Jerash a fost unul dintre cele mai glorioase si mai prospere orase din timpul Imperiului Roman. A fost intemeiat ca oras grecesc de catre Alexandru cel Mare, dar a inflorit sub stapanirea romana.

Aflat la mai putin de o ora de mers cu masina de Amman, acesta este unul dintre cele mai vizitate obiective din Iordania. V-am pregatit mai jos un ghid de calatorie cu ce puteti vedea in Jerash, inclusiv sfaturi despre cum sa ajungeți aici, costuri si perioada optima de vizita.

Ce puteti vedea in Jerash

Arcul lui Hadrian

Desi multitudinea de statui, piete si muzee poate parea descurajanta, sa stiti ca ruinele antice romane din Jerash sunt foarte usor de strabatut. Un punct de plecare excelent este Arcul lui Hadrian, care a fost construit in anul 129 d.Hr. pentru a-l saluta pe Imparatul Hadrian in timpul vizitei sale.

Arcul lui Hadrian
Arcul lui Hadrian
Arcul lui Hadrian
Hipodromul

In imediata apropiere veti gasi ramasitele Hipodromului, o fosta arena sportiva care putea gazdui in trecut peste 15.000 de oameni si unde se organizeaza acum curse de care precum cele din antichitate.

Hipodromul
Hipodromul
Hipodromul
Poarta Sudica

Am continuat vizita pe aleea pietruita si am ajuns in scurt timp la Poarta Sudica. Aici trebuie sa aratati din nou biletele de intrare, asa ca este bine sa fiti pregatiti si sa le aveti la indemana.

Poarta Sudica
Poarta Sudica
Poarta Sudica
Forumul

Mergand tot inainte, dupa numai cateva minute, veti ajunge la cel mai fotografiat monument: Forumul. Acesta este o structura ovala fascinanta, formata din 56 de stalpi si este una dintre acele locatii instagramabile ale Iordaniei.

Forumul
Forumul
Forumul
Forumul
Templul lui Zeus

De la Forum, aveti posibilitatea sa urcati la Templul lui Zeus. Desi astazi din el mai sunt in picioare doar cateva coloane, merita sa faceti efortul de a va cocota pana la el fie si doar pentru privelistea incantatoare.

Templul lui Zeus
Templul lui Zeus
Templul lui Zeus
Cardo Maximus

Dupa ce am trecut de Poarta Nordica am inceput sa o luam la pas pe Cardo Maximus, o strada marginita de coloane care ascunde o sumedenie de bijuterii arheologice.

In periplul nostru am trecut pe langa Macellum, o fosta piata alimentara din perioada romana, Nymphaeum, o fantana ornamentala dedicata nimfelor apei construita in jurul anului 191 d.HR si ruinele fostei Catedrale aflata pe partea stanga a strazii mai sus mentionate.

Nymphaeum
Macellum
Macellum
Templul lui Artemis

Aproape de capatul strazii Cardo Maximus, faceti stanga si, dupa ce veti fi urcat aproximativ 50 de trepte, veti ajunge in fata Templului lui Artemis. Dupa cum ii spune si numele, acesta ii este dedicat zeitei vanatorii si a fertilitatii, fiica lui Zeus si a lui Leto. Acest templu, mult maiimpresionant si mai bine pastrat decat cel al lui Zeus, a fost construit intre anii 150 si 170 d.Hr. si era flancat de 12 coloane corintice elaborat sculptate ( din care 11 sunt inca in picioare).

Templul lui Artemis
Templul lui Artemis
Templul lui Artemis
Templul lui Artemis
Teatrul Sudic

Cum energia noastra incepea sa scada, am decis sa facem cale intoarsa, pe drumul care coboara de la templu. Nu dupa multa vreme ne-a iesit in fata o alta vedeta a sitului arheologic: Teatrul Sudic, o structura semi-circulara care putea gazdui pana la 3000 de spectatori. Este atat de bine pastrat, incat si astazi este folosit pentru concerte si alte manifestari artistice. Puteti urca pana la ultimul rand sau va puteti sui pe scena pentru ca aveti voie sa va plimbati peste tot.

Teatrul Sudic
Teatrul Sudic
Teatrul Sudic

Cat costa intrarea la Jerash

Daca aveti deja achizitionat Jordan Pass, nu trebuie sa va mai faceti nicio grija. Acesta include si intrarea in Jerash. Doar mergeti la casa de bilete, il aratati si veti primi un tichet pe care va trebui sa-l prezentati mai tarziu la Poarta Sudica. Daca nu-l aveti, biletul costa 10 jd ( aproximativ 15 dolari).

Inainte de a ajunge la casa de bilete, trebuie sa treceti printr-o sala cu multe magazine de suveniruri. Vanzatorii devin extrem de agasanti la vederea unui turist si incearca prin toate mijloacele sa va convinga sa cumparati de la ei. Multi vor incerca prin toate mijloacele posibile sa va puna pe cap esarfa traditionala (keffiyeh). Daca nu sunteti interesati grabiti pasul si fiti destul de fermi.

Program Jerash

Situl arheologic de la Jerash este deschis in fiecare zi a saptamanii, cu mentiunea ca programul difera in functie de sezon. De exemplu:

Pe timp de vara este deschis intre 8:00 am – 8:00 pm. Pe timp de iarna poate fi vizitat intre 8:00 am – 5:30 pm.

Cand este cel mai bine sa vizitati Jerash

Asa cum am mai scris si in alte articole dedicate Iordaniei, cea mai buna perioada pentru a vizita Jerash este primavara sau toamna. Nu este nici frig, nici cald, iar sansele de ploaie sunt minime.

Iarna In Jerash este destul de frig si sunt precipitatii multe, dar daca asta este singura perioada in care puteti ajunge, atunci asigurati-va ca sunteti bine imbracati si incaltati adecvat.

Vara nu este deloc recomandat pentru ca este foarte cald si, pentru ca nu veti gasi umbra pe nicaieri, s-ar putea sa nu va bucurati de excursie asa cum ar trebui.

Cum puteti ajunge la Jerash

Indiferent de metoda aleasa pentru a va deplasa prin Iordania, este foarte usor de ajuns in Jerash, mai ales din Amman. Cu masina inchiriata sau cu ghid, lucrurile sunt simple. Parcarea se afla chiar in fata sitului arheologic si este gratuita.

Nici cu transportul in comun lucrurile nu sunt foarte complicate. De la autogara din Terminalul de Nord din Amman, puteti lua autobuze regulate catre Jerash. O calatorie de la Amman la Jerash ar trebui sa coste in jur de 2JD/persoana si dureaza aproximativ 45 de minute. Ce trebuie sa stiti insa, este ca acestea nu au program fix si pleaca doar atunci cand se umplu, asa ca e bine sa fiti cat mai de dimineata acolo pentru a va asigura ca aveti suficient timp pentru vizita.

Cum sa va imbracati la Jerash

Pentru ca vorbim de un obiectiv aflat intr-o tara musulmana, este recomandat sa aveti haine care sa va acopere umerii si genunchii. Daca mergeti vara sau toamna, nu uitati de sticla cu apa (desi veti gasi si acolo vanzatori amblanti), crema de soare si palarie. Iarna imbracati-va gros (temperaturile se asemana cu cele de la noi) si aveti cu voi umbrela sau pelerina de ploaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *