Program: luni-duminica: 09:00-18:30
Pret: 20 TL
Adresa: Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih/Istanbul

Ultimul loc vizitat in prima zi in Istanbul a fost Bazilica Cisterna, o cisterna subterana construita in timpul lui Iustinian sustinuta de nu mai putin de 336 de coloane ce i-au dat numele de Yerebatan Sarayi, care in limba turca inseamna Palatul Subteran.


Cisterna are o lungime de 140m, o latime de 70m, iar coloanele care o sustin masoara fiecare 9m. 96 din aceste coloane sunt construite in stil Corintic, iar restul in stil Doric. Ea are capacitatea de a depozita in jur de 100.000 de tone de apa.

Punctele de atractie sunt cele doua coloane sustinute de capete de Medusa, doua capodopere ale artei din perioada romana. Nu se stie cu exactitate provenienta lor, motiv pentru care au luat nastere cateve legende.


In mitologie, Medusa este una dintre cele trei Gorgone, trei femei cu infatisari monstruoase ce traiau in lumea subterana. Medusa avea darul de a pietrifica pe oricine o privea in ochi. La inceput Medusa era o fata foarte frumoasa, cu ochii negri si parul lung care s-a indragostit de Perseu, fiul lui Zeus. Acest lucru a facut-o geloasa pe Atena, care la randul ei il iubea pe Perseu. Din acest motiv, Atena i-a transformat parul intr-un cuib de serpi. Pana la urma, Medusa a fost omorata pe catre Perseu.


De asemenea, in Antichitate se obisnuia amplasarea unor imagini cu Medusa in locuri importante si speciale cu scopul de a le proteja.


Cisterna a trecut prin mai multe renovari de-a lungul timpului, inclusiv in perioada in care am fost noi. Din acest motiv, apa dintre coloane a secat, pestii nu mai sunt, muzica ambientala a lipsit cu desavarsire, iar inauntru era atat de intuneric incat pana ochiul se obisnuia cu trecerea brusca de la lumina, nu vedeai absolut nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *