Bazilica San Pietro din Roma este una dintre cele mai emblematice si mai venerate cladiri religioase din lume. Situata in inima Vaticanului, aceasta capodopera arhitecturala este considerate de multi centrul spiritual al lumii.

Construita pe locul unde se crede ca a fost inmormantat Sfantul Petru, unul dintre apostolii lui Iisus si primul papa, bazilica atrage milioane de pelerini si turisti anual. Constructia actuala a fost inceputa in 1506, iar printre cei care si-au pus amprenta asupra designului se numara Michelangelo, care a proiectat faimoasa sa cupola, sau Bernini, care a realizat baldachinul de bronz care sta deasupra altarului papal.

Bazilica San Pietro si Piata San Pietro
Bazilica San Pietro
Bazilica San Pietro
Bazilica San Pietro
Bazilica San Pietro
PIATA SAN PIETRO

Bazilica San Pietro este amplasata in piata cu acelasi nume, care poarta amprenta marelui Bernini. Aceasta este flancata de-o parte si de alta, de doua colonade semieliptice formate din 284 de coloane dorice din piatra toscana. Fiecare coloana are in varf cate o statuie care infatiseaza diversi sfinti, evanghelisti, papi si alte personalitati religioase. In centrul ei se afla un Obelisc egiptean din granit rosu pe care se poate citi in latina urmatoarea fraza: Christus Vincit, Christus Regnat, Christus Imperat. Christus ab omni malo plebem suam defendam, adica Christos Invinge, Christos Domneste, Christos Porunceste.Christos apara poporul sau de orice rau.

In dreapta obeliscului se afla Fantana Maderno, iar in stanga acestuia Fantana Bernini.

Intrarea in Bazilica Sf. Petru se face prin partea dreapta a acestei piete. Intrarea este gratuita, iar accesul vizitatorilor este permis incepand cu ora 07:00. Coada se formeaza in jurul orei 8:00, iar pana la ora 9:00 ajunge deja la mijlocul pietei.

Piata San Pietro
INTRAREA IN BAZILICA SAN PIETRO

Asa cum va spuneam si mai sus, intrarea in Bazilica Sf. Petru se face prin partea dreapta a pietei,pe langa Fantana Maderno. Si aici, ca peste tot, veti trece printr-un filtru de securitate, asemanator celuia din aeroport. Toata lumea trebuie sa treaca prin controlul de securitate pentru a intra in bazilica, indiferent daca vizitati pe cont propriu sau cu un tur ghidat. Odata trecuti de controlul de securitate, veti pasi chiar in bazilica.

Exista totusi o modalitate de a sari peste coada si peste controlul de securitate, dar pentru asta trebuie apelati la anumite tururi, precum cele de mai jos. In cadrul acestor tururi ghidate, veti fi condusi printr-un tunel subteran care face legatura intre Muzeele Vaticanului si Bazilica Sf. Petru. Eu zic ca merita, mai ales daca tinem cont ca veti beneficia si de cunostintele unor ghizi.

Powered by GetYourGuide
CE PUTETI VEDEA IN INTERIORL BAZILICII SAN PIETRO
Pietá

Imediat ce veti intra in lacasul de cult, intoarceti privirea in partea dreapta, acolo unde se afla prima capela care adaposteste o adevarata comoara: sculptura Pietá semnata de Michelangelo, una dintre cele mai cunoscute opere de arta din lume. Din pacate, ea nu poate fi admirata in toata splendoarea pentru ca este protejata de un geam blindat ca urmare unui eveniment nefericit in urma caruia a fost vandalizata (in 1972 un barbat a spart nasul si mainile Fecioarei Maria cu un ciocan), dar chiar si asa tot puteti suprinde emotia ce o transmite. Michelangelo avea doar 24 de ani cand a sculptat aceasta statuie, iar semnatura sa este vizibila pe pieptul Mariei.

Pietá
Capela Sfantului Sacrament

Tot pe partea dreapta se afla si Capela Sfantului Sacrament, acolo unde se pastreaza Sf. Euharistie (painea si vinul folosite la Impartasanie). Ea este deschisa doar pelerinilor care vin sa se roage si sa se reculeaga aici. Tabernacolul din bronz aurit in forma de templu, ce a fost sculptat de Bernini, este impodobit cu lumanari si flori care impreuna cu mirosul de tamaie creeaza o atmosfera mistica.

Tabernacolul din Capela Sfantului Sacrament
Statuia Sf. Longinus

Ramanem pe aceeasi parte, unde se regaseste Statuia Sf. Longinus. Legenda spune ca acest soldat roman a fost cel care a indraznit sa-l strapunga pe Iisus in coasta dreapta in timp ce acesta se afla pe cruce pentru a verifica daca mai traieste. Conform Evangheliei dupa Ioan, care relateaza scena, din trupul Mantuitorului a curs sange si apa, iar o picatura i-a sarit lui Longinus direct in ochi. Desi acesta era partial orb, el si-a recapatat imediat vederea, lucru care l-a convins sa se converteasca la crestinism. Statuia este si ea opera lui Bernini.

Statuia Sf. Andrei

Pe partea stanga, vizavi de Statuia Sf. Longinus se afla Statuia Sf. Andrei, fratele Sf. Petru, avand in mana crucea in forma de X.

Statuia Sf. Petru

Langa stalpul in care este amplasata Statuia lui Longinus, se afla Statuia Sf. Petru, realizata din bronz in secolul al III-lea, de catre Arnolfo din Cambio.

Altarul dedicat Sf. Hieronymus

Nu departe de cele doua se afla si Altarul dedicat Sf. Hieronymus. Acesta este infatisat in pictura care decoreaza capela primind ultima Impartasanie de la Sf. Efrem. Sub acesta, este sicriul de sticla in care zace trupul neinsufletit al Papei Ioan XXIII-lea, decedat in 1963, ale carui ramasite au fost gasite nealterate in 2000.

Baldachinul si Altarul Papal

Centrul bazilicii este dominat de Baldachinul lui Bernini, o structura cu patru picioare care acopera Altarul Papal. Este altarul de unde doar Papa are voie sa oficieze slujbe. Coloanele sunt din bronz provenit de la Panteon si decorate cu accente de aur. Acestea sunt sustinute de patru piedestaluri din marmura pe care se poate observa scutul familiei Barberini.

Domul

Ridicati-va acum ochii spre Domul bazilicii. Proiectat de catre Michelangelo, care s-a inspirat din cupola lui Brunelleschi de la Domul din Florenta, acesta constituie o realizare artistica uimitoare. Daca vreti sa-l admirati de aproape, atunci am o veste buna pentru voi: puteti urca cele 551 de scari pana in varf sau puteti lua liftul care acopera primele 320 de scari, apoi urcati inca 231 de trepte. Evident, pentru asta exista un cost. In 2024, pretul era de 10 euro in cazul in care voiai sa urci cu liftul sau 8 euro pentru cei mai sportivi care se incumetau sa parcurga intregul urcus pe jos. Nu este lucru usor, asta e cert, insa efortul va fi rasplatit cu priveliste la 360 de grade asupra Romei care cu siguranta o sa va taie rasuflarea.

Va puteti cumpara biletele din interiorul Bazilicii Sf. Petru de la un chiosc special amenajat pe terasa lacasului de cult. Domul este deschis de la 7:00 la 19:00 din aprilie pana in septembrie, in intervalul 7:00-18:30 din octombrie pana in martie. Ca de obicei, indiferent de momentul vizitei, va trebui sa faceti fata unei alte cozi.

Domul
Domul
Domul
Domul
Domul
Domul
Scaunul Sfantului Petru

Scaunul Sfantului Petru, cunoscut si sub numele de Jiltul Sfantului Petru, este un tron de lemn care a fost folosit de Sfantul Petru. Acesta este protejat de o carcasa din bronz ornamentata sculptata de acelasi genial Gian Lorenzo Bernini.

Monumentul Papei Aexandru al VII-lea

Sunt multe morminte exceptional decorate in bazilica, insa unul atrage atentia in mod special datorita imaginii dramatice pe care o evoca.

Monumentul il prezinta pe Papa Alexandru al VII-lea ingenuncheat in rugaciune, inconjurat de patru figuri alegorice reprezentand Virtutile: Caritatea, Adevarul, Dreptatea si Prudenta. El este atat de cufundat in rugaciune, incat pare ca nu observa aparitia in partea de jos a Mortii care tine in mana o clepsidra, simbolizand trecerea timpului si inevitabilitatea mortii. Acesta statuie ii este atribuita lui Bernini

Monumentul Papei Aexandru al VII-lea
Grotele Vaticanului

Chiar prin spatele statuii Sf. Andrei se face intrarea in Grotele Vaticanului care adapostesc mormintele papale. Acesta este locul de odihna pentru peste 90 de papi (printre care si Papa Ioan Paul al II-lea) si alti inalti demnitari. Nu se plateste nimic pentru a intra, dar si aici inarmati-va cu rabdare pentru ca adeseori se formeaza cozi. Acolo este si mormantul Sf. Petru, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si unul dintre primii propovaduitori ai crestinismului.

Muzeul Tezaurului

Muzeul Tezaurului, care se afla in interiorul bazilicii, contine artefacte colectate de-a lungul secolelor, de la vesminte liturgice la pocale, candelabre si alte relicve sfinte precum o bucata din Crucea Sfanta sau sarcofagul din marmura a lui Iunius Bassus. Este expusa inclusiv o copie a statuii Pieta a lui Michelangelo. Fotografiile in interiorul muzeului nu sunt permise si exista o mica taxa de intrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *