Powered by GetYourGuide
Palatul Pena

UNDE ESTE SITUAT PALATUL PENA

Palatul Pena (Palácio da Pena) este situat pe cel mai inalt versant din Muntii Sintra, motiv pentru care trebuie sa va asteptati la niste privelisti minunate! O sa va convingeti singuri, mai ales daca aveti norocul sa ajungeti acolo intr-o zi senina.

PROGRAM DE FUNCTIONARE

Palatul Pena este deschis in fiecare zi, in intervalul 09:30-18:30. Singurele exceptii sunt in ziua de Craciun (25 decembrie) si in ziua de Anul Nou (01 ianuarie) cand este inchis.

Sfatul meu este sa incercati sa ajungeti aici la ora deschiderii pentru ca dimineata este acel moment al zilei in care nu va prea calcati in picioare cu alti turisti si puteti vizita palatul fara sa fiti impinsi de la spate.

Palatul Pena

TARIFE

Pretul unui bilet de intrare este de 14 euro si poate fi achizitionat de AICI. El cuprinde intrarea in palat + parc + Cabana Contesa de Edla. In plus, acest bilet va permite sa sariti peste coada de la casa de bilete. 

Palatul Pena este fara doar si poate cel mai popular (si, prin urmare si cel mai aglomerat) dintre toate atractiile din Sintra. Asadar, cel mai bun lucru pe care puteti sa-l faceti este sa cumparati biletul online. Deoarece majoritatea oamenilor isi cumpara biletele de la intrare, veti castiga astfel timp pretios ocolind coada de la casa de bilete.

CUM SE AJUNGE DE LA GARA LA PALAT

De la gara din Sintra si pana la Palatul Pena exista autobuzul 434 care va urca direct pana la casa de bilete. Pretul unui bilet dus-intors este de 7.60 euro. Exista si posibilitatea sa urcati pana la palat, insa tineti cont ca traseul este destul de dificil daca nu aveti antrenament si necesita cel putin 30-40 de minute, numai la urcare.

SCURTA ISTORIE A PALATULUI PENA

Palatul Pena are o istorie lunga si fascinanta care incepe unde in secolul al XII-lea, cand pe acest loc exista o capela dedicata Nossa Senhora da Pena. Regele Manuel I a construit, pornind de la aceasta capela, o manastire dedicata aceleiasi sfinte. Insa, dupa cutremurul din 1755, manastirea a ajuns o ruina. Si asa a ramas pana in 1836, atunci cand, Regele Consort al Reginei Maria a II-a, Fernando de Saxa-Coburg-Gotha, i-a cerut arhitectului german Wilhelm Ludwig von Eschwege sa-i construiasca un palat excentric care sa-i satisfaca bogata imaginatie. Iar rezultatul este ceea ce vedem astazi: o constructie pe mai multe niveluri, colorata in nuante de galben, rosu, portocaliu, cu turnulete si ziduri crenelate, desprins parca din benzile animate ale lui Walt Disney. Palatul Pena a fost introdus in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1995.

Palatul Pena

CE PUTETI VEDEA IN PALAT

PORTA MONUMENTAL (Poarta Monumentala)

Poarta Monumentala este un arc de triumf unde se pot vedea elemente arhitecturale portugheze din secolul al XVI-lea. De-o parte si de alta a portii se afla doua turnuri de veghe asemanatoare cu cele din Torre de Belém, iar fatada imita Casa dos Bicos. Dupa ce treceti de aceasta usa, veti fi nevoiti sa traversati un pod mobil care duce la curtile superioare.

Poarta Monumentala
Poarta Monumentala
Poarta Monumentala
TERRAÇO DA TRITÃO (Poarta lui Triton)

Aceasta poarta marcheaza intrarea in Palatul Nou. Numele sau vine de la sculptura care o decoreaza si care il infatiseaza pe Triton, regele marilor si al oceanelor. In mitologie, el este intruchipat ca fiind jumatate om si jumatate peste. In concordanta cu caracteristicile sale, porticul este impartit intre lumea acvatica si cea terestra. Lumea acvatica este reprezentata la etajul inferior prin intermediul unor corali care sustin trei scoici, iar pe una dintre ele este asezat Tritonul. In varf trecem in lumea terestra, dupa cum reiese din arborele care creste din capul Tritonului, incadrat de vita de vie ce acopera tot golful pe care pare sa-l sustina monstrul.

Poarta lui Triton
PÁTIO DOS ARCOS (Curtea Arcadelor)

Prin porticurile care dau numele acestei curti, puteti avea parte de o priveliste minunata asupra Parque da Pena si, daca cerul este senin, puteti vedea chiar si Oceanul Atlantic.

Curtea Arcadelor
Curtea Arcadelor
Curtea Arcadelor
CAMINHO DE RONDA (Poteca rotunda)

Asemenea tuturor castelelor medievale, si Palacio da Pena are o poteca rotunda, care inconjoara intregul edificiu si de unde se poate obtine o priveliste la 360 de grade a imprejurimilor. De aici se pot vedea Castelul Maur, Quinta da Regaleira si chiar Palatul Mafra, in zilele fara niciun nor pe cer.

CAPELA

Din Curtea Arcadelor, urcand pe niste scari, veti ajunge la Capela Palatului. Altarul a fost executat dn alabastru si calcar intre anii 1529 si 1532, de catre sculptorul francez Nicolau de Chanterene. Insa adevaratul punct de atractie al Capelei il constituie superbul vitraliu al Regelui Fernando al II-lea, ce dateaza din 1840.

Capela
Capela
CLAUSTRO MANUELINO (Curtea Manuelina)

Accesul vizitatorilor in Palatului Pena se face prin intermediul unei curti patrate, dispusa pe doua etaje decorata cu porticuri si faianta hispano-maura. Podeaua acestei curti are o gresie cu motive geometrice.

Curtea Manuelin
Curtea Manuelin
SALA DE JANTAR E COPA (Sala de mese)

D. Fernando al II-lea a trasformat o fosta incapere a manastirii, acoperita cu o bolta cu nervuri manueline din secolul al XVI-lea, in sala de mese privata a familiei regale. Asa cum era de asteptat, avand in vedere functionalitatea acestei sali, in centrul sau troneaza o masa ovala care putea gazdui pana la 24 de meseni. Pe masa este expus un set de vesela de portelan care se pastreaza in palat inca din perioada monarhiei, precum si cu pahare de cristal de diferite culori. In fructierele din centrul mesei sunt asezate fructe si flori de sezon, exact ca pe vremea Familiei Regale. In dulapurile din acesta incapere sunt expuse si alte seturi de masa din portelan, tot din acele vremuri.

Sala de mese
APOSENTOS DO REI D. CARLOS (Apartamentele Regelui Carlos)

Spre deosebire de bunicul său D. Fernando, D. Carlos a locuit la etajul inferior al palatului, lasand camerele de la etajul superior pentru uzul sotiei sale, Regina D. Amélia.

GABINETE DO REI D. CARLOS (Biroul Regelui Carlos)

Pe peretii biroului Regelui D. Carlos se remarca o serie de picturi pe tesatura care reprezinta nimfe si fauni in Parcul Pena.

Biroului Regelui Carlos
QUARTO DE D. CARLOS (Dormitorul Regelui Carlos)

Aceasta camera a servit ca si dormitory pentru mama Contesei de Edla, inainte de a deveni dormitorul Regelui Carlos. Majoritatea obiectelor decorative provin din camera sa din Palacio of Necessidades din Lisabona.In coltul din dreapta este un WC.

Dormitorul Regelui Carlos
Dormitorul Regelui Carlos
DORMITORUL DOAMNEI DE COMAPANIE

Este una dintre camerele care faceau parte din dressing-ul al Contesei de Edla. Ea a fost transformata apoi in dormitorul doamnei de onoare a Reginei Amelia. Regina avea mai multe doamne de companie in serviciul sau care lucrau prin rotatie.

Dormitorul doamnei de companie
QUARTO DO SECRETARIO (Dormitorul Secretarului)

Este fostul dressing al Contesei de Edla. Mai tarziu, aceasta incapere a devenit dormitorul Secretarului Reginei Amelia din 1890 si pana in 1910.

Dormitorul Secretarului
QUARTO DE D. AMELIA (Dormitorul Reginei Amelia)

Initial, aici era amplasat dormitorul Regelui D. Fernando II si al celei de-a doua sa sotii, Contesa de Edla, intre 1860 si 1880. Dupa 1890, aceasta camera a devenit dormitorul Reginei Amelia. Decorul inspirit de arta maura ii este atribuit lui Domingos Meira.

Dormitorul Reginei Amelia
Dormitorul Reginei Amelia
QUARTO DE VESTIR DE D. AMELIA (Dressing-ul Reginei Amelia)

Remarcati aici masuta de toaleta, dulapul mare si oglinda cu 12 sertare, care s-au pastrat de pe vremea reginei. Tavanul din stuc urmeaza tendinta din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, cand arta a cauta sa imite natura.

Dressing-ul Reginei Amelia
Dressing-ul Reginei Amelia
SALA DO CHÁ (Salonul de ceai)

Situat intre camerele sale private si birou, in acest loc primea in vizita persoanele apropiate.

Salonul de ceai
GABINETE DA RAINHA (Biroul Reginei)

Intre anii 1860 si 1880, aceasta camera a fost sufrageria Contesei de Edla. Mai tarziu, a devenit biroul Reginei Amelia. Biroul, de la care D. Amelia isi scria corespondenta, si etajerele din lemn de trandafir sunt pastrate din vremea reginei

Biroul Reginei
Biroul Reginei
SALA DE VISITAS (Salonul de vizite)

Acesta camera este una foarte interesanta atat din punct de vedere al picturilor de pe pereti, cat si din punct de vedere al mobilierului cu tapiterie de culoare albastra. Picturile murale apartin maestrului Paolo Pizzi si au fost comandate in anul 1854 de catre D. Fernando. Ele creeaza iluzia unui spatiu mai larg decat limitele camerei.

Salonul de vizite
Salonul de vizite
Salonul de vizite
SALA VERDE (Camera Verde)

Aceasta a fost prima incapere din palat care a beneficiat de picturi murale, in nuanta de verde clarobscur.

Camera Verde
Camera Verde
Camera Verde
TERRAÇO DA RAINHA (Terasa Reginei)

Inainte de a intra in aripa noua a Palatului Pena, aveti ocazia sa admirati imprejurimile de pe asa numita Terasa a Reginei. Ea si-a luat numele de Regina D. Amelia, care era indragostita de acest balcon. Este unul dintre acele locuri de unde veti obtine mult ravnitele fotografii demne de Instagram.

Terasa Reginei
Terasa Reginei
Terasa Reginei
Terasa Reginei
SACRISTIA

Sacristia este incaperea in care preotul se pregateste pentru a celebra slujba religioasa. Aici putem admira un bazin pentru spalarea mainilor, tipic bisericilor catolice, si un dulap unde erau depozitate vesmintele preotesti. Pe acesta sunt expuse cateva obiecte bisericesti din argint ce fac parte din colectia regala.

Sacristia
SALA DE FUMAR (Fumoarul)

Si Palatul Pena, la fel ca restul resedintelor regale din secolul al XIX-lea, a avut amenajat un Fumoar, iar pentru decorarea lui s-au folosit influente din stilul islamic. Candelabrul din cristal dateaza de pe vremea lui D. Fernando si reflecta gustul pentru natura al acestuia. Ca si mobilierul din sala care urmeaza, si acesta a fost comandat la Casa Barbosa e Costa in 1866. Aceasta camera a fost folosita si ca Sala de Muzica.

Fumoarul
Fumoarul
SALÃO NOBRE (Sala Mare)

Este cea mai mare camera din palat. Aici erau gazduite cele mai mari banchete de la palat. In centrul acestei sali exista o masa de biliard care a fost instalata in 1865. Tot aici, exista indicia, ca se mai juca domino, table sau sah. Mobilierul si candelabrele au fost comandate la Casa Barbosa e Costa in 1866.

Sala Mare
APOSENTOS DO REI D. MANUEL II (Apartamentele Regelui Manuel II)

In urmatoarele doua incaperi veti avea ocazia sa vedeti biroul si dormitorul ultimului rege al Portugaliei, D. Manuel al II-lea, care a ales aceasta aripa a Palatului pentru a-si instala camerele. Piesele de mobilier sunt cele originale.

Apartamentele Regelui Manuel II
SALA D. FERNANDO II

Pana in 1910, aceasta incapere a servit drept dormitor pentru Franz Kerausch, tutorele austriac al Regelui Manuel al II-lea. Astazi, aici sunt expuse o serie de obiecte colectionate de-a lungul timpului de strabunicul lui Manuel al II-lea, Regele Fernando al II-lea.

Sala D. Fernando II
Sala D. Fernando II
SALA DOS ÚLTIMOS HABITANTES (Sala ultimilor locuitori)

In prezent un mic muzeu dedicat ultimilor monarhi care au locuit palatul, aceasta mica incapere a fost initial o garderoba a dormitorului principal, fiind mobilat cu dulapuri pe vremea monarhiei. Vedeta acestei expozitii este o piesa din argint oferita de un grup de doamne pariziene Printesei Amélia cu ocazia nuntii sale cu D. Carlos, in 1886. Reprezinta o nava (simbol al orasului Paris) sustinuta de doua sirene, facand aluzie la raurile Sena si Marne.

Sala ultimilor locuitori
SALA DOS VEADOS (Camera Cerbilor)

Sala Cerbilor era folosita pentru mici banchete, si a fost decorata pentru a evoca vanatoarea, una dintre marile pasiuni ale nobilimii. Referinta catre aceasta activitate este data de capetele de cerbi expuse aici, realizate din stuc, dar cu coarne adevarate.

Sala Cerbilor
COZINHA (Bucataria Palatului)

Aceasta a fost cea mai mare bucatarie din Palatul Pena. Conserva doua din cele trei cuptoare originale.

Bucataria Palatului
Bucataria Palatului
GRADINILE

Dupa ce ati vizitat palatul, e timpul sa fugiti de aglomeratie si de caldura si sa va retrageti in gradinile acestuia care acopera o suprafata imensa (peste 200 de hectare de teren). Nu mi s-au parut la fel de spectaculoase precum cele de la Palatul Queluz, insa plimbandu-va pe potecile impadurite veti intalni o multime de poteci secrete, copaci exotici, pavilioane si chiar lacuri si iazuri.

Gradinile Palatului Pena
Gradinile Palatului Pena
Gradinile Palatului Pena
Gradinile Palatului Pena
Gradinile Palatului Pena
Gradinile Palatului Pena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *