In cea de-a doua zi a excursiei in Malta, ne-am propus sa descoperim atat vechea capitala a insulei, Mdina, dar si Rabat-ul, o fosta suburbie a acesteia.

Pentru a ajunge acolo am luat autobuzul 51 din autogara din Valletta (aflata la mai putin de 500 de metri de hotelul la care am fost cazati). La fel de bine merg in aceeasi directie si autobuzele 52 si 53, insa confirmati intotdeauna destinatia cu soferul. Calatoria dureaza cam 40 de minute, in functie de trafic. Statia la care trebuie sa coborati este Rabat 1. Din statie aveam de ales in a merge in partea stanga spre Rabat sau in partea dreapta, spre Mdina. Noi am inceput din stanga, deci cu Rabatul.

Rabat

Aceasta zona aflata in afara zidurilor Mdinei, a devenit cunoscuta dupa ce a fost asociata cu numele Sf. Apostol Pavel despre care se crede ca ar fi trait intr-o grota de aici timp de trei luni. Asa cum era de asteptat, cea mai cunoscuta atractie a orasului, este tocmai aceasta pestera, numita si St. Paul’s Grotto. Statuia ce il infatiseaza pe Sfantul Pavel a fost daruita de cavalerii ioaniti in 1748, iar corabia de pe tavan a fost amplasata acolo in 1960 pentru a marca 1900 de ani de la naufragiul sau. In aceeasi incinta se pot vizita si Catacombele romane vechi de peste 2000 de ani care au servit ca si adaposturi antiaeriene in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

In pretul de intrare de 5 euro se poate vizita si Wignacourt College Museum, o fosta resedinta baroca ce adaposteste o colectie impresionanta de picturi, sculpturi, obiecte de ceramica si harti vechi.

Merita o vizita si la Biserica Sfantul Pavel, aflata chiar in centrul localitatii. Deasupra altarului vei putea admira o frumoasa pictura cu scene din Naufragiul Sfantului Pavel ce dateaza din 1683 si ii apartine lui Stefano Erardi.

Va sfatuiesc sa nu ocoliti aici nici Casa Bernard, o superba resedinta din secolul al XVIII-lea. In schimbul unei sume 8 euro de persoana, cat costa biletul de intrare, proprietara va face turul prin casa si va explica, intr-o engleza aproape perfecta, timp aproape 1 ora, istoria fiecarui obiect de acolo. . Salonul, biblioteca, sala de mese, dormitorul si holul principal, toate ascund o poveste ce merita aflata.

Mdina

Putine orase fortificate poseda farmecul si culoarea fostei capitale a Maltei. Cunoscuta ca si Oras al Tacerii si veche de peste 4000 de ani, aceasta asezare medievala cocotata in varful unui deal este fara indoiala unul dintre cele mai fermecatoare locuri de pe insula. Inchis totalmente circulatiei auto, orasul este alcauit din stradute inguste, palate aristocrate, biserici si piete care ii ofera un aer atemporal.  

Intrarea in oras se face prin Poarta Principala ridicata in 1724 de catre Marele Maestru Manoel de Vilhena. Aceasta este decorata blazonul constructorului (leul si sabia) si cu statuile Sfintilor Pavel, Publius si Aghata.

Chiar in centrul Mdinei se afla Catedrala Sf. Pavel. Aceasta a fost construita in stil baroc pe locul unei foste biserici mai vechi prabusita in urma cutremurului din 1693. Ca si in cazul Catedralei Sf. Ioan Botezatorul din Valletta, si pe podeaua sa se gasesc pieterele tombale ale celor mai seama cavaleri si membri ai clerului. Pe impunatoarea fatada sunt amplasate doua ceasuri functionale care indica ora. Insa numai cel din dreapta indica corect timpul. Scopul ceasului din stanga este acela de a-l pacali pe diavol ca sa nu tulbure slujba.

Se mai poate vizita aici Muzeul de Istorie Naturala gazduit de Palatul Vilhena, o superba cladire in stil francez, fosta resedinta privata a lui Manoel de Vilhena. Descoperiti Casa Inguanez (resedinta celei mai vechi familii nobiliare din Malta), Palazzo Falson sau Palazzo Santo Sofia, cea mai veche cladire din oras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *