Am sa va povestesc in cele ce urmeaza despre doua muzee pe care am avut sansa sa le vizitez zilele trecute si despre care auzisem, dar nu mi-au starnit niciodata interesul. Este vorba de Muzeul de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici si Muzeul de Arta Veche Apuseana Ing. Dumitru Furnica-Minovici. M-am hotarat sa le vizitez, abia dupa ce am vazut ca se organizeaza tururi ghidate, la un pret modic. Desi nu sunt la fel de celebre precum Muzeul Satului sau Muzeul Antipa, de exemplu, va sfatuiesc sa le treceti pe lista de vizitat, macar de Noaptea Muzeelor.

Cele doua muzee se afla unul langa celalalt si le veti gasi pe str. Dr. Nicolae Minovici, in apropierea Fantanii Miorița. Se ajunge foarte usor cu autobuzele 131, 205, 261, 304, 335, statia Gara Baneasa. Pretul de intrare este de aproximativ 5 lei, iar daca doriti sa faceti si poze se mai achita o taxa de 15 lei.

La Muzeul de Arta Populara Dr. Nicolae Minovici am avut ocazia sa aflu povestea medicului si a impresionantei sale colectii de arta populara. Sa va spun drept, nu stiam cine este Nicolae Minovici, insa auzisem de fratele sau, Mina Minovici, cel care a intemeiat primul Institut de Medicina Legala din Bucuresti. Despre Nicolae Minovici am aflat ca a fost cel care a fondat prima Societate de Salvare din Balcani si primul Spital de Urgenta din Romania. El a facut si doua studii interesante despre lucruri care nu mai fusesera abordate pana atunci in medicina romaneasca: “Studiu asupra spanzurarii” si „Tatuajele in Romania „. Nicolae Minovici a fost si un impatimit colectionar de arta, el donandu-si intreaga colectie Municipiului Bucuresti.

In prima camera a muzeului gasim cateva exponate din ceramica si costume populare, iar in urmatoarea aflam povestea familiei Minovici. Cele mai frumoase incaperi se afla la etaj.

SALONUL DE LA ETAJ SI CAMERA MIRESEI

In cea mai mare camera de la etajul superior sunt expuse cinci tablouri facute chiar de catre Nicolae Minovici: doua peisaje, doua naturi statice si un portret. In prelungirea acestui salon se mai afla si o camaruta care si-a luat numele de la obiectul pe care orice tanara mireasa trebuia sa le detina: lada de zester. De remarcat aici si lavita saseasca din 1909 decorata cu motive florale. Pe pereti se afla mai multe icoane pictate pe sticla.

Tablouri pictate de catre Nicolae Minovici

Tablouri pictate de catre Nicolae Minovici
Camera miresei

EXPOZITIA DE CERAMICA DE SASCHIZ

Piesele de ceramica de culoare albastru cobalt au fost facute dupa cum le spune si numele in satul Saschiz, aflat in judetul Mures. Toate sunt decorate cu cate pasari sau struguri. Pasarile simbolizeaza in credinta populara comunicarea intre lumea de pe pamant si cea din cer.  Strugurele este simbolul abundentei si al veseliei.

Ceramica de Saschiz

SALA DE MANCARE A VILEI MINOVICI

Toate obiectele de mobilier au fost comandate special pentru aceasta incapere. In mijlocul acestei sali troneaza troneaza o masa din lemn masiv pe care sunt asezate o serie de obiecte casnice adunate de catre proprietar din satele din Transilvania. Tot aici se gasete si un dulap cu trei corpuri in care sunt expuse obiecte de ceramica.

BAIA

Aceasta incapere nu a functionat niciodata ca o baie, ci mai degraba ca un loc de depozitare a numeroaselor obiecte de ceramica aflate in posesia medicului.

DORMITORUL VILEI MINOVICI

Desi aceasta casa nu a fost proiectata pentru a fi locuita, exista si aici un dormitor care insa a fost foarte rar folosit. Astazi aici s-au mai pastrat doar scrinul, doua noptiere si tablourile de pe pereti.

CAPELA VILEI MINOVICI

Vila Minovici detine si o capela in care se gaseste intrega colectie de obiecte religioase stranse de catre doctorul Minovici de-a lungul vietii sale. Va recomand sa va uitati la candelabrele din lemn aflate in tavanul capelei, dar si la icoanele brancovenesti din sec. al XVII-lea de deasupra divanului care ii infatiseaza, de la stanga la dreapta, pe Sfanta Parascheva, Fecioara Maria cu Pruncul, Iisus Hristos si Sfantul Ioan Botezatorul. Suportul de lumanari aflat in aceasta incapere are o vechime de peste 200 de ani. Surprinzator, aici nu s-au tinut niciodata slujbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *