Cum sa ajungi de la Lisabona la Palatul Queluz?

Palatul National Queluz este situat la aproximativ 20 de minute de centrul Lisabonei pe linia de tren suburbana spre Sintra.

Luati trenul din statiile Rossio sau Oriente si coborati din tren la Queluz-Belas. Un bilet de tren dus costa mai putin de 2 EUR la momentul scrierii acestui articol. Daca aveti Lisboa Card, drumul pana la palat este inclus, deci nu va fi necesar sa platiti nimic in plus. Aveti doar grija sa-l validati inainte de a urca in tren.

Va trebui sa coborati la gara Queluz-Belas, iar de acolo mergeti vreo 10-15 minute pe jos pana la intrarea in Palatul Queluz.

In Queluz, urmati Avenida António Eanes din statie. Veti vedea semne care indica directia palatului, dar tot ce trebuie sa faceti este sa continuati sa mergeti drept inainte pana veti vedea in capat palatul.

Cat costa sa vizitezi Palatul Queluz?

Biletul de intrare la Palatul si Gradinile Queluz costa 10 EUR de persoana. Cu un Lisboa Card in buzunar beneficiati de o reducere de 15%.

BILETE ONLINE POT FI ACHIZITIONATE DE AICI

Palatul este deschis in fiecare zi de la 09:00 – 18:00, insa ultima intrare este la 17:30.

Pentru vizita interioara si in gradini, va recomand sa va rezervati cam 2 ore.

Scurta istorie a Palatului Queluz

Queluz este un palat portughez realizat in stil rocco a carui constructie a inceput in secolul al XVIII-lea.

Arhitectul francez Jean-Baptiste Robillon, s-ar fi inspirat de la Palatul Versailles, pentru a construi aceasta resedinta de vara a familiei regale portugheze. In ciuda dimensiunilor sale mult mai reduse, acest „Versailles in miniatura” este un exemplu magnific al teatralitatii si ostentatiei europene de la acea vreme.

Dupa ce Palatul Ajuda a fost distrus de incendiul din 1794, Palatul Queluz a devenit resedința regala oficiala a regalitatii. Familia regala a ramas aici pana cand a fugit in Brazilia, cand Napoleon si trupele sale franceze au invadat Portugalia in 1807.

Ce poti vedea in palat?

Va invit, in cele ce urmeaza, sa aruncati o privire la cele mai importante atractii pe care le puteti vedea in cadrul unei vizite in palat si in gradinile acestuia.

Sala do Trono (Sala Tronului)

Vizita incepe chiar cu una dintre incaperile cele mai mari si mai frumoase din Palatul Queluz: Sala Tronului. A fost construita intre 1768 si 1774 si decorata in stil rococo francez de catre arhitectul Jean-Baptiste Robillon. Sala era folosita ca sala de bal pentru cele mai importante receptii de curte, cum ar fi botezurile copiilor Regelui João VI si ai Reginei Carlota Joaquina de Borbón. Este o copie a celebrei Sali a Oglinzilor din Palatul Versailles. Uitati-va si pe tavanul pictat de João de Freitas Leitão de care atarna candelabre de cristal.

Sala do Trono
Sala do Trono
Sala do Trono
Sala do Trono
Sala do Trono
Sala da Música (Sala Muzicii)

Sala de Muzica este una dintre cele mai vechi incaperi din Palatul Queluz, fiind opera arhitectului Mateus Vicente de Oliveira, in 1759. De atunci, camera a ramas aproape intacta. Mai era cunoscuta si sub numele de Sala das Serrenatas (Sala Serenatelor) pentru ca aici aveau loc deseori seri musicale cu instrumentisti angajati de D. Maria I pentru orchestra sa de camera. Multe piese celebre au fost prezentate aici pentru prima oara.

Sala da Música
Sala da Música
Sala da Música
Sala do Lanternim (Camera cu felinare)

Inainte de a ajunge la Capela Palatului, gasim Camera cu Felinare. Aici ne atrage imediat atentia portretul Infantelui Miguel de Bragança, o lucrare din 1827 a lui Johann Nepomuk Ender. Are particularitatea de a fi cel mai mare portret din Palatul Queluz.

Sala do Lanternim
Sala do Lanternim
Capela

Capela Regala, proiectata de Mateus Vicente de Oliveira, a fost construita in 1752.  Era utilizata la slujbele religioase. Zidurile si tavanul sunt decorate cu lambriuri de lemn care imita marmura si lapis lazuli. Altarul principal este dedicat Nossa Senhora de Coinceição, sfanta care patroneaza orasul Queluz.

Aposentos de la Princesa María Francisca Benedicta (Apartamentele Printesei María Francisca Benedicta)

Urmeaza acum o serie de apartamente private ce i-au apartinut Printesei María Francisca Benedicta (1746-1828), sora Reginei Maria I. Decoratiunile au teme pompeiane, cu palmieri, sfixi inaripati si ghirlande de flori.

Saleta
Quarto D. Maria
Quarto Império
Capela
Sala da Escultura (Sala de Sculptura)

In cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in timpul domniei Regelui Luis si a Reginei Maria Pia, aici a functionat o sala de scultura.

Sala da Escultura
Sala de Fumo (Fumoarul)

Aici a fost amplasat Fumoarul in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, epoca in care fumatul facea parte din cotidianul curtii, dupa masa.

Sala de Fumo
Sala de Fumo
Sala de Fumo
Sala de Fumo
Sala de Fumo
Sala do Café (Sala in care se servea cafeaua)

In secolul al XVIII-lea, traditia de a bea bauturi exotice, precum cafeaua, a dus la crearea unui spatiu special pentru servirea ei.

Sala do Café
Sala do Café
Comedor (Sala de servit masa)

Acesta era locul in care, regii serveau micul-dejun, pranzul sau cina. Mesele erau bogat decorate cu vesela din portelan si tacamuri din argint. In centrul acestei camere merita o atentie deosebita setul de lavoar, format dintr-o fantana si lighean, din portelan chinezesc, care era folosit pentru spalarea mainilor dupa masa.

Comedor
Comedor
Sala das Porcelanas das Coleções Reais (Sala Portelanurilor din Colectiile Regale)

In aceasta incapere este expus portelanul european si oriental din colectia casei regale portugheze. Asociate initial cu China, obiectele din portelan au inceput sa fie fabricate si in Europa dupa descoperirea formulei pastei dure si utilizarea caolinului, in jurul anului 1708, la Meissen, Saxonia, urmat apoi de alte centre de productie. Veti vedea aici servicii de masa, de ceai, de cafea sau chiar de servit ciocolata.

Sala das Porcelanas das Coleções Reais
Sala das Porcelanas das Coleções Reais
Sala das Porcelanas das Coleções Reais
Sala das Porcelanas das Coleções Reais
Sala das Porcelanas das Coleções Reais
Corredor das Mangas ou dos Azulejos (Coridorul cu Azulejos)

Acest spatiu si-a luat numele de la decoratiunile de pe pereti reprezentand anotimpurile, continentele, scene din mitologia clasica, cântare si scene de vanatoare. Coridorul separa vechiul palat, finalizat la sfarsitul secolului al XVI-lea, de noul palat din 1758.

Sala das Porcelanas das Coleções Reais
Sala da Tocha (Sala Tortei)

Este decorata cu mobilierul din lemn de trandafir portughez in stil oriental.

Sala da Tocha
Sala dos Archeiros (Sala Arcasilor)

Sala dos Archeiros era intrarea principala in Palat, motiv pentru care aici stateau arcasii de paza. Pe unul dintre pereti puteti admira portretele cuplului fondator D. Maria I si D. Pedro.

Sala dos Archeiros
Sala dos Archeiros
Sala dos Archeiros
Sala dos Archeiros
Sala dos Archeiros
Sala dos Particulares (Sala Slujitorilor)

In timpul Printului D. João (1792-1807) a fost uilizata ca si camera de asteptare pentru slujitori. Mai tarziu, in timpul lui D. Luis si D. Carlos a fost folosita ca si Sala de Reuniuni sau Biblioteca. In prezent, este mobilata in stilul Empire, atat de la moda in secolul al XIX-lea.                     

Sala dos Particulares
Sala dos Particulares
Sala dos Embaixadores (Sala Ambasadorilor)

In aceasta superba sala cu podea de marmura de parca ar fi o tabla de sah, erau primiti ambasadorii, membri ai corpului diplomatic si ministrii Afacerilor Externe. Decorul opulent din stuc si tavanul pictat in trompe l’oeil care infatiseaza familia regala portugheza sunt opera ale unor artisti italieni si portughezi. Decoratiunile acestei Sali sunt completate de cateva vase mari din portelan provenite din China.

Sala dos Embaixadores
Sala dos Embaixadores
Sala dos Embaixadores
Sala dos Embaixadores
Sala dos Embaixadores
Sala do Despacho (Biroul)

Pe vremea lui D. Pedro al III-lea, aceasta camera a servit drept sala de asteptare pentru slujitorii monarhului. Printul regent, viitorul D. João VI, a folosit acest spatiu pentru intalniri ministeriale si audiente.

Sala do Despacho
Sala das Açafatas (Sala Doamnelor de Onoare)

In acest spatiu, doamnele de onoare ale Reginelor Maria si Carlota Joaquina asteptau pentru a primi ordine.

Sala das Açafatas
Sala das Merendas (Sala Gustarilor)

Era un spatiu privat de luat masa. Totul in aceasta camera evoca functia sa: tavanul pare a fi facut din faguri de miere, cele sase naturi moarte de pe usi cu fructe si pasari sau cele patru panze mari de pe pereti, reprezentand pranzuri de vanat.

Sala das Merendas
Sala das Merendas
Sala das Merendas
Sala das Merendas
Quarto D. Quixote (Dormitorul D. Quixote)

Camera Don Quijote a fost dormitorul Regelui Pedro al IV-lea al Portugaliei, care s-a nascut la Palatul Queluz pe 12 octombrie 1798 si a murit aici pe 24 septembrie 1834. Dormitorul are un tavan boltit care creeaza iluzia unui spatiu circular. Panourile decorative care prezinta scene din romanul universal al lui Cervantes dau numele acestei incaperi.  

Quarto D. Quixote
Quarto D. Quixote
Quarto D. Quixote
Quarto D. Quixote
Quarto da Rainha (Dormitorul Reginei)

Acest spatiu, mult mai redus in prezent in raport dimensiunile initiale, ar fi servit ca dormitor al Reginei D. Carlota Joaquina. Decorul original al picturilor pe oglinzi care infatisau ingeri si baieti care dorm sau se joaca s-a pierdut.

Quarto da Rainha
Sala do Toucador (Dressing-ul Reginei)

„Budoir-ul” sau Dressingul Reginei, este unul dintre cele mai intime spatii din palat, unde servitoarele reginei – care asteptau comenzi in camera alaturata – se ocupau de toaleta zilnica a acesteia. Cele unsprezece panouri de panza pictate de pe pereti reprezinta scene din copilarie care fac aluzie la ingrijirea masculina si feminina in secolul al XVIII-lea, cum ar fi pudrarea parului, folosirea rulourilor de hartie pentru a face bucle sau asezarea de ornamente si bijuterii.

Sala do Toucador
Sala do Toucador
Sala do Toucador

Turul nostru prin Palatului National Queluz continua cu Jardim do Palácio de Queluz, adica gradinile palatului. Gradina Queluz este considerata a fi o gradina de referinta in stil baroc rococo in Portugalia.

Principalul punct de atractie al gradinilor este Canal dos Azulejos, un magnific canal navigabil construit in 1775. Este decorat cu placi de faianta din secolul al XVIII-lea, care infatiseaza imagini ale vietii de la curtea din Queluz, porturi maritime si ruine antice. Familia regala obisnuia sa faca plimbari cu barca sau cu gondola, iar noaptea erau aprinse torte de-a lungul canalului.

Nu ratati nici Labirintul, Cascata Grande, Lago das Medalhas, Fantana lui Neptun sau Gradina Botanica.

Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Jardim do Palácio de Queluz
Canal dos Azulejos
Canal dos Azulejos
Cascata Grande

Merita vizitat Palatul Queluz?

Raspunsul meu fara echivoc este DA. Cladirea ascunde o istorie bogata si este plina cu mobilier de epoca somptuos. Sunt convinsa ca pozele si descrierile mele deja v-au convins de asta. Iar gradinile sale sunt senzationale si te fac sa uiti notiunea timpului. Este putin vizitat si nu va veti calca in picioare cu alti turisti. Asadar, daca timpul va permite, luati in considerare o vizita la Palatul Queluz, bijuteria ascunsa de la periferia Lisabonei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *