Program: Moscheea este deschisa zilnic, cu exceptia momentelor de rugaciune, care au loc de 5 ori de-a lungul unei zile. Programul este expus chiar la intrarea in lacasul de cult.
Pret: gratuit, se accepta donatii
Adresa: Sultanahmet Mh., At Meydani #7, 34122, Fatih/Istanbul

Firesc, as spune, urmatoarea pe lista obiectivelor de vizitat, a fost bijuteria de vizavi, respectiv Moscheea Albastra sau Moscheea Sultanului Ahmed, ce si-a luat numele de la interiorul sau acoperit cu peste 20.000 de placi de faianta albastra de Iznik.

Ea a fost construita in sec. al VII-lea la ordinul Sultanului Ahmet I, cunoscut publicului din Romania si din serialul Kosem difuzat de Kanal D, acum cativa ani. Sultanul Ahmet I avea o puternica personalitate religioasa si se pare ca, pornind de la un verset din Coran, a decis construirea unei moschei: „Cel ce va construi o moschee in numele lui Allah, chiar daca aceasta este mica cat un cuib de pasari, acela va fi rasplatit de Allah si i se va construi o casa in Rai.” De altfel, la iesirea din complexul moscheii, exista un mausoleu in care se afla mormantul sau, al sotiei sale Kosem si a catorva dintre copiii lor.

Intrarea vizitatorilor se face prin partea dinspre Hipodrom. Si aici am dat peste o coada impresionanta, insa din fericire a mers repede si dupa aproximativ o jumatate de ora, am reusit sa ajungem la intrare. Conform traditiei musulmane, inainte de a patrunde in moschee, toata lumea este nevoita sa se descalte si sa isi depoziteze pantofii in pungile de plastic ce iti sunt oferite gratis la intrare.

Femeile sunt obligate sa isi acopere capul, asa ca este bine sa va luati de acasa o esarfa. Daca totusi uitati sa faceti asta, in incinta complexului exista un loc de unde poti primi una gratis albastra. Ea trebuie pusa in asa fel incat sa acopere parul si umerii. Barbatii nu trebuie sa poarte pantaloni scurti, in caz contrar si lor le vor fi acoperite picioarele cu o esarfa.


Din cauza faptului ca turistii sunt obligati sa-si scoata pantofii, va puteti imagina ce miros este in interior. Din acest motiv nu cred ca am rezistat mai mult de 15 minute inauntru. Suficient timp insa pentru a admira faianta cu motive florale care o decoreaza, vitraliile, candelabrele si loja regala. Podelele sunt acoperite cu covoare foarte moi si pufoase care, din cate am inteles, sunt schimbate cu regularitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *