Catedrala din Pisa

Este unul dintre unul dintre cele patru monumente aflate in Campul Miracolelor. Constructia acestui magnific dom a inceput in secolul al XIII-lea si a fost terminata de Filippo Brunelleschi in secolul al XV-lea. Catedrala a fost refacuta din temelie dupa ce a fost mistuita de foc in 1595. Fatada sa este acoperita cu placi de marmura in nuante de roz, alb si verde, ceea ce ii ofera o stralucire aparte.

Catedrala din Pisa
Catedrala din Pisa
Catedrala din Pisa

Cea mai mare parte a obiectelor si operelor de arta care se aflau in interiorul catedralei au fost distruse de incendiul din 1595. Cu toate astea, exista si cateva piese originale care au supravietuit. Printre acestea se afla usile turnate in bronz de catre Bonnano Pissano in 1180. Pe acestea le veti putea repera in transeptul sudic.

Tot dinaintea incendiului, dateaza si amvonul in stil gotic realizat de Giovanni Pisano. Acesta a fost creat intre 1302 si 1310 si l-a avut probabil ca sursa de inspiratie pe cel din Baptiseriu, opera ce ii apartine tatalui lui Giovanni, Nicola Pisano. Ca si cel al tatalui sau, si acest amvon este sculptat cu scene din viata lui Hristos.

Interiorul catedralei seamana in mare parte cu celelalte din Italia, fiind decorata cu statui din bronz, picturi renascentiste si mozaicuri.

Catedrala din Pisa
Catedrala din Pisa

Biserica este dedicata Fecioarei Maria si, asa cum era de asteptat, cea mai mare parte a picturilor de pe pereti o infatiseaza. In mozaicul de pe cupola absidei, il vedem Iisus Pantocrator incadrat de Fecioara Maria si Sf. Ioan. Si aceasta a supravietuit incendiului din 1595.

Cimitirul Camposanto este locul in care se afla inmormantati cei mai importanti conducatori si oameni de vaza ai Pisei, insa si in interiorul catedralei de afla cateva morminte. Cele mai celebre sunt cele ale Imparatului Henric al VII-lea al Sfantului Impreiu Roman sau cel al Sfantului Ranieri.

Imparatul Henric al VII-lea al Sfantului Impreiu Roman a murit in 1313 de malarie. Mormantul sau a fost realizat de catre Tino di Camaino in 1315. Ramasitele Sfantului Ranieri, patronul orasului Pisa, se afla intr-un mormant cu geamuri transparente. Chipul sau a fost reconstruit pe baza analizelor ADN, iar aceasta masca de argint este considerata a fi cea mai aproape de adevar. Ranieri a fost un comerciant foarte bogat, care insa a ales sa-si dea averea si sa-si traiasca viata in saracie si in rugaciune. A murit in 1160, iar la scurt timp a fost canonizat.

Catedrala din Pisa
Mormantul Sfantului Ranieri

Se crede ca lampa din bronz, aflata chiar langa amvonul lui Pisano ar fi chiar cea care l-a inspirat pe Galileo Galilei sa elaboreze celebra lege a pendulului in 1585. Pe baza acestei legi, el a creat mai tarziu primul ceas cu pendul. Desi piesa originala a fost inlocuita de una mai mica, aceasta a fost amplasata in acelasi loc si in aceeasi pozitie.

Catedrala din Pisa

Catedrala poate fi vizitata gratuit daca aveti un bilet de intrare la oricare alt monument din incinta complexului (Turnul Inclinat, Baptiseriul, etc.).

Powered by GetYourGuide

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *