Incantatoarea capitala a Danemarcei este o metropola de dimensiuni mici, un oras care poate fi usor explorat pe jos. Este o combinatie de oras vechi plin de istorie cu unul nou cu arhitectura avagardista. Are mai multe biciclete decat masini, o viata culturala de prima clasa si, de parca nu ar fi de ajuns, a devenit unul dintre cele mai ecologice orase din lume. Aruncati o privire pe acest articol pentru a vedea ce puteti face intr-o vacanta de 72 de ore.

Ziua 1

Vizita mea in Copenhaga a inceput dis de dimineata cu o plimbare prin Langelinie. Acolo unde salasluieste sculptura Mica Sirena inspirata din povestea cu acelasi nume a lui Hans Christian Andersen. Dimineata sunt mai putini turisti, astfel incat simbolul Copenhagai poate fi admirat in voie.

Mica Sirena

Dupa ce am zabovit in compania Micii Sirene cam 30 de minute (timp in care am fotografiat-o din toate unghiurile) am pornit apoi spre capatul sudic al celebrei promenade si am ajuns la cel mai mare monument din oras Gefionspringvandet (Fantana Gefion). Aceasta fantana, formata dintr-o statuie mare a lui Gefion, una dintre zeitele din mitologia nordica inconjurata de patru boi, ilustreaza mitul nasterii Sjaelland, adica insula pe care se afla astazi Copenhaga. Legenda spune ca regele suedez Gylfe i-a promis lui Gefion ca ii va darui intreg pamantul pe care va reusi sa-l are intr-o zi si o noapte. Gefjun a creat insula Sjaelland dupa ce si-a transformat cei patru fii in boi care sa o ajute la arat.

Gefionspringvandet (Fantana Gefion)
Gefionspringvandet (Fantana Gefion)

Chiar langa se afla si Den Engelske Kirke (Biserica Anglicana Sf. Alban) care poate fi vizitata gratuit.

Den Engelske Kirke (Biserica Anglicana Sf. Alban)

La 10 minute de mers pe jos de aici se afla un muzeu pe care ne-am dorit sa-l bifam, inclus in Copenhagen Card: Medicinsk Historisk Museum( Muzeul istoriei Medicinei). Fondat in 1906 de catre un grup de doctori din capitala, muzeul detine astazi una dintre cele mai mari si mai diverse colectii de obiecte medicale. Pe langa expozitiile permanente, aici au loc si expozitii temporare precum cea dedicata coronavirusului (‘Corona will also be history one day’) aflata in plina desfasurare in perioada in care l-am vizitat noi.

La mai putin de 500 de metri se afla Frederikskirke sau Biserica de Marmura care isi datoreaza numele materialului de constructie al celor doisprezece stalpi pe care se sprijina cupola. Biserica impresioneaza prin cupola mare de culoare verde cupru de jur imprejurul careia sunt asezate 14 sculpturi ale unor personaje marcante printre care Martin Luther, primul reformator protestant, scriitorul B.S.Ingemann sau filozoful, scriitorul si teologul Kierkegaard. Pe fatada se poate citi cu litere aurite: Herrens ord bliver evindelig (Cuvantul Domnului Ramane in veac).

Frederikskirke sau Biserica de Marmura
Frederikskirke sau Biserica de Marmura

Cum iesiti din biserica veti vedea in fata o piata octogonala cu structura simetrica pazita de soldati tipici danezi cu palarii inalte de blana. Ei bine, ati ajuns chiar la Palatul Amalienborg, resedinta reginei. Unul dintre cele patru palate poate fi vizitat, asa ca pregatiti-va sa petreceti aici cam o ora si jumatate. Daca aveti noroc, puteti coincide cu ceremonia de schimbare a garzii, care, desi nu este la fel de spectaculoasa precum cele din alte tari, merita urmarita.

Palatul Amalienborg
Palatul Amalienborg

Dupa portia de istorie obligatorie intr-o vizita in Danemarca, mergeti pe jos circa 10 minute pana in portul Nyhavn, un mic canal cu cladiri inconfundabile cu fatade colorate, de unde puteti face cele mai bune fotografii ale orasului.

portul Nyhavn
portul Nyhavn

Avand in vedere ca este pranzul, va puteti opri pentru a gusta traditionalul smørrebrød la unul dintre restaurantele amplasate aici. Este un fel de sandvis deschis pe baza de felii de paine cu secara unsa cu unt peste care sunt adaugate diferite ingrediente, de la peste afumat sau prajit pana la branza, carne, oua sau legume, toate condimentate cu diferite sosuri. Pretul lui este undeva in jur de 35 coroane daneze (adica 5€).

smørrebrød

De aici puteti lua barca turistica care timp de o ora va poarta prin cele mai emblematice locuri ale orasului, precum Mica Sirena (vazuta de pe apa), magnifica cladire a Bursei sau Biserica Vor Frelsers Kirke, dar si printre cladiri cu arhitectura avangardista precum Biblioteca Regala cunoscuta sub numele de Diamantul Negru si noul sediu al Operei. Croaziera este gratuita daca detineti un Copenhagen Card valabil.

Un alt loc in care puteti folosi Copenhagen Card este Palatul Christiansborg, un edificiu neobaroc care gazduieste Parlamentul si salile folosite la receptiile familiei regale. In plus, tot aici puteti vedea Capela Palatului Christiansborg, Bucatariile Regale, Grajdurile Regale si Ruinele. La final, urcati cu liftul pana in varful Turnului Palatului Christiansborg. Este gratuit, iar privelistile asupra orasului sunt uluitoare.

Palatul Christiansborg
Palatul Christiansborg
Palatul Christiansborg

Parcul de distractii Tivoli este locul perfect pentru a incheia prima din cele trei zile petrecute in capitala Danemarcei. Iar daca ajungeti si la lasarea serii, atmosfera este de-a dreptul magica. Parcul de distractii abunda in atractii pentru copii si adulti, oaze de verdeata, restaurante cu mancare buna si concerte de tot felul. Intrarea in parc este si ea acoperita de Copenhagen Card, insa tot ceea ce veti face acolo se plateste separat.

Parcul Tivoli
Parcul Tivoli
Parcul Tivoli
Parcul Tivoli
Parcul Tivoli
Parcul Tivoli

Ziua 2

Cea de-a doua zi a debutat in Rådhuspladsen (Piata Primariei) sau kilometrul 0 al orasului. Cladirea Primariei este deschisa publicului si poate fi vizitata gratuit pe cont propriu, insa doar cu un ghid veti avea ocazia sa intrati in cele mai frumoase incaperi ale sale, precum Sala de Festivitati, Sala de Consiliu sau Biblioteca. Tot cu o vizita ghidata aveti ocazia sa accedeti si in turn, dupa ce veti fi urcat in prealabil cele 300 de trepte. Biletele pentru tururile ghidate pot fi achizitionate de la Biroul de Informatii al Primariei, iar urcarea in turn este acoperita de Copenhagen Card.

Holul Primariei din Copenhaga
Holul Primariei din Copenhaga
Primaria din Copenhaga
Primaria din Copenhaga
Sala de Festivitati a Primariei
Sala de Consiliu
Vedere din Turnul Primariei

In stanga Primariei, se afla doua muzee care cu siguranta ii vor incanta pe cei mici daca calatoriti alaturi de ei: Ripley’s Belive It or Not si Hans Christian Andersen’s Wonderful World. In cei 1000 metri patrati ai sai, muzeul Ripley’s Belive It or Not prezinta o bogata colectie de curiozitati reale adunate din intreaga lume: portretul lui Marilyn Monroe pictat in intregime cu lac de unghii, o rochie de mireasa creata doar din materiale reciclate cum ar fi pungi de plastic, cartoane de oua si betisoare de urechi, un vitel cu doua capete SAU un ou extrem de rar provenit de la pasarea-elefant. La final incercati sa va pastrati echilibrul intr-un tunel rotitor.

Ripley’s Belive It or Not

La final, intrati in fascinanta lume a lui Hans Christian Andersen, autorul faimoaselor basme “Mica Sirena” sau “Degetica”. Cu ajutorul efectelor sonore si a jocurilor de lumini povestile sale sunt aduse la viata. O experienta inedita potrivita pentru toate varstele.

Hans Christian Andersen’s Wonderful World
Hans Christian Andersen’s Wonderful World
Hans Christian Andersen’s Wonderful World
Hans Christian Andersen’s Wonderful World

Dupa o plimbare de 15 minute veti ajunge la unul dintre cele mai cunoscute si vizitate locuri din Copenhaga: Turnul Rotund (Rundetårn). El a fost construit de Regele Christian al IV-lea ca platforma pentru observatorul universitatii, iar timp de mai multe secole aici a fost centrul danez de astronomie. Inauntrul sau are o platforma in forma de spirala (va veti invarti in total de 7 ori si jumatate) care urca in varf de unde se poate vedea orasul de la 35 de metri inaltime. Drumul catre varf are o dificultate medie, mai ales daca va si opriti sa vizitati obiectivele de pe parcurs. Prima oprire este sala fostei Biblioteci Universitare care a functionat acolo pana in 1861. Pe tot parcursul anului aici au loc expozitii, concerte si alte evenimente culturale. Nu uitati sa aruncati o privire si in toaleta inghesuita de langa nivelul bibliotecii. Urmeaza Podul Clopotului unde este expusa o mica colectie de obiecte istorice. Un etaj mai sus este Planetariul si un put de 25 de metri adancime considerat punctul geografic zero al intregii tari. In varf se afla observatorul cu al sau telescop care dateaza din 1929 si platforma care ofera privelisti la 360 de grade asupra orasului si Suediei. Intrarea in turn este inclusa in Copenhagen Card.

Turnul Rotund (Rundetårn)
Turnul Rotund (Rundetårn)
Sala fostei Biblioteci Universitare
Putul de 25 de metri adancime considerat punctul geografic zero al intregii tari
Vedere din Turnul Rotund (Rundetårn)
Vedere din Turnul Rotund (Rundetårn)

Urmatoarea oprire pe ordinea de zi este Catedrala din Copehaga (Vor Frue Kirke sau Domkirken), o constructie deseori ignorata de turisti. Aici au avut loc de-a lungul timpului numeroase casatorii regale (printre ele si cea dintre Printul Mostenitor Frederik si Mary Donaldson in 2004) si funeraliile lui Hans Christian Andersen, Carl Nielsen, Bertel Thorvalsen sau Soren Kierkegaard. 

Catedrala din Copehaga (Vor Frue Kirke sau Domkirken)
Catedrala din Copehaga (Vor Frue Kirke sau Domkirken)

Nu incheiati ziua fara o vizita la impresionantul Castel Rosenborg (Castelul Trandafirilor), un minunat exemplu de arhitectura renascentista inconjurat de gradini si care adaposteste bijuteriile coroanei. Astazi, multe dintre incaperile sale sunt pastrate exact ca in vremea lui Christian al IV-lea. Nu ratati nicio o plimbare prin Gradina Regelui (Kongens Have).

Castelul Rosenborg (Castelul Trandafirilor),
Castelul Rosenborg (Castelul Trandafirilor),

Ziua 3

Dimineata celei de-a treia zile ar putea fi dedicata unuia dintre marile muzee ale orasului, mai ales ca in zilele de dinainte ati trecut deja pe langa ele, dar, cel mai probabil, nu ati avut timp sa le vizitati si colectiile: Muzeul National sau Ny Carlsberg Glyptotek.

Dar ceea ce cu siguranta nu ar trebui sa ratati este cartierul liber Christiania, o comunitate hippie pe jumatate auto-guvernata, care a aparut in anii 1960 si care este inca o lume aparte si astazi. Aici, in inima celui mai civilizat colt al Europei, locuitorii lui nu platesc taxe, iar politia inchide ochii la aproape tot ceea ce priveste modul lor relaxat de viata. Va fi o adevarata experienta sa rataciti pe stradute printre casele pe care locuitorii sai le-au construit cu propriile maini sau sa mergeti sa luati masa la unul dintre restaurantele de aici.

Faceti o ultima oprire si la Vor Frelsers Kirke (Biserica Mantuitorului), una dintre cele mai frumoase pe care am vazut-o pana acum in excursiile mele. O veti recunoaste, cu siguranta, dupa turnul in forma de spirala care domina cartierul. Daca nu sunteti prea obositi, urcati si in turn. Privelistile merita fara doar si poate efortul. 

Nu plecati din Copenhaga fara sa gustati si celebrul Pølser, un fel de hot dog gourmet. Este facut din carnati, chifla si diverse toppinguri. Il puteti lua de la tonetele aflate in toate zonele turistice.

CUM AJUNGETI

Exista zboruri directe spre Copenhaga din Bucuresti cu Wizz Air. Durata zborului este de aproximativ 2:45 ore, iar preturile incep de la 50 euro dus-intors.

TRANSFERUL DE LA AEROPORT IN ORAS

Aeroportul (Kobenhavns Lufthavn Kastrup CPH) este situat la 12 km de centrul orasului. Ca sa ajungeti in capitala puteti lua metroul, trenul, autobuzul sau taxiul. Cel mai rapid mijloc de transport este trenul. Statia de tren este situata chiar sub Terminalul 3. Un drum dureaza aproximativ 12 minute si ajunge la Copenhagen Central Station. Biletele se pot achizitiona de la ATM-urile DSB impanzite in tot aeroportul.

DEPLASAREA IN ORAS

Partea istorica este relativ mica si majoritatea vizitelor intre obiective se pot face pe jos sau cu bicicleta, mijlocul de transport peferat al locuitorilor sai. Totusi transportul public este excelent. Cardul Copenhaga (copenhagencard.com), valabil 24, 48, 72 sau 120 de ore, va ofera transport gratuit pe toate mijloacele de transport in comun.

UNDE DORMITI

Exista hoteluri pentru toate buzunarele. Incepand de la hotelul de cinci stele D’Angleterre, care si-a redeschis portile in 2012, dupa ample renovari si pana la Cabinn City unde o camera costa mai putin de 100 de euro/noapte. Important este sa fie rezervate din timp pentru un pret cat mai bun.

UNDE MANCATI

Capitala gastronomica a Europei are o duzina de restaurante cu stele Michelin precum Formel B sau recompensate cu Bocuse d’Or precum Geranium. Mai putin prohibitive sunt Royal Café sau Madklubben Bistro de Luxe. Iar cel mai ieftin este Dalle Valle, un tip de restaurant “All You Can Eat”. De exemplu, dai 99 de coroane si ai la dispozitie un bufet cu zeci de aperitive, mancaruri calde si deserturi. Bautura se plateste separat. De asemenea, luati in calcul si tonetele din zonele turistice unde puteti gusta pølser sau smørrebrød, doua delicatese tradionale despre care am scris in articol. 

UNDE FACETI CUMPARATURI

Pe strada pietonala Strøget puteti gasi orice, de la marci internationale pana la magazine universale clasice, cum ar fi Magasin du Nord sau buticuri ale unor designeri danezi. Multe dintre acestea se gasesc si in cartierele Vesterbro sau multiculturalul Nørrebro. Imbracamintea de inspiratie vintage, cu magazine precum FN92, Time’s up sau Fisk, sunt un alt punct forte al Copenhagai. Ca si supermarketuri aveti de ales intre Netto, 7Eleven, Lidl, Fotex sau Fakta pe care le gasiti la tot pasul.

2 Replies to “72 de ore in Copenhaga”

    1. La Cabinn City. L-am mentionat spre finalul articolului. Daca mai aveti alte intrebari, va pot raspunde cu mare drag! Numai bine si vacante frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *