Aflata la doar o jumatate de ora de mers cu feribotul de sora mai mare Malta, Insula Gozo, la fel ca si mai micutele Comino si Cominotto, reuneste toata savoarea Mediteranei.

Situat intre Sicilia si coasta Africii, acest arhipelag cu o lungime de 14 km si o latime de doar 7 km a fost ocupat de-a lungul timpului de la fenicieni, romani si arabi pana la celebrii cavaleri ai Ordinului de Malta si otomani.

Desi majoritatea monumentelor importante ramase din acele vremuri se gasesc pe Insula Malta, cert este ca si Gozo le are pe ale sale: de la templele megalítice Ggantija, declarate Patrimoniu Mondial Unesco si pana la orasul medieval Victoria, care are rol de capitala.

Portul Mgarr care primeste feriboturile care traverseaza stramtoarea dintre Gozo si Malta este poarta de intrare pe insula si, de asemenea, locul de unde pleaca ambarcatiunile catre Laguna Albastra (Blue Lagoon) din Comino. Desi mica asezare cu atmosfera tipic mediteraneeana nu este deosebit de ofertanta din punct de vedere turistic, imaginea portului sau privelistile inspre Maltei sunt. Din Mgarr toate drumurile duc spre platoul central unde se afla si capitala Victoria.

Mica capitala a insulei este dominata de Citadela (Il-Kasteli), aflata in cel mai inalt punct al insulei. In piata din mijlocul sau se afla Catedrala Adormirea Maicii Domnului realizata in secolul al XVII-lea. In interorul acestui complex se afla si cele mai importante muzee de pe insula: Muzeul de Arheologie, unde sunt expuse descoperirile de la Templele Ggantija, Muzeul de Folclor si Muzeul de Stiinte Naturale.

Nu plecati mai departe in explorarea insulei fara o vizita si la bazilica Ta’Pinu dedicata Fecioarei Maria. Aici exista o icoana facatoare de minuni care ii ajuta pe toti cei ce se roaga la ea cu credinta. Bazilica gazduieste si o impresionata expozitie cu obiectele donate in semn de multumire de cei care au venit la Ta’ Pinu, s-au rugat si dorinta li s-a implinit. Scrisori cu povesti impresionante, pozele copiilor salvati, articole de imbracaminte sau ghipsuri atarna pe pe peretii bisericii.

Insa Gozo nu inseamna doar monumente. In acest paradis natural se gasesc si numeroase golfuri cu apa turcoaz perfecte pentru o baie in mare sau scufundari. Tot aici se afla si Pestera lui Calipso, despre care legendele mitologice povestesc ca ar fi fost locul in care Ulise ar fi fost tinut captiv timp de 7 ani.

Exista si formatiuni stancoase inedite precum Fungus Rock, aflata pe coasta Dwejra, care iese din ape asemenea unei ciuperci gigantice. Acest bloc de piatra ce are o inaltime 60 m a fost declarat rezervatie naturala si este extrem de cautat de amatorii de scufundari.

Pana de curand, tot aici se afla si un alt simbol al zonei, Fereastra Albastra. Aceasta formatiune de calcar emblematica s-a prabusit in martie 2017 din cauza unei furtuni violente, lasand tara fara de unul dintre reperele sale cele mai admirate atat de localnici, cat si de turisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *