Program de vara (1 aprilie – 31 octombrie): 09.00 – 19.00
Program de iarna (01 noiembrie – 31 martie): 09:00- 17:00
Pret: 60 TL
Adresa: Sultanahmet Mh., Ayasofya Meydani, Fatih/Istanbul

Primul lucru pe care l-am facut imediat dupa ce ne-am luat camera in primire a fost sa plecam sa exploram orasul, iar prima oprire am facut-o in Sultanahmet, unde am vizitat Muzeul Hagia Sofía (Sfanta Sofia), care impresioneaza prin arhitectura si prin mozaicurile extrem de valoroase.


Cum calatoria noastra la Istanbul a coincis cu mini-vacanta de Pasti si 1 Mai, am fost intampinati de o ditamai coada la intrare, jumatate din ea fiind formata din grupuri de romani. Am fi asteptat mult si bine la coada, daca nu ne-ar fi lovit inspiratia. Asteptand cuminti la coada, am auzit la un moment dat un domn care striga in limba engleza, cat il tineau plamanii: „Tickets!Same price! Fast Entry!”. M-am dus, asadar, sa-l abordez si asa am aflat ca daca cumparam un bilet de la el, cu aceeasi bani ca si la casa, putem sa sarim peste coada si sa intram cu prioritate. Am cumparat biletele si astfel am fost scutiti de cel putin o ora de stat la coada.


A fost folosita ca biserica timp de 916 ani, insa dupa ce Istanbulul a fost cucerit de catre Sultanul Mahomed al II-lea, Hagia Sophia a fost transformata in moschee si utilizata in acest scop timp de 482 de ani. La ordinul lui Atatürk, Hagia Sophia a devenit muzeu in 1935.

Intrarea am facut-o prin monumentala Poarta Imperiala, ce dateaza din secolul al VI-lea si care era rezervata doar Imparatului. Avand o inaltime de 7m, ea este facuta din lemn de stejar si este incadrata de o rama din bronz. Se spune ca lemnul folosit la construirea acestei usi ar proveni chiar din Arca lui Noe.

Deasupra usii exista un mozaic ce il infatiseaza e Iisus strand pe tron si tinand in mana stanga o Biblie. Pe aceasta se pot citi urmatoarele cuvinte in limba greaca: „Pacea fie cu voi. Eu sunt Lumina Divina”. In medalionul din stanga lui Iisus apare chipul Fecioarei Maria, iar in cel din dreapta chipul Arhanghelului Gabriel. La picioarele sale, in pozitie de rugaciune, apare Imparatul Leon al VI-lea care ii cere iertare lui Hristos pentru cele patru casatorii.

Cum veti intra in muzeu pe veti observa pe tavanul acestuia o serie de cateva medalioane negre cu scris auriu pe care sunt pictate numele lui Allah, Mohammed si ale celor patru califi Abu Bakr, Umar, Uthman, Ali, dar si ai nepotilor lui Mohammed, Hasan si Husayn. Ele au fost realizate de catre marele caligraf Kadıasker Mustafa İzzet Efendi.

In domul de deasura altarului veti putea admira un mozaic ce dateaza din secolul al IX-lea si care o infatiseasa pe Fecioara Maria stand pe tron si tinandu-l in brate pe Pruncul Iisus. (Theotokos)

In partea dreapta a domului de deasupra altarului este reprezentat Arhanghelul Gabriel, iar in stanga Arhanghelul Mihail. Si aceste mozaicuri au fost facute in secolul al IX-lea. Din pacate, astazi mai este vizibila doar o aripa a lui Mihail si o bucata din piciorul acestuia.

Minbarul, aflat chiar in imediata apropiere a altarului, a fost adaugat dupa ce cladirea a fost transformata in moschee. Este locul de unde imamul citeste rugaciunea de vineri. El se opreste intotdeauna la jumatatea scarii, in semn de resepect pentru Mahomed, caruia ii este rezervata cea mai inalta scara.

In interiorul muzeului puteti admira si va puteti odihni langa cele doua Urne de Alabastru, aduse din Pergam in timpul Sultanului Murad III.

In partea de nord-vest a muzeului se afla Coloana Minunilor recunoscuta pentru puterile sale miraculoase. Conform unei legende, Imparatul Iustinian a intrat intr-o buna zi in biserica cu o migrena severa si si-ar fi sprijinit capul pe aceasta coloana. Nu dupa mult timp a observat ca aceasta durere a disparut. Povestea a ajuns si la urechile oamenilor, iar de atunci exista traditia conform careia trebuie sa-ti pui o dorinta, dupa care iti introduci degetul mare in gaura din mijlocul coloanei si cu restul palmei descrii un cerc in jurul acesteia. Bineinteles ca am respectat si eu aceasta traditie, nu inainte de a-mi pune o dorinta.

Dupa ce treceti de aceasta coloana, iesiti din muzeu si luati-o la dreapta pe o usa care va va duce la etaj, de unde veti putea avea o splendida imagine a intregii constructii. Si la etaj veti gasi cateva puncte de interes.


Poarta de Marmura separa aripa sudica de cea vestica. Aripa vestica a galeriei era rezervata lojii imperiale, in timp ce cea sudica era folosita de catre sinodul bisericii. Suprafata usii este decorata cu diverse plante, fructe si pesti. Se crede ca o parte a acestei usi ar reprezenta iadul, iar cealalta raiul.

Dupa ce veti trece de Poarta de Marmura veti utea admira una dintre cele mai frumoase si importante opere bizantine, Deisis. In centrul acesteia se afla Iisus, incadrat de catre Fecioara Maria si Ioan Botezatorul.

In apropierea Portii de Marmura se afla si Mormantul Dogelui Enrico Dandolo. Acesta a condus cea de-a Patra Cruciada si a murit in Istanbul in 1205, pe cand avea 70 de ani. Mormantul sau a fost profanat de catre otomani si se presupune ca ramasitele sale au fost aruncate.

Pregatiti-va pentru a vedea acum alte doua mozaicuri de o frumusete extraordinara. In primul dintre ele apare Fecioara Maria cu Pruncul incadrata de Imparatul Ioan Commenul si de catre Imparateasa Irina. Putin mai incolo, este un altul in care Hristos Pantocrator este incadrat de catre Imparateasa Zoe si de sotul sau Constantin Monomachos.

Pe una dintre balustradele de marmura din aripa sudica gasim o Inscriptie Vikinga ce dateaza din sec. al IX-lea si care se traduce prin „Halvdan a fost pe aici”. Se pare ca aceasta apartine unui mercenar viking in timpul Imperiului Roman de Rasarit.

Am iesit prin muzeu prin Poarta Vestibului care a fost adaugata constructiei in anul 838 de catre Imparatul Theofilus. Pe usa din bronz apar scrise cuvintele Imparatilor Theodosiu, Mihail, Theofilus si Theodora: „Dumnezeu si Iisus ne ajuta!”. Deasupra acestei porti se afla Mozaicul Ctitorului care o infatiseaza pe Fecioara Maria cu Pruncul, avand in dreapta pe Imparatul Constantin I care ii daruieste zidurile orasului si in stanga pe Imparatul Iustinian care ii daruieste o macheta Aya Sofia.

Si in jurul lacasului de cult mai exista alte cateva puncte de atractie precum un baptiseriu, cateva mausolee si cateva descoperiri arheologice.

Va recomand sa alocati acestui obiectiv aproximativ o ora si 30 de minute din timpul vostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *