Catedrala, de dimensiuni impresionante, a fost construita in 1572 la ordinul Marelui Maestru Jean de la Cassiere si poarta hramul Sf. Ioan Botezatorul, sfantul patron al Ordinului Ioanitilor. Usa centrala este flancata de doua coloane dorice care sustin un balcon de la care Marele Maestru obisnuia sa se adreseze multimii la cele mai importante ocazii. Sub balcon sunt trei steme: cea a Marelui Maestru La Cassiere, cel ca re a finantat constructia catedralei; cea a Episcopului Torres care a inaugurat catedrala si cea a religiei. In turnul din partea dreapta sunt trei ceasuri: unul arata ora, altul ziua, iar celalalt data.

Insa nu va lasati pacaliti de aparente, pentru ca pe cat de severa si austera este fatada, pe atat de somptuos este interiorul.

PODEAUA

Podeaua de marmura a catedralei este alcatuita din 400 de pietre funerare care ii comemoreaza pe cei mai ilustri cavaleri ai ordinului. Aceste morminte din marmura de diferite nuante sunt decorate cu blazoane, simboluri militare si religioase sau episoade din viata celui decedat. Toti cei inmormantati aici sunt descendenti ai unor familii nobiliare din Europa din secolele XVI-XIX. Pentru a nu distruge mormintele, este interzisa intrarea in catedrala in pantofi cu toc.

TAVANUL

Bolta semicilindrica a navei este decorata cu picturi care infatiseaza scene din viata Sfantului Ioan Botezatorul, create intre 1662 si 1667 de catre pictorul Mattia Preti, si el Cavaler al Ordinului de Malta.

ALTARUL

Dateaza din sec. al XVI-lea si este realizat din aur, argint si marmura de diferite culori. Piesa centrala a acestuia este o sculptura din marmura, numita Botezul lui Hristos ce apartine lui Giuseppe Mazzuoli.

De-o parte si de alta a navei sunt amplasate o serie de capele ce apartin unor subdiviziuni (numite langue) ale ordinului Cavalerilor de Malta.

CAPELA ANGLO-BAVAREZA (2)

In pictura centrala a capelei apare Arhiepiscopul Milanului, Charles Borromeo, reprezentant important al Contrareformei, in timp ce este prezentat Fecioarei Maria. Capela contine un singur mormant apartinand lui Fra Francois Collongue de Foresta care a murit in 1687.

CAPELA PROVENSALA (3)

Este dedicata Arhanghelului Mihail. Ea adaposteste mormintele Marilor Maestri Antoine de Paule (1623-1636) si Jean Lascaris Castellar (1636-1657).

CAPELA FRANCEZA (4)

Este inchinata Sf. Apostol Pavel. Capela are patru monumente funerare ale Vicontelui de Beaujolais, fratele Regelui Louis Philippe al Frantei, Marele Maestru Adrien de Wignacourt, Marele Maestru Fra Emmanuel de Rohan si pe cel al Marchizului de Wignacourt.

Peretii sunt decorati cu reprezentari ale coroanei impreriale, crucii malteze si simbolul heraldic fleurs-de-lys care aminteste de cavalerii francezi ai Langue de Provence.

CAPELA ITALIANA(5)

Aceasta capela este consacrata Sf. Ecaterina din Alexandria, patroana cavalerilor italieni. In splendidul altar puteti vedea pictura „Mistica Casatorie a Sf. Ecaterna”, executata in 1670 de catre Mattia Preti. Capela gazduieste mormantul Marelui Maestru Gregorio Carafa, eroul care a reusit sa-i infranga pe otomani in batalia de la Dardanele.

CAPELA GERMANIEI (7)

Tot pe latura nordica se poate vedea si Capela Germaniei care include si parohiile Austriei, Norvegiei, Suediei, Danemarcei, Elvetiei, Poloniei, Ungariei, Alsaciei si Olandei. Este inchinata Botezului Domnului.

PASAJUL SPRE SACRISTIE (8)

SACRISTIA (9)

Sacristia a fost construita in 1598 si renovata in 1758 din fondurile Marelui Maestru Pinto (1741-1773). Piesa centrala a altarului se numeste Biciuirea lui Hristos si ii apartine lui by Stefano Pieri (1572).

CAPELA SF. SACRAMENT( CAPELA SFINTEI TAINE) (12)

Prima capela din partea sudica a bisericii este dedicata Fecioarei Maria. Capela a gazduit in trecut o icoana cu Madona din Philermos pe care cavalerii au adus-o in secolul al XV-lea din Rhodos. Se credea ca icoana este facatoare de minuni, astfel ca toti cavalerii veneau pentru a se ruga la ea inaintea bataliilor. Atunci cand se intorceau victoriosi se indreptau tot spre aceasta capela oferind Fecioarei cheile fortaretei cucerite. Cheile fortaretelor Lepanto, Passava, Hammet si Patras sunt inca pastrate in interiorul capelei. Atunci cand trupele conduse de Napoleon au cucerit Malta in 1798, Marele Maestru Ferdinand Von Hompesch a parasit insula si a luat icoana cu el. Icoana a fost dusa la St Petersburg si nu s-a mai stiut nimic de ea pana cand a fost redescoperita in Muntenegru, iar acum poate fi admirata la Muzeul de Arte Fine.

CAPELA CARE APARTINE LANGUE DE AUVERGNE (13)

Capela este dedicata Sfantului martir Sebastian. In interiorul caapelei exista doar un singur mormanr, cel al Marelui Maestru Annet Clement de Chattes-Gessan, cunoscut pentru victoriile obtinute in bataliile cu turcii.

CAPELA ARAGONULUI ( 14)

Langue de Aragon include si parohiile Cataluniei si Navarrei si este dedicata Sf. Gheorghe. In aceasta capela sunt mormintele a patru Mari Maestri spanioli: Raphael Cottoner si fratele sau Nicholas, Martin DeRedin si Ramon Perellos. Tot aici sunt si cateva relicve aduse de cavaleri in Malta precum bratul Sfantului Gheorghe sau bratul Sf. Vincent Ferrari.

CAPELA CASTILIEI, LEONULUI SI PORTUGALIEI (16)

Este inchinata Sfantului patron al Spaniei, Iacob cel Mare.he Capela gazduieste doua mausolee apartinand a doi Mari Maestri portughezi: Manoel Pinto and Manoel de Vilhena.

ORATORIUL

Oratoriul este o mica incapere care servea drept loc privat de rugaciune. Excat in acest loc se afla o capodopera a picturii: Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul, ce ii apartine celebrului pictor Caravaggio (1608). Dupa cum ii spune si numele, tabloul prezinta executia Sf. Ioan Botezătorul. Este singura opera a lui Caravaggio care are semnatura artistului, pe care a suprapus-o peste sangele ce curge din gatul taiat al Sf. Ioan.

Tot acolo este o alta pictura a lui Caravaggio: Sf. Ieronim Scriind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *