Dincolo de marile orase precum Roma, Venetia, Milano sau Florenta, Italia ascunde in tocul cizmei o regiune mai putin cunoscuta si explorata decat celalalte, dar la fel de frumoasa si impresionanta ca si restul: Puglia. Cu sate traditionale, cu unele dintre cele mai frumoase plaje scaldate de apele Marii Ionice si Adriatice cu mancare pur si simplu delicioasa si cu multe alte comori care abia asteapta sa fie descoperite.
Iar in acest articol vreau sa va povestesc despre Alberobello, poate cel mai emblematic oras din Puglia, renumit pentru ale sale trulli, acele case vechi cu acoperisuri conice pe care UNESCO le-a declarat Patrimoniu Mondial. Se spune ca au fost construite cu piatra de calcar pentru ca proprietarii lor sa le poata demonta cat mai repede, astfel evitand plata taxelor stabilite de regatul Napoli. Astfel de case pot fi vazute cam peste tot in aceasta zona din Italia, insa numai in Alberobello veti gasi cateva sute asezate unele langa altele. Asa ca iata un motiv suficient pentru ca Alberobello sa se afle pe lista voastra de vazut atunci cand ajungeti in Puglia.
Asa ca am pregatit special pentru voi un ghid de calatorie cu multe informatii utile de care aveti nevoie pentru o excursie reusita!
CUM SE AJUNGE IN ALBEROBELLO
Alberobello este situat, asa cum mai precizat si in introducerea acestui articol, in regiunea Puglia din Italia, intre Bari (aflat la 65 km) si Brindisi (aflat la 75 km). Noi am venit din Bari, asa ca informatiile pe care vi le voi furniza se bazeaza pe experienta noastra.
In cazul in care veniti aici cu masina inchiriata, singura grija va fi cea legata de parcare. Sunt trei parcari cu plata in localitate, iar preturile pentru 6 ore incep de la 10 euro. Puteti vedea tarife AICI
Daca optati pentru tren si plecati din Bari, asa cum am facut si noi, drumul dureaza aproximativ 2 ore, singurul inconvenient fiind ca va trebui sa schimbati trenul in statia Putignano. Nu este cea mai simpla optiune, dar nici nu ridica prea mari probleme. Pretul unui drum dus-intors costa 12 euro. Trenul se ia din statia Bari Centrale.
Tot din Bari Centrale pleaca si un autobuz direct pana in Alberobello care face, in functie de ora la care plecati, intre 1h:45m si 2 ore. Pretul este tot in jurul sumei de 12 euro.
Sau puteti alege sa mergeti atat cu trenul, cat si cu autobuzul. De exemplu, luati trenul pana la Putignano si de acolo continuati calatoria cu autobuzul.
Ar mai fi si varianta taxiului din Bari, insa nu stiu sa va recomand vreo firma, iar preturile sunt cuprinse intre 70 si 100 de euro, in functie de sezon. Mult prea mult pentru o excursie de o zi, in opinia mea.
CAND ESTE CEA MAI BUNA PERIOADA PENTRU O EXCURSIE IN ALBEROBELLO
As indrazni sa zic ca oricand. Totusi, tineti cont ca verile pot fi de-a dreptul toropitoare, iar lunile octombrie, noiembrie si decembrie sunt cele mai ploioase. Noi am fost la inceput de noiembrie cand nu era nici cald, nici frig, dar a plouat o buna parte din zi, dupa cum veti vedea si in fotografiile care insotesc acest articol. Pe de alta parte, aprilie, mai si septembrie sunt luni de varf si va veti calca in picioare si cu sute de alti turisti. Asa ca decizia va apartine!
CE PUTETI VEDEA INTR-O EXCURSIE DE O ZI IN ALBEROBELLO
Basilica Santi Medici Cosma e Damiano
Este primul obiectiv care iti iese in cale venind dinspre gara. Biserica este cel mai important lacas de cult din oras si este dedicata sfintilor patroni ai acestuia, Doctorii Cosma si Damiano. De altfel, moastele celor doi sfinti sunt gazduite chiar in acest edificiu, ale carui clopotnite pot fi vazute din aproape toate colturile micutei asezari.
Trullo Sovrano
In imediata apropiere a Bisericii Santi Medici Cosma e Damiano se afla asa-numitul Trullo Sovrano. Daca va intereseaza, pentru numai 2 euro( copiii pana in 12 ani platesc doar 1.50 euro), aveti ocazia sa vedeti din interior singura constructie de tip trulli dezvoltata pe 2 etaje. Si pentru ca este un muzeu, aici sunt expuse piese de mobilier originale si alte obiecte vechi de cateva sute de ani. Muzeul poate fi vizitat in fiecare zi, inintervalul 10:00 – 19:00.
Biserica Sant’Antonio di Padova
Este un obiectiv pe care trebuie sa-l adaugati pe lista, deoarece este singura biserica din lume realizata in intregime din trulli.
Rione Monti
Rione Monti este cartierul cel mai vizitat de turisti si deci, cel mai aglomerat loc din oras, pentru ca acolo sunt adunate cele mai multe constructii cu acoperis conic. El incepe chiar de la Biserica Sant’Antonio di Padova, despre care am scris mai sus, si se termina laLargo Martellotta, centrul plin cu restaurante si baruri. Aceasta parte a orasului nu prea este locuita, majoritatea casutelor fiind transformate in magazine de suveniruri care vand de toate, de la articole lucrate manual pana la magneti, paste si ulei de masline. Merita sa le vizitati fie si numai pentru a va face o idee despre cum arata aceste trulli in interior. Reperati aici Trullo Siamese, Il trullo più piccolo di Alberobello( cel mai mic trullo din Alberobello) sau Romantic Trulli
Rione Aia Piccola
Rione Aia Piccola este un alt cartier de referinta al orasului, cu mentiunea ca este locuit si deci, mult mai linistit. Nu sunt magazine de suveniruri si nici prea multi turisti. Si el, ca si Rione Monti, face parte din Patrimoniul Mondial Unesco din 1996.
Belvedere Santa Lucia
Inainte de a va intoarce la gara, urcati pe Scalinata dell’Amore (Scarile Iubirii) pana la Chiesa di Santa Lucia. Efortul merita atat pentru biserica in sine, cat si pentru punctul de belvedere de unde puteti observa toate acoperisurile in forma de con ale orasului.
UNDE SE POATE MANCA
Am fost doar intr-o excursie de o zi in Alberobello, asa ca nu am avut timp sa merg la toate restaurantele din zona, insa vi-l pot recomanda pe singurul pe care l-am incercat: Casa Nova. Ne-a placut totul la el, de la mancare si pana la locatie. Il veti gasi la intrarea in Rione Monti, cel mai cunoscut cartier trulli. De indata ce o luati pe via Monte San Gabriele, imediat pe stanga, puteti vedea intrarea in restaurant. Este amplasat chiar intr-un trulli traditional, pe locul unei foste mori de ulei.
Meniul restaurantului se bazeaza pe mancarea italiana si se adreseaza atat veganilor, vegetarienilor, cat si amatorilor de peste sau iubitorilor de carne. Ca sa nu mai vorbesc de inghetata senzationala.
INFORMATII UTILE DE STIUT INAINTE DE A PORNI LA DRUM
Localitatea nu este mare, asa ca poate fi strabatuta la pas, fara sa apelati la vreun mijloc de transport in comun. Singurul lucru de care trebuie sa tineti seama este ca trebuie sa fiti incaltati comod pentru ca veti avea mult de mers si o gramada de scari de urcat.
Chiar daca va spuneam in mica prezentare de la inceputul articolului ca in Alberobello veti gasi cele mai multe case de tip trulli din toata Puglia, nu va asteptati sa vedeti doar asta in oras pentru ca veti fi dezamagiti. Sunt in jur de 1500 de astfel de exemplare, majoritatea amplasate in Rio Monti si Rione Aia Piccola despre care am scris mai sus.
Daca alegeti sa mergeti in plin sezon si petreceti aici doar o zi, veniti dimineata cat mai devreme (de preferat inainte de ora 9) pentru ca este singurul moment din zi in care puteti face fotografii linistiti, fara traditionalele cohoarde de turisti. Dupa aceea, orasul devine supraalomerat si cu greu, veti putea face o poza fara ca alti turisti sa intre in ea.