CUM AM AJUNS IN BOLOGNA

Imi doream de ceva vreme sa merg sa vizitez Bologna, insa decizia am luat-o abia dupa ce am vazut pe internet o promotie la biletele de avion. Desi nu sunt o fana a zborurilor low cost si incerc sa le evit pe cat posibil, totusi atunci cand dai peste un pret de 10 euro pe segment nu prea te poti abtine. Biletele le-am achizitionat direct de pe site-ul companiei Ryanair, cu plecare din Bucuresti, in perioada 14-18 februarie 2019. Mentionez ca in afara de Ryanair, din Bucuresti mai zboara direct la Bologna si Wizz Air. Tot Wizz Air are curse directe si din Cluj-Napoca, Iasi, Suceava si Craiova.

Din pacate orarul de zbor nu a fost unul tocmai grozav, dar la 10 euro biletul nu era cazul sa mai fac mofturi. Am plecat din Bucuresti  joi, 14 februarie,  ora 16:40 si am ajuns in Bologna la ora 18:50, iar intoarcerea a fost luni, 18 februarie, la ora 05:40 din Bologna si am ajuns in Bucuresti la ora 07:45, deci doua zile au fost pierdute din start. Insa am profitat la maximum de cele 3 pe care le-am avut la dispozitie.

UNDE AM STAT IN BOLOGNA

Dupa achizitionarea biletelor de avion, firesc urmatorul pas a fost gasirea unui hotel care sa aiba un raport calitate-pret satisfacator. Dupa ce am studiat toate posibilitatile si ofertele, m-am decis asupra Hotelului Imperial *** pe care l-am rezervat cu ajutorul site-ului Booking.com. Pentru un sejur de 4 nopti + mic dejun, 2 persoane, am platit suma de 212.40 euro. Hotelul este foarte curat, personalul amabil, micul dejun bogat si are si Wi-fi gratuit. Mi-a placut foarte tare ca in baie am gasit si un cosulet plin cu produse necesare igienei: gel de dus, sampon, gel de igiena intima si lotiune de corp. Produse extrem de necesare daca tinem cont ca in micutul bagaj pe care l-am avut inclus in biletul de avion nu le-as fi putut pune. Singurul minus pe care l-as putea gasi acestui hotel este ca se afla in afara orasului, la aproximativ 25 minute de mers cu autobuzul din centru, insa zona este una destul de sigura.

TRANSFER DE LA AEROPORT LA HOTEL

Exista mai multe posibilitati de a ajunge de la aeroport in centrul orasului sau la locul de cazare. Puteti lua un taxi, insa pana la destinatie e posibil sa va coste, in functie de trafic si 50 de euro. De asemenea, puteti sa inchiriati si o masina. Noi am optat pentru a lua trenul Marconi Express. Pretul unui bilet este de 11 euro de persoana. Trenul circula in intervalul 05:40-00:00. Pe noi ne-a lasat la Stazione Centrale (Gara Centrala) de unde am luat autobuzul 25 spre hotel. Autobuzul 25 are statie chiar in fata hotelului. Daca ajungeti dupa miezul noptii exista si pentru voi o linie expres care are doua curse: una la 1:15 si cealalta la 04:30.

DEPLASAREA PRIN BOLOGNA

Majoritatea obiectivelor importante din Bologna sunt apropiate unele de altele, asa ca distanta dintre ele poate fi facuta la pas, fara a apela la vreun mijloc de transport in comun. Totusi, daca nu aveti incotro, trebuie sa stiti ca Bologna are o retea de autobuze foarte bine pusa la punct. Autobuzele circula in intervalul 06:30-23:00, cu mici modificari in zilele de sarbatoare sau de weekend. Oricum programul lor este afisat in fiecare statie, iar totul merge ceas.

Un bilet simplu costa 1.30 euro daca este achizitionat de la chioscurile de ziare, tutungerii si puncte de informare turistica sau 1.50 euro daca este luat direct din autobuz. Un bilet este valabil timp de 75 de minute. Noi am optat pentru un City Pass, o varianta mult mai economica, care costa 12 euro si ne permitea efectuarea a 10 calatorii a cate 75 de minute fiecare. Am ales aceasta varianta pentru ca aveam nevoie de autobuzul 25 pentru a ne deplasa de la hotel in centrul orasului si invers. Nu uitati, biletele trebuie validate la fiecare urcare in mijlocul de transport.

UNDE MANCAM IN BOLOGNA

Desigur, ca in orice alt oras turistic din lume, si aici exista o sumedenie de restaurante raspandite pe tot parcursul orasului, dar mai cu seama in centru. Primul contact cu bucataria din Bologna l-am luat inca din prima seara, atunci cand am ales sa mancam la un restaurant de langa gara (Stazione Centrale). La Ristorante Bolognese, am intalnit o chelnerita din Romania, care ne-a facut cele mai bune recomandari in materie de macare. Atunci am incercat prima oara Lasagna bolognese al forno si Tagliatelle al ragù di Bologna. Cu aceasta ocazie am testat si vestitul Tiramisù.

In cea de-a doua zi am servit cina la restaurantul Corte dei Ghiottoni aflat si el tot in apropierea garii. Si aici am dat peste o chelnerita originara din Romania care ne-a facut o combinatie din doua dintre cele mai apreciate feluri de mancare din paste. Ca si desert ne-a recomandat un fel de Lava cake cu mascarpone.

In ultima zi petrecuta in Bologna am ales un restaurant din centru numit Clavature, unde ca de obicei am ales sa mancam tot paste.

Trebuie precizat ca, de obicei, in intervalul 14:30-19:00 sunt inchise toate restaurantele cu exceptia fast-food-urilor. De asemenea, toate restaurantele aplica o asa numita taxa de “coperto”, aplicabila fiecarui client, indiferent ca bea doar o cafea sau ca serveste cina. Aceasta este cuprinsa intre 3-5 euro si se va regasi pe nota de plata ca un fel de bacsis.

BOLOGNA- LA DOTTA, LA ROSSA, LA GRASSA

Bolonia este orasul cu cele mai multe porticuri din lume, a caror lungime, puse cap la cap.insumeaza in total aproximativ 40 de km. Exista si o legenda in acest sens care spune ca locuitorii obisnuiesc sa nu poarte umbrele la ei pentru ca in cazul in care ii prinde ploaia, au unde sa se adaposteasca.

Ghidurile turistice i-au atribuit acestui oras italian trei adjective: la dotta (eruditul), la rossa (rosu/rosiaticul), si la grassa (grasul)…Si toate pe buna dreptate.

La dotta, provine de la faptul ca aici se gaseste cea mai veche Universitate din Europa care timp de noua secole a oferit intregii lumi generatii de specialisti in diverse domenii. Orasul s-a dezvoltat in jurul acestei universitatii, astfel incat aici se pune mare pret pe educatie.

La rossa este dat de culoarea acoperisurilor si de cea a caramizilor din care sunt construite majoritatea cladirilor din oras.

La grassa pentru ca in acest oras s-au inventat cateva dintre cele mai celebre preparate din bucataria italieneasca: tortelinni, lasagna bolognese, sosul ragú si mortadela.

De toate acestea am avut parte in mica noastra escapada.

Bologna nu este un oras foarte mare si, dupa parerea mea, poate fi parcurs lejer in cel mult doua zile, exact timpul pe care l-am avut si noi la dispozitie.

Primul obiectiv care ne-a intampinat in acest minunat oras a fost statuia Zeului Neptun, se afla in piata cu acelasi nume, momentul perfect pentru primele poze. Piazza di Nettuno este conectata cu Piazza Maggiore, prezidata de Basilica di San Petronio, una dintre cele mai mari biserici crestine din lume. Alte doua edificii remarcabile se afla in aceasta piata: Palazzo d’Accursio si Palazzo de Podesta. 

Pentru a putea admira mai bine cladirile din aceasta piata, va recomand sa va asezati pe terasa Cafenelei Vittorio Emanuele, aflata chiar in fata bisericii.

Prima zi a excursiei a continuat cu vizitarea Bisericilor Santa Maria della Vita si San Stefano, dar si cu urcarea in Turnul Assineli si cu un tur prin Biblioteca dell’Archiginnasio.

Cum in prima zi vazusem deja o buna parte din obiectivele aflate in acest oras, in cea de-a doua zi ne-am concentrat mai mult pe plimbari si cumparat de suveniruri.Totusi, am mai vizitat Basilica di San Domenicofaimoasa Finestrella si Biblioteca Salaborsa.

2 Replies to “Bologna – obiective turistice si ghid practic”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *