Powered by GetYourGuide

Real Alcazar de Sevilla este un complex de palate regale din secolul al XIV-lea construit de Regele Pedro al Castiliei. Este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Sevilla si unul dintre cele mai vechi palate in uz din lume (este resedinta familiei regale spaniole atunci cand se afla in trecere in orasul andaluz), motiv pentru care este o vizita obligatorie cand veniti in Sevilla.

Inclus in 1982 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO alaturi de Catedrala din Sevilla si Archivo de Indias, acest palat care prezinta un amestec de arhitectura maura, renascentista si mudejara, primeste peste 1 milion de vizite pe an.

Tocmai pentru ca este atat de popular printre turistii din intreaga lume, va recomand sa achizitionati biletele online. Pentru a va putea bucura cu adevarat de vizita la acest palat magnific, rezervati-va cel putin 3-4 ore din timp. Noi am stat cam 4 ore si tot consider ca nu a fost suficient. Apartamentele regale se pot vizita si ele, insa pentru asta exista o taxa suplimentara.

Puteti opta pentru a vizita palatul si gradinile pe cont propriu sau printr-un tur ghidat. Daca optati pentru prima varianta, va las mai jos un mic ghid al celor mai importante atractii ae complexului.

Powered by GetYourGuide

Haideti sa pornim:

Puerta del León

Intrarea in complex se face printr-o poarta istorica ce dateaza din secolul al XII-lea, numita Puerta del León ( Poarta Leului). Deasupra intrarii este reprezentat un leu cu o coroana pe cap si o cruce pe care o tine in gheare. Un mod grozav de a arata ca desi islamul este prezent prin stilul mujedar, este totusi un palat in care au locuit crestini.

Patio del León

Dupa ce ati trecut de Puerta del León, intrati intr-o mica curte care se termina la un zid vechi arcuit. Aceasta era curtea garnizoanei palatului original Al-Mubarak. In partea stanga este Sala de Justicia si Patio del Yeso.

Sala de Justicia

Sala de Justicia a fost construita de Alfonso al XI-lea in prima parte a secolului al XIV-lea. In timpul domniei fiului sau, Pedro al Castiliei, aceasta incapere era folosita atunci cand trebuia sa se faca dreptate. Este construita in cel mai pur stil maur. In centrul salii se afla o fantana cu un canal de apa care o leaga de iazul din Patio del Yeso. 

Patio del Yeso

Patio del Yeso este o curte mica care a facut parte din resedinta almohada din secolul al XII-lea si, din acest motiv, este considerata a fi cea mai vechea parte din complex. Este o terasa dreptunghiulara cu un bazin in centru, iar camerele sunt distribuite in jurul acestuia.   

Patio de la Montería

Patio de la Montería este prima curte din Royal Alcázar. Numele ei vine de la faptul ca in trecut, aici obisnuiau sa se intalneasca vanatorii in timpul Regelui Pedro I. De aici se poate ajunge in trei palate importante: in fata este Palacio de Pedro I, in dreapta este Casa de Contratacion si in stanga Palacio Gothico.

PALACIO DE PEDRO I

Fatada Palatului Pedro I este chintesenta arhitecturii mudejare. Caracteristici maure precum arcadele, ferestrele cu coloane si litere arabe se imbina armonios cu cuvintele crestine si stema Regatului León. Pe fatada exista doua inscriptii: una in spaniola „cel mai mare, mai nobil si mai puternic cuceritor Don Pedro, prin voia lui Dumnezeu Regele Castiliei si Leon” si una in araba care spune ca „nu exista niciun cuceritor in afara de Allah”.

In mod surprinzator, sunt incorporate si stiluri orintale. Acoperisul patrat si porticul cu sculpturi in nuante de verde, rosu si auriu, ofera o senzatie asiatica. Aceasta combinatie fascinanta de stiluri ne ofera un indiciu despre ce ureaza sa vedem in interior: splendoare, maretie si istorie.

Patio de las Doncellas sau Curtea Fecioarelor este principalul punct de atractie al palatului. Acest spatiu se numeste Curtea Fecioarelor pentru ca, conform traditiei, doamnele curtii il foloseau ca sala de distractie si relaxare. Patio de las Doncellas comunica cu Dormitorul Regilor, Sala Carlos V si Sala Ambasadorilor, aceasta din urma de o importanta vitala pentru Alcázar. In aceasta curte dreptunghiulara incantatoare, conceptele de palat castilian si estetica islamica sunt combinate armonios. Coloanele de marmura sustin 24 de arcade cu un design complicat asemanator unei dantele. Centrul curtii este dominat de o fantana.

Salon del Techó de Carlos V a fost initial o capela cu un tavan in stil renascentist ce dateaza din 1543.

Salon de Embajadores (Sala Ambasadorilor) era sala principala a palatului si a fost folosita drept sala a tronului de Regele Don Pedro I. Era locul in care primea personalitatile importante ale timpului sau. Camera este patrata, asemanatoare unui “qubba” musulman in care patratul simbolizeaza pamantul, iar cupola ar fi Universul.

Patio de las Muñecas (Curtea Papusilor) este putin mai mica decat Patio de las Doncellas, dar la fel de spectaculoasa. Numele curtii provine de la capetele de papusi care decoreaza arcadele. Se spune ca daca gasiti capetele de papusi, veti avea noroc.  

Salon de los Reyes Catholicós ( Salonul Regilor Catolici) are un tavan magnific din lemn decorat cu insemne heraldice. Sunt reprezentate emblemele Regilor Catolici.

Cuarto del Príncipe (Suita Printului) este formata dintr-o incapere centrala si doua camere mai mici pe ambele parti. Tavanele acestor camere amesteca traditionala dantelarie maura cu elemente renascentiste. Isi datoreaza numele lui Juan de Aragon y Castilla, al doilea fiu al lui Fernando al II-lea si al Isabelei de Castilla. Potrivit cronicilor vremii, in aceasta camera, Regina Isabel I, l-a nascut pe Printul Juan, mostenitorul sau ruinat, pe 30 iunie 1478.

PALACIO GÓTHICO

Palatul Gotic a fost construit de Alfonso X El Sabio (1252-1284) si reprezinta triumful ideologiei crestine impotriva trecutului musulman. Noua cladire a fost construita pe vechiul Palat Almohad. El este format din doua sali dreptunghiulare paralele longitudinal si alte doua sali, mai mici, transversale.

In Sala Tapiseriilor ( Salón de los Tapices) veti gasi 12 tapiserii mari care reprezinta invadarea Tunisiei de Carlos al V-lea in 1535. Ele au fost comandate de Felipe al V-lea in secolul al XVIII-lea la Fabrica Regala de Tapiserii din Santa Barbara.

Sala Boltilor sau Sala de Banchete ( Sala de las Bóvedas o de las Fiestas), cu vedere la gradini, pastreaza boltile originale. Numele de “Sala de Banchete” se refera la celebrarea nuntii lui Carlos al V-lea cu Isabel a Portugaliei care a avut loc aici. Pe pereti sunt piese de ceramic policrome realizate de Cristobal de Augusta in 1577 pe care sunt reprezentate animale, cosuri cu fructe si flori si doua personaje care au fost identificate mai tarziu drept Carlos al V-lea si Isabel de Portugalia. Din cele sase tesaturi care decoreaza incaperea, patru au fost pictate de Gustavo Bacarisas si doua de Manuel Canas, comandate de Regele Alfonso al XIII-lea pentru a decora palatul cu ocazia Expozitiei Ibero-americane care a avut loc in Sevilla in 1929.

CASA DE CONTRATACIÓN

Casa de Contratación a fost infiintata in 1503 si era locul de unde era condus Imperiul Spaniol pana in 1717. Aici erau pastrate „secretele de stat”, erau planificate calatorii si se intocmeau harti de navigatie. Tot aici a fost semnat si celebrul contract al lui Cristofor Columb, Capitolaciones, pe 17 aprilie 1492, prin care ii erau finantate expeditiile.

Salón del Almirante (Sala Amiralului) isi datoreaza numele Tribunalului Amiralitatii din Castilla care isi avea sediul aici. Sala Amiralului a facut parte din “Casa de Contratación de las Indias”, o institutie fondata in 1504 de Isabel cea Catolica dupa descoperirea Americii pentru reglementarea comertului dintre Spania si Lumea Noua. Sevilla a fost portul ales de regina pentru securitatea pe care o oferea impotriva posibilelor atacuri ale piratilor. Aceasta este sala unde Amerigo Vespucci, Magellan si El cano au planuit prima calatorie in jurul lumii si tot aici, Juan de la Cosa a realizat prima harta a lumii. Aceasta sala este decorata cu picturi cu tematica istorica din secolele XIX si XX. Astazi este folosita ca sala de conferinte.

Sala de Audiencias (Sala de Audiente), astazi transformata in Capela, atrage atentia prin pictura “La Virgen de los Mareantes” care prezideaza incaperea. Scena centrala este imaginea Fecioarei Maria care adaposteste sub mantia sa un grup de navigatori care au descoperit Lumea Noua. Este incadrata de patru sfinti: in stanga San Sebastian si Santiago, iar in dreapta San Telmo si Sfantul Ioan Evanghelistul. In partea de jos sunt reprezentate cele sapte tipuri de nave care existau la acea vreme. Tavanul casetat este din secolul al XVI-lea si este decorat cu motive renascentiste. Era sala de sedinte a membrilor Casei de Comert.

CUARTO REAL ALTO

Cuarto Real Alto este astazi resedinta oficiala a Regilor Spaniei atunci cand se afla in vizita in acest oras. De-a lungul timpului, aceasta parte a complexului a suferit diverse modificari, in functie de regii care s-au aflat la domnie. Camerele care o alcatuiesc sunt legate de numeroase episoade atat din istoria Spaniei, cat si din istoria lumii pentru ca au fost locuite de Don Pedro I al Castiliei, Regii Catolici, Regele Carlos V, Felipe II sau Felipe V. Din pacate, in ziua in care am vizitat noi Real Alcazar, acestea nu erau deschise publicului, asa ca nu vi le pot descrie aici. In schimb, se putea vizita o expozitie de ajulezos.

Scarile care conduc catre Cuarto Real Alto sunt cele importante din intregul complex. Ele au fost construite in timpul domniei lui Felipe II, in secolul al XVI-lea. In drumul vostru spre camerele de sus acordati atentie si placilor de ceramica care impodobesc peretii. Tot acolo puteti admira si o tapiserie din secolul al XVII-lea, realizata la Bruxelles, pe care este reprezentata scena mitologica „Dido si Enea” din Eneida lui Vergilius.

GRADINILE REAL ALCAZAR

Complexul Palatului Alcazar se intinde pe o suprafata de 100.000 mp, dintre care 75% sunt gradini. Aceste gradini fantastice gazduiesc peste 20.000 de plante din 187 de specii din intreaga lume. Asemenea tuturor gradinilor maure, si aici apa are un rol important in desing-ul sau. Puteti vizita gradinile cu un bilet pentru Palatul Real Alcazar, insa nu exista un bilet separat doar pentru gradini. Pregatiti-va sa petreceti aici in jur de 2-3 ore. Iata cateva locuri pe care nu trebuie sa le ratati:

Jardín de Troya ( Gradina Troiei)

Jardín de Troya ( Gradina Troiei) este la origine o gradina de inspiratie islamica. Se remarca fantana sa centrala a carei origine pare sa dateze din secolul al X-lea dupa forma placilor si dupa robinetul in forma de cap de leu pe unde curge apa.

Jardín de las Flores (Gradina cu Flori)

Jardín de las Flores (Gradina cu Flori) pastreaza influenta musulmana prin dispunerea curtii in patru sectoare. Gradina cu Flori are si un iaz mare decorat cu piese de ceramica din secolul al XVI-lea.  Aici veti gasi portocali si plante aromatice.

Gradina Engleza ( Jardin Ingles)

Aceasta gradina este cunoscuta sub numele de Gradina Engleza ( Jardin Ingles), deoarece a fost creata de catre Regina Victoria Eugenie de Battenberg. . Gradina are o zona impadurita in care plantele cresc liber si spontan, exact ca in gradinile englezesti. Veti gasi stejari, cedrii, castani indieni si gingo.

Cenador del León (Pavilionul Leului)

Cenador del León (Pavilionul Leului) este un pavilion-fantana care a fost proiectat in secolul al XVII-lea. Numele provine de la sculptura unui leu care prezideaza ansamblul. Picturile murale care au impodobit acest pavilion au disparut, insa a ramas doar ceramica smaltuita care decoreaza bolta.

Estanque de Mercurio (Iazul lui Mercur)

Estanque de Mercurio (Iazul lui Mercur) este o fantana in mijlocul unui bazin plin cu pesti. Anterior a fost o cisterna care alimenta palatul cu apa adusa din Carmona, un oras aflat la periferia Sevillei. In centrul iazului se afla statuia din bronz a zeului grec Mercur, sculptata in 1576.

Galeria de los Grutescos

Galeria de los Grutescos este un alt obiectiv de neratat. Originar din epoca almohada, peretele Galeriei Grotescului a fost redecorat din secolul al XVII-lea pana in secolul al XIX-lea, conferindu-i-se aspectul pe care il are in prezent. Galeria a fost construita folosind diverse tipuri de pietre, tencuieli si picturi cu scene mitologice, oferind-i acestuia un aspect de pestera. Partea buna este ca zidul are o galerie superioara de 160 de metri care este deschisa vizitatorilor si poate fi accesata prin intermediul unor trepte. De acolo veti avea vederi incredibile asupra gradinilor. Iar daca este si cald afara, este minunat sa te plimbi si sa admiri complexul de la racoare.

Jardin de las Damas ( Gradina Doamnelor)

Jardin de las Damas ( Gradina Doamnelor) exista din secolul al XVI-lea, desi la o scara mai mica. Ea a fost extinsa la inceputul secolului al XVII-lea de catre arhitectul milanez Vermondo Resta. Gradina a fost desenata ca un dreptunghi mare impartit in opt compartimente avand in mijloc Fantana lui Neptun realizata in stilul lui Giovanni de Bologna. Ea se invecineaza la est cu Galeria Gruttesco si cu Fantana Faimei.

Fuente de la Fama (Fantana Faimei)

Fuente de la Fama (Fantana Faimei) este singura fantana de acest tip din Spania si una dintre cele trei din Europa. Este o fantana muzicala care produce sunete din ora in ora pe masura ce apa trece prin ele.

Los Baños de Doña María de Padilla

Los Baños de Doña María de Padilla s-ar traduce prin „Baile Doamnei María de Padilla”. Sunt o oprire obligatorie in cadrul vizitei. Le veti gasi chiar sub Patio del Crucero. Aceasta baie minunata si foarte fotografiata i-a apartinut Mariei de Padilla, amanta lui Petru de Castilia. Temperatura in interior este cu 15 grade mai mica decat in exterior, asa ca este oaza perfecta intr-o zi torida de vara. Lumina soarelui patrunde prin laterale, iar reflexiile arcadelor in apa limpede creand o imagine suprarealista.

Pavilionul lui Carol al V-lea

Pavilionul lui Carol al V-lea a fost construit in cinstea casatoriei dintre Imparatul Carol al V-lea si Isabella a Potugaliei. Acesta a fost initial un qubba (oratoriu) care a fost transformat intre 1543 si 1546 de catre Carol al V-lea in spatiu de cinat in lunile de vara. Peretii sai exterior sunt acoperiti cu faianta din secolul al XVI-lea, iar cei interiori sunt decorati cu tapiserii splendide. Se spune ca ar fi cea mai veche cladire din gradini.

Langa Pavilion este un portocal despre care se spune ca ar fi fost plantat de Pedro I, ceea ce inseamna ca are mai bine de 600 de ani. Portocalii amari erau folositi de arabi atat in scopuri ornamentale, cat si pentru a obtine parfumuri din florile lor. Prezenta portocalilor amari in gradinile Real Alcazar a fost semnalata prima oara in secolul al XII-lea.

Jardin de la Alcoba

Jardin de la Alcoba inconjoara Pavilionul lui Carlos al V-lea si se remarca prin palmierii sai spectaculosi.

Jardin de la Danza (Gradina Dansului)

Jardin de la Danza (Gradina Dansului) este una dintre cele mai vechi din Real Alcazar de Sevilla, iar ceea ce vedem astazi este rezultatul restaurarilor renascentiste efectuate in secolele XVI si XVII. Gradina este impartita pe doua niveluri, iar cel de sus este dominat de doua coloane mari cu sculpturi ale unor figuri mitologice in varf. Aceste statui, impreuna cu figurile sculptate in gardurile de mirt de catre gradinarii palatului, par sa danseze, de unde si numele gradinii. In gradina inferioara exist amici gropi in pamant numite ”burladores” prin care apa tasneste neasteptat stropind vizitatorii. In centrul acestei gradini exista o fantana din secolul al XVI-lea decorata cu placi ceramice.   

Patio de la Alcubilla (Curtea Alcubilla)

Patio de la Alcubilla (Curtea Alcubilla) este cunoscuta si sub numele de “terenul de tenis” datorita faptului ca Familia Regala Spaniola a costruit aici un teren de tenis la inceputul secolului al XX-lea. Acesta a si fost primul teren de tenis construit vreodata in Spania. Fantana din centru, care dateaza din secolul al XVII-lea, a fost anterior in Palatul Familiei Sanchez-Dalp, tot in Sevilla. A fost mutata in aceasta curte in anii ’70.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *