Prima zi a excursiei noastre in Malta am dedicat-o capitalei Valletta, orasul in care am si fost cazati. Turul prin Valetta a inceput chiar in locul in care a luat nastere orasul: Fortul St. Elmo, numit astfel dupa sfantul patron al marinarilor.
In secolul al XVI-lea, Cavalerii Ordinului Sfantului Ioan sosesc in Malta si decid sa construiasca aici o fortareata care sa faca fata atacurilor otomane. In timpul Marelui Asediu, micul fort cade in mana otomanilor dupa un bombardament de 31 de zile in care si-au piedut viata 1500 de maltezi si peste 6000 de turci. Desi aceasta batalie a fost pierduta, razboiul a fost castigat in cele din urma de cavaleri, care au continuat sa extinda si sa consolideze zidurile de aparare. A fost bombardat si in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial de catre italieni, insa nici acestia nu au reusit sa-l distruga.
In prezent, acesta gazduieste Muzeul National al Razboiului si Academia Malteza de Politie. Muzeul, care poate fi vizitat contra sumei de 10 euro, gazduieste o serie de exponate interesante precum George Cross daruita maltezilor de catre Regele George VI al Angliei in 1942 pentru curajul aratat in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, jeep-ul Husky folosit de Presedintele Roosevelt in timpul vizitei in Malta, mitraliere si echipamente de lupta. Ca si o curiozitate Fortul St Elmo a fost folosit si ca inchisoare turceasca in cadrul filmului Midnight Express.
Chiar daca nu te atrage ideea vizionarii unui astfel de muzeu, apropie-te totusi pentru a admira privelistea spectaculoasa pe care acesta o ofera asupra Marsamxett si Grand Harbour.
La doi pasi de Fortul St. Elmo, vei gasi unul dintre cele mai interesante locuri ale orasului, prea putin cunoscut si vizitat de turisti, dar cu o poveste fascinanta: Sacra Enfermeria. Impresionanta cladire pe care o ai in fata a fost la inceput un spital infiintat de catre Cavalerii Ioaniti in secolul al XVI-lea. Acolo erau tratati toate tipurile de pacienti (copii orfani, femei, saraci, pelerini aflati in drumul spre Ierusalim, raniti de razboi sau non-catolici), lucru rar intalnit in epoca. Astazi, ea functioneaza ca un centru de conferinte cu dotari moderne si cel mai bun lucru, este partial deschisa publicului. Unde mai pui ca si intrarea este libera! Dupa ce ai ajuns acolo, iti poti instala pe telefon o aplicatie prin intermediul careia vei afla povestea fiecarei incaperi in care vei intra, iar cu ajutorul realitatii augumentate oferita de aceasta, vei fi transpus exact in acele vremuri.
Mergand de-a lungul tarmului, vei descoperi parcul Lower Barraka Gardens ce ofera vederi impresionante asupra Grand Harbour. In mijlocul sau se afla un templu doric dedicat lui Alexander Ball, baronul care a condus blocada francezilor in anul 1800.
Chiar vizavi este Memorialul Siege Bell, un clopot de 10 tone ridicat in memoria tuturor celor care si-au pierdut viata in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. A fost inaugurat cu surle si trambite in 1992 chiar de catre Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Continuand drumul spre centrul orasului, vei ajunge in Upper Barraka Gardens, cel mai inalt loc si totodata cel mai frumos spatiu verde al Vallettei. De aici poti vedea in toata splendoarea cele patru forturi: Fort St. Elmo, Fort Ricasoli, Fort St.Angelo si Fort St. Michael. A fost construita in secolul al XVIII-lea ca si gradina privata a cavalerilor, insa 100 de ani mai tarziu a fost deschisa publicului astfel incat toata lumea sa se poata bucura de frumusetile pe care le ofera. Dupa ce ai terminat de admirat privelistea, arunca o privire si in interiorul gradinii si cauta bustul lui Sir Winston Churchill sau statuia Les Gavroches.
Dupa ce ne-am tras sufletul cateva momente pe bancile din parc, am plecat mai departe pentru a descoperi si alte atractii ale orasului. Asa am ajuns pe celebra Triq ir-Repubblika sau Bulevardul Republicii, principala artera a Vallettei care strabate orasul de la est la vest. Aceasta incepe de la Fantana lui Triton si se termina la Fortul St. Elmo si este in cea mai mare parte pietonala. Este intesata de magazine de firma, restaurante, cafenele si atractii turistice.
Cel dintai obiectiv, aflat chiar pe partea stanga, este Muzeul de Arheologie gazduit in fosta cladire Auberge de Provence. Aici este adapostit intreg tezaurul arheologic al insulei. Daca ai de gand ca pe parcursul sederii tale in Malta sa vizitezi si templele megalitice de pe insula, ei bine, atunci de aici trebuie sa incepi. Printre cele mai valoaroase exponate se numara: statuia Femeia care doarme, descoperita la Hipogeul Ħal-Saflieni sau statuia Venus din Malta gasita la Sanctuarul Ħaġar Qim.
Catedrala Sfantului Ioan Botezatorul, aflata pe lista UNESCO, este fara doar si poate, principala atractie a Maltei. Daca iti doresti sa citesti mai multe despre acest monument care te va lasa cu siguranta fara cuvinte, te invit sa dai click aici. Vei gasi acolo o prezentare ampla cu tot ce ai nevoie sa stii inainte de a o vizita.
Mergand mai departe pe acceasi strada, vei ajunge la Palatul Marilor Maestri. Situat intre Old Theatre Street si Merchant Street, chiar in centrul capitalei, Palatul Marilor Maestri este un alt obiectiv de neratat al orasului. Construit in 1569, a fost initial resedinta Marilor Maestri ai Ordinului de Malta, iar astazi serveste drept sediul al Presedintiei. Desi somptuoasele sale incaperi sunt in general deschise publicului, din pacate eu nu am fost norocoasa sa-i trec pragul, vizitele fiind in acel moment suspendate cel mai probabil din cauza pandemiei de COVID-19.
De la un palat, am trecut la altul si in doar cateva minute am ajuns la Casa Rocca Piccola. Resedinta marchizului de Piro este un frumos palat care ne ofera o incursiune in viata de zi cu zi a aristocratiei malteze. Palatul se viziteza numai in cadrul unor tururi ghidate din ora in ora, iar cu putin noroc, l-ai putea avea ca si ghid pe carismaticul proprietar al cladirii. Dintre cele 50 de incaperi al cladirii se viziteaza doar 12. Pentru cei care nu stiu limba engleza, exista la receptie un ghid scris chiar si in limba romana.
Ultimul obiectiv al acestei zile pline a fost Biserica St. Paul’s Shipwrek (Naufragiul Sf. Pavel), bijuteria ascunsa a orasului, prea putin cunoscuta de turisti. Ea a fost construita in secolul al XVI-lea de catre Gerolamo Cassar. Desi fatada este austera, interiorul ascunde mai multe comori artistice si cateva relicve sacre. Aici este pastrat intr-o caseta de aur o bucata din osul mainii Sf. Pavel, iar in capela de langa altar este amplasat un fragment din coloana pe care a fost decapitat. Tot aici este si o statuie aurita in marime naturala a Sfantului Pavel, ce este scoasa si purtata pe strazile orasului, in fiecare an pe 10 februarie, atunci cand maltezii sarbatoresc naufragiul celui care a popovaduit crestinismul in Malta.