Iordania abunda in locuri cu mare insemnatate biblica, asa ca in acest articol am sa detaliez cele mai importante 3 repere ale crestinatatii care se gasesc pe teritoriul Regatului Hasemit: Locul Botezului lui Iisus, Muntele Nebo si Biserica Ortodoxa Sf. Gheorghe din Madaba.

MUNTELE NEBO

Muntele Nebo are o profunda semnificatie religioasa, deoarece se crede ca este locul din care Moise a vazut Tara Sfanta inainte de moartea sa. Moise a murit pe Muntele Nebo si a fost ingropat in Moab. In memoria lui Moise aici a fost construita in secolul al IV-lea o mica manastire de catre cativa calugari egipteni. Aceasta biserica a fost apoi transformata in secolul al V-lea intr-o bazilica. Bazilica se afla si astazi pe Muntele Nebo si contine o colectie fascinanta de mozaicuri bizantine.

Muntele Nebo este situat la doar 15 minute de orasul Madaba. Madaba se afla la 30 de kilometri de Marea Moarta si la doar 30 de minute de mers cu masina de la Aeroportul International Queen Alia din Amman. Din varful muntelui, vizitatorii pot vedea Marea Moarta, Betleem si chiar Ierusalimul daca este o zi senina.

“Tot in ziua aceea a grait Domnul cu Moise si a zis: “Suie-te in muntele acesta al Abarimului, in muntele Nebo, care este in pamantul Moabului, in fata Ierihonului, si priveste asupra Canaanului, pe care-l dau in stapanirea fiilor lui Israel, si mori pe munte si te adauga la poporul tau, cum a murit si Aaron, fratele tau, pe muntele Hor si s-a adaugat la poporul sau, pentru ca ati gresit inaintea Mea in mijlocul fiilor lui Israel, la apele Meribei, la Cades, in pustiul Sin, si pentru ca n-ati aratat sfintenia Mea intre fiii lui Israel. Numai de departe vei vedea pamantul pe care Eu il dau fiilor lui Israel, dar de intrat nu vei intra in pamantul acela.” (Deuteronom 32, 48-52) 

“Atunci s-a suit Moise din sesurile Moabului in Muntele Nebo, pe varful Fazga, care este in fata Ierihonului, si i-a aratat Domnul tot pamantul Galaad pana la Dan, tot pamantul lui Neftali, tot pamantul lui Efraim si Manase si tot pamantul lui Iuda pana la marea cea de la asfintit, partea de la miazazi a tarii, sesul Ierihonului, cetatea Palmierilor, pana la Toar. Si i-a zis Domnul: “Iata pamantul pentru care M-am jurat lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, zicand: Semintiei tale il voi da. Te-am invrednicit sa-l vezi cu ochii tai; dar in el nu vei intra!” Si a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, in pamantul Moabului, dupa Cuvantul Domnului; si a fost ingropat in vale, in pamantul Moabului, in fata Bet-Peorului, dar nimeni nu stie mormantul lui nici pana in ziua de astazi. Si era Moise de o suta douazeci de ani, cand a murit; dar vederea lui nu slabise si taria lui nu se imputinase.” (Deuteronom 34, 1-7) 

Locul din care se crede ca Moise a vazut Tara Sfanta
Priveliste cu Pamantul Sfant
Muntele Nebo
Bazilica de pe Muntele Nebo
Interiorul Bazilicii de pe Muntele Nebo
Mozaic din Bazilica de pe Muntele Nebo
Memorialul lui Moise
Abu Bado, piatra circulara de pe muntele Nebo, folosita ca usa intr-o manastire bizantina, avand in fundal Pamantul Sfant.
Maslinul plantat de Papa Ioan Paul al II-lea
Sarpele de bronz

Sarpele de bronz este o sculptura de pe Muntele Nebo. Sculptura a devenit atat de populara incat este acum recunoscuta ca simbol al Muntelui Nebo. Reprezinta sarpele de bronz din Biblie pe care Moise l-a facut pentru a salva oamenii de ciuma. Se credea ca o simpla privire catre sarpe ii va proteja pe oameni de ciuma.

Vizita la Muntele Nebo

Intrarea la Muntele Nebo costa 2 JD (aproximativ 3 euro). Nu este inclusa in Jordan Pass. Cel mai simplu mod de a ajunge la baza Muntelui Nebo este sa veniti cu taxiul de la Madaba. De la baza muntelui, vizitatorii vor trebui sa mearga pe jos pana in varf.

BETANIA DE DINCOLO DE IORDAN-LOCUL BOTEZULUI LUI IISUS

Al-Maghtas sau Betania de dincolo de Iordan se afla la aproximativ 20 km de Marea Moarta. Conform Evanhelistului Ioan aici ar fi locul in care, cu mai bine de 2000 de ani in urma, ar fi fost botezat Iisus de catre Ioan Botezatorul.

“In vremea aceea a venit Iisus din Galileea, la Iordan, la Ioan, ca sa fie botezat de el. Ioan insa il oprea, zicand: eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine, si Tu vii la mine? Iar Iisus raspunzand, a zis catre el: lasa acum, caci asa se cuvine noua sa implinim toata dreptatea. Atunci Ioan L-a lasat. Iar dupa ce s-a botezat Iisus, in clipa cand a iesit din apa, iata, cerurile s-au deschis si Ioan a vazut Duhul lui Dumnezeu pogorandu-se ca un porumbel si venind peste Dansul. Si iata un glas din ceruri, care a zis: Acesta este Fiul Meu cel iubit, in Care bine am voit.“ (Ev. Matei 3, 13-17)

„Ioan le-a raspuns, zicand: Eu botez cu apa; dar in mijlocul vostru Se afla Acela pe Care voi nu-L stiti, Cel care vine dupa mine, Care inainte de mine a fost si Caruia eu nu sunt vrednic sa-I dezleg cureaua incaltamintei. Acestea se petreceau in Betania, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan.” (Ioan 1, 26-28)

Si arheologii sunt de aceeasi parere deoarece s-au descoperit aici ruinele a 4 biserici construite in acelasi loc, in perioade diferite. Prin urmare, de ce ar fi insistat oamenii vremii sa construiasca 4 biserici in acelasi loc, desi stiau ca se vor darama? De asemenea, intrarea in rau se facea prin intermediul a 22 de scari de marmura neagra de Carrara (cea mai scumpa) adusa tocmai din Italia. Asadar, clar trebuie sa fi fost ceva important acolo.  

Iordanienii au profitat de acest lucru si l-au amenajat si l-au transformat intr-o atractie turistica. Insa, din cauza apropierii de granita cu Israel si a tensiunilor dintre cele doua tari, nu poti ajunge la Locul Botezului pe cont propriu. Dupa ce va cumparati bilet sau scanati Jordan Pass-ul si va treceti numele si nationalitatea pe o foaie, trebuie sa asteptati un autobuz special cu ghid, care circula la fiecare jumatate de ora.

Dupa 10 minute de condus am ajuns pe o poteca acoperita, ghidul ne-a explicat ce urmeaza sa vedem, facand referire la episoade din istorie. Prima oprire a fost chiar la locul botezului. 

Continuand drumul, am ajuns la o biserica, construita in 2003. Ghidul ne-a facut o scurta prezentare a acesteia si apoi ne-a lasat cateva minute sa ne reculegem, inainte de a pleca spre punctul final al vizitei: raul Iordan. 

Acolo aveam posibilitatea sa bagam mainile in apa sau chiar sa intram in ea, cu conditia sa nu trecem de linia marcata, pentru ca atunci vom fi in Israel. In aceasta parte apa este mult mai mare. Asemenea turistilor din grup am coborat si eu scarile si mi-am bagat mainile in apa, dar si cruciulita pe care o cumparasem de la biserica putin mai inainte pentru a o binecuvanta in aceste ape sacre si a o purta cu mine tot timpul.

Circuitul ghidat s-a incheiat la micul muzeu din incinta complexului.

O intrare la Locul Botezului costa 12 JD daca este cumparata direct de la casele de bilete sau 8 JD daca este achizitionata odata cu Jordan Pass. In pret este inclusa calatoria cu autobuzul si vizitele ghidate la locul botezului, raul Iordan, biserica si muzeu.

Locul in care a fost botezat Iisus
Locul in care a fost botezat Iisus
Locul in care a fost botezat Iisus
Raul Iordan
Raul Iordan si granita cu Israelul
Raul Iordan si granita cu Israelul
Raul Iordan si granita cu Israelul

MADABA- BISERICA ORTODOXA SFANTUL GHEORGHE

Primul lucru pe care l-am facut dupa ce am ajuns in Madaba a fost sa intram in Biserica Sf. Gheorghe, acolo unde exista unul dintre cele mai vechi si mai bine conservate mozaicuri din lume. Biserica, in sine, nu este nici pe departe cea mai mare si cea mai frumoasa pe care am vazut-o vreodata. Insa ceea ce o face speciala este mozaicul de pe podeaua sa care reprezinta o harta veche. De fapt, mozaicuri sunt peste tot, inclusiv pe pereti.

In partea din dreapta altarului puteti cobori intr-o mica incapere unde veti avea ocazia sa vedeti mai multe icoane vechi. Incaperea este mentinunta in semi-intuneric pentru a nu afecta picturile.

Intrarea in aceasta biserica este inclusa in Jordan Pass.

Mozaicul din Biserica Sf. Gheorghe din Madaba
Biserica Sf. Gheorghe din Madaba
Mozaic din Biserica Sf. Gheorghe din Madaba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *