In dreapta intrarii principale in zona Moscheei Albastra se afla Hipodromul locul in care se concentra intreaga viata sociala a vechiului Constantinopol. Aici ne-am si odihnit pe una dintre bancile aflate la umbra, dar am si vizitat pentru ca sunt patru obiective importante si de neratat, as zice eu.

Fantana Germana sau Fantana Imparatului Wilhelm al II-lea, costruita in anul 1898, cu ocazia celei de-a doua vizite a acestui imparat german in Istanbul. Nu stiu daca apa este potabila sau nu, cert este ca am vazut lume care o folosea pentru a se racori.

Fantana Germana

Obeliscul lui Theodosius. Acest obelisc construit din piatra monolitica a fost adus in Istanbul din orasul egiptean Alexandria in timpul domniei Imparatului Theodosius I. El masoara 19.59 m, insa unele parti din piatra originala lipsesc. Obeliscul sta pe o baza de marmura cu basoreliefuri din viata Imparatului Theodosius.
Pe una dintre laturi, Imparatul Theodosius sta asezat alaturi de sotia si fiii sai si primesc plecaciunile unor soli. Pe o alta latura, Imparatul urmareste impreuna cu sotia sa o cursa de care pe hipodrom. Pe o alta, Imparatul Theodosius tine o coroana de lauri in mana si o ofera castigatorilor.
La baza obeliscului se mai afla si doua inscriptii in greaca veche si latina din care aflam ca a fost ridicat in 32 de zile.

Obeliscul lui Theodosius

Coloana Impletita a fost asezata in locul in care se afla astazi de catre Imparatul Constantin I. In varful acestei coloane se aflau trei capete de sarpe care priveau fiecare in afla directie. Din pacate, astazi s-au mai pastrat doar doua dintre ele, fiind expuse la Muzeul de Arheologie din Istanbul si la British Museum din Londra. Acest monument avea darul de a proteja Istanbulul de serpi si scorpioni. Exista si o legenda care spune ca un ienicer ar fi taiat unul dintre capetele de sarpe din varf, iar numarul acestor creaturi a crescut considerabil in oras.

Coloana lui Constantin este realizata din pietre de diferite marimi. La baza sa exista o inscriptie: „Constantin al VII-lea a dorit sa creeze o minune care sa concureze cu gigantul monument din Rodhos”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *