intrarea principala in palat, veti gasi chiar si o mica Capela romano-catolica din piatra alba cu o arhitectura care imbina elementele gotice cu cele neo-manueline. Interiorul, nu este la fel de somptuos ca si exteriorul, insa frapeaza prin amestecul de imagini crestine cu unele ocultiste. Imaginile Fecioarei Maria si ale lui Hristos stau alaturi de simbolurile Templierilor si Francmasonilor. Se spune ca sub capela ar exista un pasaj subteran care duce direct la castel, insa el nu este deschis publicului.

Capela

Din Turnul Regaleira veti putea obtine fotografii frumoase cu Muntii Sintra si castelului maur din varf.

Turnul Regaleira
Turnul Regaleira

In aceasta gradina luxurianta se gasesc si cateva fantani care merita atentia noastra. Printre acestea as aminti Fantana Abundentei, frumos decorata cu mozaic arabesc sau Fantana Balneara cu un mozaic care infatiseaza doi starci.

Fantana Abundentei
Fantana Abundentei
Fantana Balneara
Fantana Balneara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *