Muzeele Vaticanului sunt una dintre cele mai importante si vizitate atractii culturale din lume. Situate in inima Vaticanului, aceste muzee impresionante adapostesc o colecție vasta si valoroasa de opere de arta si artefacte istorice, adunate de-a lungul secolelor de catre Papii Romani.
Printre cele mai celebre opere de arta expuse in Muzeele Vaticanului se numara Capela Sixtina, celebra pentru tavanul sau impresionant pictat de Michelangelo, si Stanzele lui Raphael, cu frescele sale remarcabile. De asemenea, vizitatorii pot admira opere de arta semnate de Leonardo da Vinci, Caravaggio, Raphael, printre altii, precum si colecții de antichitati romane si egiptene, tapiserii, harți vechi si nenumarate obiecte religioase.
Si tocmai pentru ca reprezinta o destinatie atat pentru iubitorii de arta, cat si pentru credinciosii din intreaga lume, Vaticanul fiind centrul spiritual al catolicismului, ele pot fi foarte aglomerate si pot parea coplesitoare, asa ca in ghidul de mai jos, voi incerca sa acopar toate informatiile de care aveti nevoie atunci cand va planificati vizita.
Trebuie sa stiti de la bun inceput ca Muzeele Vaticanului sunt imense. Sunt peste 70.000 de opere de arta expuse in acest muzeu, pe care cu siguranta nu le veti putea cuprinde intr-o singura vizita pentru ca asta ar insemna sa petreceti zile intregi acolo. Deci, nu va propuneti asta, ca sa nu fiti dezmagiti. Alegeti ceea ce este de interes pentru voi si concentrati-va pe acelea.
DE UNDE PUTETI LUA BILETE
Nu faceti greseala de a merge pe principiul ca luati bilete la fata locului. Nici sa nu va ganditi la aceasta varianta daca nu vreti sa petreceti o jumatate de zi la cozi interminabile.
Asadar, daca vreti sa va bucurati de o vizita fara stres si cu acces rapid la atractiile dorite, achizitionati biletele online cu mult timp inainte de a ajunge acolo pentru ca se epuieaza rapid.
PUTETI CUMPARA BILETELE DE AICI
Alegeti ora la care intentionati sa ajungeti si aveti un culoar special unde nu va trebui sa asteptati mult la coada. In plus, aveti si posibilitatea de a le anula cu pana la 24 de ore inainte, in caz ca nu mai puteti ajunge.
TURURI GHIDATE
Daca vreti sa intelegeti ceva din ce vizitati si daca vreti sa aveti o experienta inedita la primele ore ale diminetii cu putini oameni in jur, va recomand sa rezervati un tur ghidat. Da, poate ca este putin mai scump decat biletul simplu, dar nu exista termen de comparatie.
Si tocmai pentru ca majoritatea omenilor nu iau in considerare un tur ghidat cu noaptea in cap, nu veti da piept cu aglomeratia infernala din timpul zilei. Un astfel de tur incepe la 08:00 si dureaza intre 2 si 4 ore.
PUTETI FACE AICI REZERVARE PENTRU UN ASTFEL DE TUR.
INTRAREA IN MUZEELE VATICANULUI
Intrarea in Muzeele Vaticanului se face prin Viale Vaticano. Va las mai jos o poza din Google Maps, impreuna cu link-ul aferent.
Dupa ce ati intrat, ati trecut de controlul de Securitate si vi s-a scanat biletul, veti urca cu o scara rulanta pana la primul nivel de unde incepe ruta. Urmati indicatoarele din camera in camera pana ajungeti la Capela Sixtina. Nu uitati ca aceasta se afla la capatul acestui adevarat tur de forta, asa ca pastrati-va ceva energie si pentru ea.

Dar pana atunci, haideti sa trecem in revista principalele incaperi prin care veti trece:
Museo Gregoriano Egizio
Museo Gregoriano Egizio sau Muzeul Egiptean a fost primul de acest tip din Europa. A fost infiintat de Papa Grigore al XVI-lea in 1839 si adaposteste in cele 9 sali mumii, sarcofage, bijuterii, papirusuri, tablite din Mesopotamia, vase si obiecte din bronz.


Cortile della Pigna
Dupa ce ati admirat aceste antichitati egiptene, iesiti sa luati o gura de aer in Cortile della Pigna (Curtea Conului de Pin), o curte ce apare mentionata si in Divina Comedia lui Dante. Acesta si-a luat numele de la Fontana della Pigna, o fantana care are in centrul sau un imens con de pin din bronz flancat de doi pauni. Michelangelo a proiectat treptele care duc la conul de pin. Un alt punct de reper al curtii este si sculptura lui Arnaldo Pomodoro Sfera con sfera, o sfera din bronz cu diametrul de 4 m.




Urmeaza apoi o serie de 12 sali care fac parte din asa numitul Museo Pio-Clementino, numit asa dupa cei doi papi care au stat la baza infiintarii lui: Pius al VI-lea si Clement al XIV-lea.
Cortile Ottagonale
Turul prin acest muzeu incepe cu o adevarata galerie de arta in aer liber expusa in Cortile Ottagonale (Curtea Octagonala). In aceasta curte deschisa se afla unele dintre cele mai importante sculpturi din Muzeele Vaticanului precum Perseo Trionfante (Perseus Triumfant) sau Hermes del Belvedere. Pana nu demult, aici era expusa si sculptura Laocoon si fiii sai, ce dateaza din secolul I care il infatiseaza pe preotul troian impreuna cu cei doi fii ai sai in timp ce erau atacati de doi serpi trimisi de Neptun in semn de razbunare pentru ca a incercat sa-i previna pe troieni in privints calului de lemn facut cadou de greci. Scena este relatata si de Vergiliu in capodopera sa, Eneida. Insa atunci cand am fost noi ea fusese mutata la interior, in partea dreapta a scarilor care duc la primul nivel (de acolo de unde incepe ruta). Era destul de ascunsa si am descoperit-o doar din greseala.




Sala degli Animali
Plimbarea prin Museo Pio-Clementino continua cu Sala Animalelor in care sunt expuse statuete de marime mica si medie infatisand tot felul de animale si scene de vanatoare, toate restaurate de Francesco Antonio Franzoni in secolul al XVIII-lea.




Sala delle Muse
Torsoul Belvedere, una dintre vedetele expozitiei, se afla in Camera Muzelor, in care veti intra dupa ce treceti de Camera Animalelor. Aceasta statuie este importanta prin faptul ca a avut o mare influenta asupra artei lui Michelangelo, in special asupra musculaturii barbatilor din statuile si picturile sale.


Sala Rotonda
Sala Rotonda (Sala Rotunda) este o sala inspirata de arhitectura Panteonului ce a fost proiectata de Michelangelo Simonetti in 1779. Podeaua este acoperita cu mozaicuri cu scene mitologice, iar in nisele din perete sunt amplasate sculpturi si busturi ale mai multor imparati romani. In centrul incaperii troneaza un bazin din profir provenit din Domus Aurea, palatul lui Nero. Tavanul incaperii este dotat cu un oculus prin care patrunde lumina naturala.


Sala a Croce Greca
Sala a Croce Greca poarta semnatura tot a luiMichelangelo Simonetti si gazduieste sarcofagele Constantinei, fiica Imparatului Constantin (in partea stanga) si ale mamei acestuia, Sf. Elena (in partea dreapta).





Galleria della Candelabra
Dupa ce mai treceti prin alte cateva camere precum Galeria Statuilor, Galeria Busturilor sau Sala Mastilor, veti ajunge in fata unor scari care va conduc direct la Galleria della Candelabra. Aceasta a fost candva o terasa deschisa care era luminata cu lumanari. A fost inchisa in secolul al XVIII-lea. Nu uitati sa admirati podeaua cu placi de marmura si tavanul acoperit cu fresce alegorice.



Galeria degli Arazzi
Galleria della Candelabra coduce vizitatorii in Galeria degli Arazzi (Galeria Tapiseriilor), un hol lung de 75 m in care peretii sunt acoperiti cu tapiserii create la Bruxelles din matase, aur, argint si lana. Pe peretele stang sunt expuse scene din viata lui Iisus precum Nasterea, Schimbarea la Fata, Masacrul Inocentilor sau Invierea. In aceasta din urma este creat un joc de perspectiva care lasa impresia ca Iisus urmareste vizitatorii din orice colt al incaperii ar fi privit. Cele de pe peretele din dreapta, povestesc in imagini viata Papei Urban al VIII-lea. Aceste tapiserii dateaza din anii 1500 si a fost nevoie de 9 ani pentru a finaliza o tapiserie. Si tavanul lasa impresia ca ar fi tridimensional, dar in realitate, este doar o iluzie optica.





Galleria delle Carte Geografiche
Galleria delle Carte Geografiche (Galeria Hartilor) este una dintre cele mai celebre sali din Muzeele Vaticanului. Pe pereti sunt expuse harti comandate de Papa Grigore al XIII-lea la sfarsitul anilor 1500. Toate cele 40 de harti pe care le veti gasi aici, aunt reprezentari ale Italiei si ale provinciilor sale. Tavanul a fost pictat in anii 1600 de Giralamo Muziano si Cesare Nebbia.





Odata iesiti din Galeria Hartilor sunteti pusi in fata unei alegeri dificle. Daca o luati in stanga vizitati Camerele Rafael si apoi a Capela Sixtina. Daca o luati prin dreapta ajungeti imediat la Capela Sixtina. Inainte de a face o alegere, amintiti-va ca dupa vizita Capelei Sixtine, nu veti mai avea voie sa intrati in Camerele lui Rafael, iar acestea sunt de-a dreptul superbe si va spun cu mana pe inima ca merita din plin cele cateva minute suplimentare.
Stanze di Raffaelle
Asadar, daca ati ales Camerele Rafael, ati facut cea mai buna alegere. Camerele Rafael sunt in numar de 4 si au fost amenajate initial ca si apartamente pentru Papa Iulius al II-lea (1503-1513). Rafael a avut nevoie de 16 ani pentru a picta aceste camere, din 1508 pana in 1520. Pentru ca a murit inainte ca acestea sa fie finalizate, picturile au fost terminate de discipolii sai: Giulio Romano, Gianfrancesco Penni, Vincenzo Tamagni, Perin del Vaga si Polidoro da Caravaggio.
Cea mai cunoscuta este Stanza della Segnatura (Camera Semnaturii). Cei patru pereti sunt acoperiti cu fresce care intruchipeaza cele 4 virtuti cardinal: Frumusetea, Bunatatea, Adevarul Rational si Adevarul Supranatural. Aici se semnau toate documentele papale, de unde si numele acestei incaperi.
Urmeaza Stanza dell’Eliodoro (Sala lui Heliodorus) locul in care aveau loc audientele private acordate de papa. Si-a luat numele de la picture Izgonirea lui Heliodorus din Templu.
Stanza dell Incedio del Borgo (Sala Incendiului din Borgo) era folosita in trecut ca sala de mese. Numele ei vine de la pictura in care Papa Leon al IV-lea este infatisat facand semnul crucii pentru a opri un incendiu declansat in cartierul Borgo.
Sala di Constantino (Sala lui Constantin) ce functiona ca si salon pentru receptii. Picturile de pe pereti sunt inspirate din viata lui Constantin cel Mare, primul imparat roman crestin.









Appartamento Borgia
In drumul spre Capela Sixtina veti trece prin Apartamentele Borgia si Muzeul de Arta Moderna.




Capela Sixtina
Iar acum urmeaza momentul pe care l-ati asteptat inca din momentul in care ati intrat in Muzeele Vaticanului: Capela Sixtina, una dintre cele mai celebre si mai vizitate atractii din intreaga lume. Faima sa se datoreaza tavanului sau impresionant, o capodopera a artei renascentiste realizata de Michelangelo intre anii 1508 si 1512. Aceasta si-a luat numele de la Papa Sixtus al IV-lea care a comandat aceasta lucrare.
Tavanul capelei este decorat cu o serie de fresce magistrale care ilustreaza scene din Biblie, incepand de la Creatia Lumii si terminand cu Judecata de Apoi. Insa cea mai cunoscuta pictura este „Crearea lui Adam”, o reprezentare a lui Dumnezeu si a lui Adam atingandu-si degetele, care a devenit un simbol universal al creatiei si al legaturii dintre om si divinitate.
Pe pereții laterali ai Capelei Sixtine se gasesc alte fresce remarcabile realizate de mari artiști ai Renasterii, insa acestea sunt adeseori neglijate de turistii care raman cu ochii atintiti in tavan. Printre acestea se remarca „Cina Cea de Taina” a lui Domenico Ghirlandaio sau „Punerea in mormant” a lui Perugino. De asemenea, altarul capelei gazduiește „Judecata de Apoi”, o opera de arta impresionanta realizata de Michelangelo intre anii 1536 și 1541, care prezinta momente dramatice din timpul Judecatii de Apoi.
Tot aici este si locul in care se intruneste conclavul papal, adunarea secreta a cardinalilor pentru a alege un nou papa atunci cand este necesar.
Din pacate, acesta este singurul loc din tot muzeul in care fotografiatul si filmatul nu sunt permise. De asemenea, pentru a ajunge in acesta incapere trebuie sa fiti imbracati adecvat. Asteptati-va ca, din cauza numarului mare de persoane care vin zilnic, sa fie foarte cald si aglomerat. Daca vreti sa aveti de parte de o experienta cu putini oameni, alegeti un tur ghidat de foarte de dimineata care incepe inainte ca usile muzeului sa se deschida.
Scara Bramante
Dupa ce iesiti din Capela Sixtina, veti merge pe un hol lung care va duce direct pe la intrarea principala. Coborarea se face pe asa numita Scara Bramante, o rampa in forma de cochilie de melc care este una dintre cele mai fotografiate locuri din Muzeele Vaticanului.
