Sanctuarul Bom Jesus do Monte (in traducere Bunul Iisus de pe Munte) nu este doar una dintre cele mai populare atractii din Braga, ci și unul dintre cele emblematice locuri din intreaga Portugalie, recunoscut pentru arhitectura sa ecleziastica.

Fie ca ajungeti acolo cu masina, cu funicularul sau asemenea unor buni pelerini urcati pe jos celebra sa scara de granit, va garantez ca nu veti regreta algerea de a veni aici. Veti fi coplesiti fara doar si poate de privelistea, comorile artistice ale templului si peisajul verde care il inconjoara. Nu e de mirare că acesta este unul dintre cele 17 situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO din Portugalia.

Sanctuarul Bom Jesus do Monte

In acest articol, voi incerca sa va ofer cateva dintre informatiile practice pe care trebuie sa le cunoasteti inainte de a vizita Sanctuarul Bom Jesus do Monte.

Cum ajungi la Sanctuarul Bom Jesus do Monte

Sanctuarul lui Bom Jesus do Monte este situat la doar aproximativ 6 kilometri de orasul Braga, asa ca daca veniti de acolo, este foarte usor de ajuns aici. Si chiar daca il introduceti in itinerariul vostru ca o excursie de o zi din Porto, exista tururi organizate pentru toate gusturile si pentru buzunarele. Dar sa le luam pe rand:

Din Braga puteti ajunge cu autobuzul, taxiul sau tur organizat. Cel mai economic mod este sa luati autobuzul public nr. 88 din centrul orasului, de la statia de autobuz Liberdade, pana la Sanctuarul Bom Jesus do Monte. In 2023, pretul era 2 euro de persoana.

Nici taxiul nu este o solutie tocmai de neglijat, avand in vedere ca aici sunt preturi acceptabile la acest mijloc de transport in comun. O calatorie dureaza mai putin de 10 minute, insa marea problema este ca nu veti gasi prea usor unul la intoarcere.

Din Porto lucrurile sunt putin mai complicate, dar nu imposibil de realizat. Luati trenul pana in Braga si apoi autobuzul 88 din centru. Dureaza mult si scade considerabil timpul petrecut acolo. Cea mai buna varianta este sa apelati la un tur organizat care va ia si va lasa direct la cazare. In plus, aveti posibilitatea sa anulati cu pana la 24 de ore inainte si primiti toti banii inapoi.

GASITI AICI CATEVA VARIANTE:

Ce poti vizita
Scara baroca

Principalul punct de atractie al acestui complex religios este extraordinara sa scara baroca construita in zig zag. Ceea ce face aceasta scara sa fie atat de interesanta sunt numeroasele statui alegorice, fantani si altare care o orneaza.

Scara baroca

Treptele Sanctuarului Bom Jesus do Monte pot fi impartite in 3 parti: Scara Porticului, Scara celor 5 Simturi si Scara celor 3 Virtuti.

Cea care ne-a atras atentia cel mai mult a fost „Scara celor 5 Simțuri” deoarece fiecare fantana intalnita pe drum reprezinta unul dintre cele 5 simturi (vaz, auz, miros, gust, atingere). Le veti recunoaste usor, deoarece din fiecare statuie care decoreaza fantana apa tasneste din ochi, urechi, nas, gura sau maini.

Scara celor 5 Simțuri

De-o parte si de alta a acestor scari, sunt amplasate mici capele in interiorul carora sunt  recreate, cu ajutorul unor statui in marime naturala, evenimentele din ziua care a precedat crucificarea lui Hristos. Aceste scene sunt redate atat de realist, incat simpla lor privire este de-a dreptul tulburatoare.

Capela din Scara Baroca
Capela din Scara Baroca
Capela din Scara Baroca
Funicularul

Cu toate ca urcatul treptelor este poate cea mai interesanta experienta, daca acest lucru va sperie sau aveti probleme fizice care va impiedica sa faceti asta, aveti optiunea de a urca sau cobori cu funicularul.  Si nu orice fel de funicular, ci cel mai vechi din intreaga Peninsula Iberica. Masinaria a fost construita in 1882 si continua sa fie alimentata in intregime cu apa, facand-o complet neutra din punct de vedere energetic. Funicularul  urca si coboara dealul in doar cateva minute, iar pretul sau este unul modest.

Sanctuarul Bom Jesus do Monte

Dupa ce ati urcat toate cele 577 de trepte – pe jos sau in genunchi in semn de penitenta, efortul va este incununat de Biserica Bom Jesus do Monte, cocotata in varful Muntelui Espinho. Proiectata de arhitectul local André Soares si construita de Carlos Amarante in stil baroc intre anii 1784 si 1834, biserica a primit statutul de basilica chiar de la Papa Francisc in 2015, iar in 2019 a fost inclusa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Altarul il inftiseaza Iisus ajuns la punctul final al patimilor sale, rastignit pe cruce si inconjurat de Fecioara Maria si de soldatii lui Pontiu Pilat, implinind astfel destinul ce i-a fost harazit.

Vizita la Sanctuarul Bom Jesus do Monte este complet gratuita. Edificiul este deschis in fiecare zi, cu exceptia sarbatorilor religioase. Si tocmai pentru ca nu exista nicio taxa de acces ar fi pacat sa nu intrati sa vedeti acest lacas de cult impresionant.

Biserica Bom Jesus do Monte
Biserica Bom Jesus do Monte
Biserica Bom Jesus do Monte
Imprejurimile

Daca timpul nu va preseaza, rezervati cel putin o ora si pentru explorarea imprejurimilor. Plimbandu-va prin jurul bazilicii, veti posibilitatea sa admirati oprivelistile uluitoare ale orasului Braga, sa cutreierati in voie prin gradini ingrijite si chiar sa va plimbati cu barca pe raul aflat in apropiere.

Imprejurimile
Imprejurimile
Imprejurimile
Imprejurimile
Imprejurimile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *