Podul Öresund leaga doua tari si doua orase cu multe puncte comune. La un capat, Copenhaga, capitala daneza; in celalalt, Malmö, al treilea oras ca marime din Suedia. Despre ce puteti face in Copenhaga, am scris aici, asa ca in acest articol ne vom concentra asupra orasului Malmö.

Din centrul sau vechi, pana in Västra Hamnen, vechiul port industrial al orasului acum plin de cladiri moderne, precum celebrul zgarie-nori Turning Torso, opera lui Calatrava, de la Castelul Malmöhus si pana la Biserica Sf. Petru, acestea sunt doar cateva dintre obiectivele cu care se lauda orasul. Tocmai pentru ca are o multime de atractii turistice, localitatea este perfecta pentru o escapada in orice perioada a anului.

Am facut un tur al orasului, asa ca pot, in cele ce urmeaza, sa vi-l prezint prin ochii mei. Dar mai intai, cateva informatii practice:

CUM SE AJUNGE DIN COPENHAGA IN MALMÖ

Pentru a ajunge din Copenhaga in Malmö, cel mai rapid si mai rentabil mod este de a lua trenul. Trenurile pleaca din København H (Gara Centrala din Copenhaga) la fiecare 20 de minute, iar durata calatoriei este de doar 35 de minute pana in centrul orasului Malmö. De asemenea, puteti lua un tren direct catre Malmö si de la Aeroportul Copenhaga. Daca ati achizitionat Copenhagen Card (si va recomand cu caldura sa o faceti!), toate costurile de transport in Copenhaga sunt acoperite. Aceasta include si calatoria de la si pana la aeroportul din Copenhaga. Va sfatuiesc sa folositi cardul pentru a va indrepta catre Aeroportul din Copenhaga si apoi sa cumparati biletul catre Malmö de acolo. Este mai ieftin asa. Puteti cumpara biletele de tren de la automatele amplasete peste tot, iar preturile incep de la aproximativ 10 EUR.

IMPORTANT

Este foarte important sa aveti cu voi pasaportul sau buletinul atunci cand calatoriti intre Copenhaga si Malmö. Nu se intampla des, dar pot fi verificari ale documentelor in tren in Danemarca inainte de a intra in Suedia. Daca va uitati actele de identitate, vi se poate refuza intrarea in Suedia.

CE PUTETI VIZITA IN MALMÖ

Stortorget

Stortorget este piata centrala din Malmö. Este cea mai mare si cea mai veche piata din Malmö. Chiar nu aveti cum sa o ratati. Aici veti gasi si multe dintre cele mai importante cladiri administrative ale orasului, precum Primaria, o cladire construita in stil renascentist. In mijlocul pietei Stortorget se afla statuia ecvestra a Regelui Karl X Gustav, cel care a recuperat aceasta provincie de la Danemarca.

Lilla Torg

La doi pasi de Stortorget se afla Lilla Torg, o piata mai mica ce dateaza din 1590. In aceasta piata veti gasi o sumedenie de restaurante si cafenele, buticuri si cladiri istorice interesante.

Biserica Sf. Petru

Biserica Sf. Petru este cea mai veche biserică din Malmö, piatra sa de temelie fiind pusa in 1319. Biserica a fost construita in stilul arhitectural gotic baltic. Interiorul bisericii este foarte minimalist, iar culoarea dominanta este albul, impreuna dand intregii cladiri o senzatie de spatiu aerisit si luminos. Altarul bisericii este unul dintre cele mai mari din tarile nordice. Biserica era decorata in trecut cu multe picturi murale, dar, din pacate, cu trecerea timpului, acestea s-au distrus. Cu toate astea, cateva au supravietuit in capele si pot fi vizitate gratuit.

Södergatan

La nord de Stortorget veti da de principala artera comerciala si una dintre cele mai vechi strazi ale orasului. In 1978 a devenit prima strada pietonala din Malmö. O veti recunoaste usor dupa Optimistorkestern (Orchestra Optimist), o sculptura abstracta a unei parade de muzicieni condusa de un tambur-major. Ea a fost amplasata acolo in 1985.

Stadsibliotek

Biblioteca orasului Malmö (Stadsibliotek) este o superba cladire in stil renascentist care a fost deschisa in 1905. Are peste 500.000 de carti, aproximativ 10.000 de DVD-uri si 33.500 de CD-uri cu muzica. In 2006, a devenit prima biblioteca din Suedia care a imprumutat jocuri video.

Kungsparken

Kungsparken este unul dintre cele mai vechi parcuri din regiune, fiind deschis de Regele Oscar al II-lea la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Este locul ideal pentru a va mai odihni picioarele inainte de a porni spre urmatoarele obiective. Pentru cei care nu doresc sa stea degeaba, parcul ofera cateva atractii cum ar fi 120 de specii de arbori de pe trei continente (un stejar turcesc inalt de aproape 30 m, un copac al Raiului nativ din China si Taiwan sau un castan dulce stravechi), o fantana centrala din fonta care a fost construita in 1882 si un Cazinou. Langa fantana se afla si o grota din secolul al XIX-lea (Grottan), care a fost reproiectata in anii 1980 cu o tema mitologica nordica. Aici au loc frecvent spectacole de teatru, circ sau acrobatie.

Slottsträdgården

Separat de Kungsparken printr-un canal este Slottsträdgården, un spatiu verde ceva mai nou. Aici veti gasi gradini tematice cu flori si plante aromatice, impreuna cu o gradina care produce legume vandute la fata locului. Atractia principala este celebra moara de vant, unul dintre simbolurile orasului. 

Castelul Malmöhus

Una dintre cele mai interesante atractii din Malmö este Castelul Malmöhus (Malmöhus Slott), o cladire impunatoare inconjurata de un sant de apa care dateaza din 1937, desi originile sale sunt mult mai vechi. Cele mai multe dintre principalele muzee ale orasului sunt gazduite aici: un acvariu/gradina zoologica, Muzeul de Arta din Malmö, Muzeul Orasului si Muzeul de Istorie Naturala.

Podul Öresund

De peste un deceniu, impresionantul pod Öresund acopera distanta de 16 kilometri care desparte Suedia de Danemarca. Astazi, orasul suedez Malmö si capitala daneza, Copenhaga, sunt conectate intre ele prin doua linii de tren si benzi rutiere care asigura deplasarea in mai putin de jumatate de ora.

Turning Torso

Simbolul cartierului Västra Hamnen este ciudatul zgarie-nori Turning Torso, inalt de 190 de metri, proiectat de arhitectul valencian Santiago Calatrava, cea mai inalta cladire rezidentiala din Suedia. Poate fi reperat din aproape toate colturile orasului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *