Cu o prezenta impunatoare in peisajul pitoresc al orasului Sintra din Portugalia, Palacio Nacional de Sintra se ridica ca un monument al istoriei si culturii lusitane. Cu turlele sale elegante si arhitectura distinctiva, acest palat impresionant a fost marturia suveranitatii si rafinamentului regal timp de secole. Incoronat cu legende si povesti fascinante, Palacio Nacional de Sintra este un adevarat simbol al identitatii portugheze, atragandu-i pe vizitatori intr-o calatorie fermecata prin timp si frumusete.

ORAR SI PRETURI

Palatul National din Sintra este deschis in fiecare zi a anului (cu exceptia sarbatorilor legale), intre orele 09:30 si 18:30, ultima intrare fiind la 18:00. Acelasi program de vizitare este valabil si in cazul gradinilor.

Pretul unui bilet porneste de la 13 euro (palat, skip-the-line si gradini) si poate fi achizitionat de AICI.

CAT TIMP SA ALOCATI PENTRU PALACIO NACIONAL DE SINTRA

1-2 ore sunt suficiente pentru a explora fiecare cotlon al palatului.

CE PUTETI VEDEA IN PALATUL NATIONAL DIN SINTRA
Sala dos Cisnes (Sala Lebedelor)

Sala dos Cisnes era locul unde, pana in secolul al XIX-lea se tineau banchete, serate muzicale, receptii publice, festivaluri religioase si chiar ceremonii funerare. Plafonul acestei incaperi este pictat cu lebede incoronate, de unde si numele.

Sala dos Cisnes
Sala dos Cisnes
Sala dos Cisnes
Sala das Pegas (Sala Cotofenelor)

A fost utilizata pentru audiente regale. Era mobilata sumar avand doar un covor, un scaun si un birou. Audientele regale au inceput sa-si piarda din insemnatate in secolul al XIX-lea, motiv pentru care aceasta camera a fost folosita pentru banchete. Ca si precedenta sala, denumirea ei vine de la picturile de pe tavan. Sunt reprezentate in total 136 de cotofene care poarta in gheare un trandafir si in cioc o panglica pe care scrie “Por Bem”, adica “De ramas bun”.

In jurul acestei reprezentari circula o legenda care il are in prim plan pe Regele Joäo I. Se pare ca acesta ar fi fost surpins de sotia sa, Regina Filipa de Lancaster in timp ce o saruta pe una dintre doamnele de onoare din suita acesteia. “Por Bem” a fost justificarea regelui in fata reginei. Iar cotofenele reprezinta restul doamnelor de la curte care repetau intruna replica suveranului.

Sala das Pegas
Sala das Pegas
Câmara do Ouro (Camera Aurita)

Numele sau provine de la faptul ca aici, in secolele XV si XVI peretii erau acoperiti cu aur, insa din pacate, decorul a fost pierdut. Aceasta camera era folosita de catre Regele Sebastião (1554-1578) ca si dormitor. El dormea in pat, iar servitorii pe podea.

Câmara do Ouro
Câmara do Ouro
Guarda-Roupa (Garderoba)

Cea de-a patra camera a turului poarta si numele de Camera Sirenelor datorita decoratiunilor de pe tavan. Aici erau tinute lucurile de valoare ale regelui si ale reginei, de la haine la bijuterii si alte obiecte ceremoniale. Acestea erau depozitate in cufere.

Guarda-Roupa
Camarim

Era o anexa a garderobei. Si aici erau depozitate lucruri de valoare.

Camarim
Camarim
Sala das Galés (Sala Galerelor)

Aceasta galerie a fost lega camerele Regelui João III de aripa de nord-vest a Palatului. Tavanul este pictat cu galere din Portugalia, Imperiul Otoman si Tarile de Jos si dateaza din secolul al XVII-lea. Cel mai probabil scopul lor era acela de a aminti de un eveniment important, dar nu se stie cu exactitate despre c ear putea fi vorba.

Sala das Galés
Sala das Galés
Sala das Galés
Câmaras de Galés D. João III (Apartamentele lui D. João III)

Urmeaza acum o serie de camarute care au fost construite in secolul al XVI-lea pentru Regele João III, iar acum sunt expuse aici o serie de lucruri care i-au apartinut de la picturi, pana la obiecte de mobilier si tapiterii.

Câmaras de Galés D. João III
Sala dos Brasões (Sala Stemelor)

In continuare gasim una dintre cele mai frumoase incaperi din palat, o adevarata opera de arta. Peretii acestei sali sunt acoperiti cu placi de faianta (azulejos) ce dateaza din secolul al XVIII-lea si infatiseaza scene din viata de zi cu zi de la palat. Insa nu ele sunt punctul de atractie, ci cupola aurie decorata cu stemele a 72 de familii nobiliare. In centru, in cel mai inalt punct, se afla stema lui D. Manuel I. Acest lucru simbolizeaza o scara ierarhica foarte bine conturata in care puterea regelui depinde de sprijinul nobilimii, iar nobilimea obtine de la rege distinctia sociala de care are nevoie.

Sala dos Brasões
Sala dos Brasões
Sala dos Brasões
Sala dos Brasões
Câmara de D. Afonso VI (Camera Regelui Afonso VI)

De la o camera in care domina splendoarea, trecem la una mult mai austera. Desi am fi tentati sa credem ca aici isi avea dormitorul regelui mai sus mentionat, adevarul este ca in secolul al XVII-lea, acest spatiu avea o alta utilizare. A devenit inchisoarea Regelui Afonso al VI-lea, dup ace a fost indepartat de la domnie de fratele sau. Regele a locuit aici, izolat si pazit de 300 de soldati, timp de noua ani. In Camera lui Afonso al VI-lea, puteti admira una dintre cele mai vechi podele ceramice din palat (c. 1430-1440).

Câmara de D. Afonso VI
Sala do Leito de Aparato (Camera Patului)

Acesta incapere a servit drept locuinta pentru personalul de serviciu al Reginei Maria Pia. Astazi, aici este expus un pat din secolul al XVII-lea, care a apartinut Ducilor de Cadaval. Secolul al XVII-lea a fost intotdeauna vazut ca o perioada de obscuritate si dificultati financiare pentru Portugalia, insa gasirea acestui pat somptuos acoperit cu argint ce dateaza din acelasi secol, pare sa contrazica ceea ce se credea pana acum.

Sala do Leito de Aparato
Capela

Religia a avut intotdeauna un rol important la curtile regale europene, asa ca nici regalitatea portugheza nu a facut exceptie. Coroana si Biserica s-au sprijinit reciproc, iar regele se folosea adesea de practici religioase pentru a-si justifica actiunile. Prin urmare si acest palat avea o astfel de capela unde se tineau slujbe la care regele participa cu regularitate. Tavanul de inspiratie maura este unul dintre cele mai bune exemple de acest tip pastrate in Portugalia.

Capela
Capela
Antecâmara da Casa do Conselho (Antecamara Salii de Consiliu)

Acest spatiu, cunoscut si sub numele de Camera Araba, era o sala de asteptare care precede Sala de Consiliu. Faianta de tip azulejo si fantana din mijloc dateaza din timpul domniei lui D. Manuel I (1495-1521).

Antecâmara da Casa do Conselho
Casa do Conselho (Sala de Consiliu)

In aceasta sala aveau loc sedintele consilierilor regelui. Este decorata modest, doar cu acele materiale necesare intr-un astfel de loc: masa, scaune, materiale de scris si o sonerie prin care portarul camerei era chemat atunci cand era nevoie de el.

Casa do Conselho
Sala Manuelina (Sala Manuelina)

Sala Manuelina a fost construita cu scopul de a deveni loc pentru banchete pe vremea Regelui Manuel I. De-a lungul timpului a suferit mai multe modificari, in functie de preferintele celor care s-au perindat la conducere.

Sala Manuelina
Aposentos de D. Maria Pia (Apartamentele Reginei Maria Pia)

In cele ce urmeaza aveti ocazia sa treceti prin 8 incaperi care au format apartamentele ultimei regine a Portugalie si veti putea admira printre acestea sufrageria, dormitorul, garderoba, toaleta sau sala de baie.

Aposentos de D. Maria Pia
Aposentos de D. Maria Pia
Aposentos de D. Maria Pia
Gruta dos Banhos (Grota cu Apa)

Jeturile de apa care tasnesc din micile gauri din pereti ii confera o dimensiune jucausa. Construit la sfarsitul secolului al XV-lea sau inceputul secolului al XVI-lea, acest mic colt ferit de soare este decorat cu piese de faianta tip azulejo care prezinta Creatia Lumii, cele Patru Anotimpuri si alte cateva teme mitologice. Jeturile de apa tasneau din micile gauri din pereti.

Gruta dos Banhos
Gruta dos Banhos
Gruta dos Banhos
Jardins (Gradinile)

Ca toate palatele, si acesta de fata are un spatiu verde, ce ofera oaza perfecta de relaxare dupa o zi plina de alergatura. Ca sa nu mai vorbim de privelistile magnifice care incanta privirea.

Jardins

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *