Riga a fost una dintre acele destinatii in care am ajuns intr-un impluls de moment, dupa ce am gasit bilete ieftine de avion. Si cu zbor direct. Si in mijloc de vara. Si in perioada Noptilor Albe. Ce as putea sa-mi doresc mai mult? Asa ca atunci cand am dat peste acest chilipir nu am mai stat pe ganduri, chiar daca nu stiam prea multe despre aceasta destinatie. Iar uneori, tipul asta de calatorii se dovedesc a fi cele mai reusite.
Am descoperit asfel un oras fascinant cu arhitectura medievala, stradute inguste si pietruite, piete intestate cu restaurante, baruri si cafenele, parcuri perfecte pentru a-ti incarca bateriile, cartiere cu case fermecatoare din lemn si o colectie coplesitoare de cladiri Art Nouveau.
CAND ESTE RECOMANDAT SA MERGI IN RIGA
Din punctul meu de vedere, cea mai buna perioada pentru a vizita Riga este, fara doar si poate, vara. Totul este verde, zilele sunt lungi, iar temperaturile mult mai suportabile ca in Romania, rareori ajungand la 30 de grade. In plus, sunt si Noptile Albe, atunci cand soarele rasare in jurul orei 04:00 si apune in jurul orei 11:00. Unde mai pui ca in august sunt celebrate zilele orasului prin concerte in aer liber, petreceri, targuri si multa voie buna.
Dar orasul are farmecul sau si iarna. In special in preajma Craciunului cand toata capitala imbraca straie de sarbatoare, incepe sa ninga si sa miroasa a vin fiert si scortisoara. Evitati sa mergeti in Riga in noiembrie sau februarie, care sunt de obicei cele mai friguroase si intunecate luni ale anului.
CUM SE AJUNGE IN RIGA
Asa cumva spuneam si in introducere, exista zbor direct din Bucuresti la Riga, operat de compania letona de stat Air Baltic. Drumul dureaza in jur de 2 ore, iar preturile sunt mai mult decat decente. Pentru un zbor dus-intors am dat 50 de euro/pers. Important este sa prindeti ofertele pe care ei le lanseaza in anumite perioade ale anului.

CAT TIMP SA PETRECETI IN RIGA
48 de ore sunt mai mult decat suficiente pentru a vedea cele mai importante obiective ale orasului. In prima zi veti descoperi la pas Centrul Vechi, iar in cealalta zi puteti face o plimbare cu barca pe Raul Daugava si puteti explora faimosul cartier Art Nouveau din jurul strazii Alberta. Totul pe indelete.
UNDE VA CAZATI IN RIGA
Riga este un oras ideal pentru mersul pe jos, fiind destul de compact. Cele mai multe dintre atractiile turistice sunt situate in partea centrala a orasului, asa ca daca stati in Riga doar cateva zile, orintati-va spre un hotel aflat in centrul orasului pentru a nu fi nevoiti sa utilizati vreun mijloc de transport. Asta o sa va ajute sa economisiti timp si bani in timpul sederii voastre acolo si o sa va mentina in forma. Noi am ales sa stam timp de doua nopti la Monika Centrum Hotels, un hotel de 4 stele, situat intr-o cladire Art Nouveau clasica de pe strada Alberta Iela. Această zona este renumita pentru arhitectura Art Nouveau, fiind unul dintre cele mai elegante cartiere ale orasului. Cazarea a fost achizitionata din timp si am platit in jur 80 de euro/noapte cu mic-dejun inclus.


APA DE LA ROBINET ESTE POTABILA
Nu este un lucru despre care vorbesc frecvent in articolele mele, dar de data asta am simtit nevoia sa o fac. Apa de la robinet in Riga este potabila si chiar sunteti incurajati sa o consumati. Pana si in aeroport veti gasi locuri special amenajate de unde va puteti reumple sticlele, economisind astfel 2-3 euro cat ar costa la automatele de acolo.
CE PUTETI FACE IN RIGA IN 48 DE ORE
ZIUA 1
Piata Domului si Catedrala din Riga
Prima zi petrecuta in capitala letona a fost dedicata Centrului Vechi, cea mai turistica zona a orasului, unde veti gasi multe obiective istorice interesante.
Pasii ne-au purtat pana in Piata Domului, dominata de Catedrala din Riga, un simbol al orasului si un exemplu impresionant de arhitectura gotica, baroca si romanica. Construit in 1211, domul se remarca prin turnul sau impunator, vizibil din aproape toate colturile orasului si prin orga sa, considerata una dintre cele mai mari din Europa, careia Franz Liszt i-a dedicat chiar si o piesa. Datorita acusticii sale extraordinare, in biserica au loc si concerte de orga, aproape in fiecare zi. Iar daca timpul va permite, intrati la un astfel de concert. Va fi o adevarata bucurie pentru suflet.
Puteti achizitiona bilete de AICI
Pentru a vizita lacasul de cult, va trebui sa achitati o taxa de 5 euro/adult. Copiii cu varste cuprinse intre 11-18 ani platesc doar 3 euro, iar cei pana in 10 ani beneficiaza de intrare gratuita.


Catedrala Sf. Petru
In imediata apropiere a Domului, se afla o alta catedrala iubita de letoni, dedicata Sfantului Petru. Svētā Pētera baznīcā este un templu luteran cu un turn a carui inaltime masoara 123 de metri. Una dintre principalele atractii ale turnului este platforma de observatie, la care se poate ajunge prin intermediul unui lift modern. De acolo, vizitatorii vor avea parte de o priveliste extraordinara asupra acoperisurilor rosii ale orasului vechi care este delimitat pe o parte de raul Daugava si pe cealalta de canalul Pilsetas.
Interiorul gotic al bisericii este simplu, gazduind opere de arta religioasa si un altar renascentist. Intrarea in biserica costa 3 euro, dar daca vreti sa urcati si in turn, va trebui sa mai scoateti din buzunar inca 6 euro, in total 9 euro.Dar privelistea merita toti banii.






Muzicantii din Bremen
Nu, nu este vorba de vreo fanfara, ci de o sculptura aflata chiar langa Domul Sfantului Petru, desprinsa parca din basmul cu acelasi nume al Fratilor Grimm. Sculptura este realizata din bronz si reprezinta cele patru animale din poveste asezate unul peste celalalt. Magarul este la baza, peste care sta cainele, avand in spate o pisica si in varf un cocos, exact asa cum sunt descrisi in poveste. Fiecare animal are o expresie distincta, ce reflecta personalitatea sa din basm. Opera de arta, nu este doar o simpla reprezentare a unei povesti, ci si un simbol al libertatii si al curajului de a cauta o viata mai buna, indiferent de varsta sau dificultati. Este un cadou din partea orasului Bremen, cu care Riga este infratit, ca semn al prieteniei intre cele doua localitati, ilustrand o puternica legatura culturala si istorica.
Se spune ca atingerea boturilor animalelor aduce noroc, asa ca puteti incerca si voi aceasta traditie. Pana la urma ce aveti de pierdut?
Piata Primariei
Toate drumurile duc in aceasta piata, cea mai mare si mai fotografiata din oras, martora la principalele evenimente istorice din Letonia. Pe langa Primarie, putem vedea, printre alte cladiri, si colorata Casa Capetelor Negre, din secolul al XVI-lea, care timp de secole a fost epicentrul cultural al orasului. Dar si Muzeul de Arta, care ocupa vechea Bursa. O placa octogonala de pe astfalt marcheaza locul unde, in Ajunul Craciunului din 1510, a fost amplasat un brad de Craciun, care pare a fi primul dintr-o lunga traditie care se pastreaza si astazi in multe tari.



Casa Capetelor Negre
O atentie deosebita o merita si Casa Capetelor Negre, poate cea mai frumoasa cladire in Riga. Si nu doar pe exterior, unde cu siguranta o veti fotografia pe toate partile, ci si in interior.
Casa Capetelor Negre din Riga, construita in 1334 de Fratia Capetelor Negre, a fost un loc de intalnire pentru comerciantii necasatoriti, armatori si straini. Tot aici unde se organizau banchete si evenimente culturale. Distrusa in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cladirea a fost reconstruita la sfarsitul anilor 1990 cu ajutorul donatiilor locale. Astazi, este un muzeu dedicat comertului din Riga, unde vizitatorii pot explora salile de bal si pivnitele medievale. Sper ca pozele mele sa va convinga cat de frumoasa este. Pretul unui bilet de intrare este de 7 euro/persoana si suma poate creste daca doriti sa vizitati casa avand in mana o cafea, un pahar de vin spumant sau unul de balsam de coacaz negru (balck balsam, bautura traditionala letona).
Biletele de intrare pot fi achizitionate de AICI.












Restaurant Salve
Inainte de a porni mai departe in periplul nostru prin capitala letona, am facut o scurta pauza de pranz la Restaurantul Salve, aflat in proximitatea Casei Capetelor Negre. Acesta ne fusese recomandat de un localnic ca avand specific traditional leton, cu mancare buna si accesibila ca pret. Am inceput cu o Supa crema de mazare cu sunca afumata servita in paine si am continuat cu o portie de Vita Stroganoff cu piure de cartofi si una de File de somon cu sos de branza si cartofi copti. Toate feluri de mancare traditionale. Apa de la robinet si cateva bucati de paine neagra cu usturoi (specifica locului) au fost din partea casei.



Stejarul fosilizat
Sub Primaria din Riga, veti gasi o strada comerciala ingusta si pietruita cu cateva magazine de flori si suveniruri. Acolo a fost amplasat pentru a fi ferit de intemperii si un stejar batran fosilizat. Langa el este o placa mica aurie pe care scrie: „Stejar gasit in timpul lucrarilor de excavare pentru Primaria din Riga. A crescut pe malul Raului Daugava in urma cu 3500 de ani, in jurul perioadei cand faraonul Tutankamon conducea Egiptul.” Vizita nu costa nimic si merita avand in vedere ca nu vezi in fiecare zi asa ceva.


Casa cu pisici
De aici am plecat mai departe in cautarea pisicii negre despre care se spune ca apara Riga. Si am gasit-o tocmai pe strada Meistaru, la numarul 10/12. Si nu una, ci chiar doua. Si nu oricum, ci cocotate pe acoperisul cladirii Kaku Nams. Fiecare cu coada ridicata si spatele arcuit ca si cum s-ar pregati de atac.
Casa cu Pisici a fost construita la inceputul secolului al XX-lea de un comerciant leton bogat, care, conform legendei, era furios pentru ca nu a fost acceptat in Breasla Mare a Rigai, o organizatie puternica a negustorilor germani. Legenda spune ca, din dorinta de a-si exprima nemultumirea, proprietarul a instalat cele doua pisici pe acoperis, cu spatele la cladirea Breaslei Mari, intr-o pozitie considerata insultatoare.Dupa un lung proces legal, s-a ajuns la un compromis, iar pisicile au fost intoarse cu fata catre cladirea Breaslei, unde se afla si astazi.
Legenda sau nu, cert este ca astazi cladirea cu pisicile negre pe acoperis au devenit un simbol al orasului Riga si un punct de neratat in explorarea capitalei.




Cei Trei Frati
Tot mergand pe strazile medievale fermecatoare ale orasului vechi pline cu cladiri viu colorate, in Mazá Pils am dat peste faimoasele Tris Brali (Cei Trei Frati), cele mai vechi cladiri rezidentiale din Riga.
Casa alba, construita in jurul anului 1490, este si cea mai veche. Este un exemplu clasic de arhitectura gotica si a fost initial folosita ca locuinta si atelier de mestesugarit. Fatada sa simpla, cu ferestre inguste si fronton ascutit, reflecta stilul sobru al perioadei.
Casa verde, construita in 1646, este un exemplu de arhitectura renascentista olandeza. Are o fatada decorata cu elemente mai elaborate, inclusiv un fronton bogat ornamentat si ferestre mai mari. Aceasta cladire a fost locuinta unor comercianti prosperi.
Casa galbena, construita la sfarsitul secolului al XVII-lea, prezinta influente baroce. Este cea mai moderna dintre cele trei si se remarca prin simplitatea si eleganta sa, avand un aspect mai rafinat decat celelalte doua.
In prezent, aceste cladiri gazduiesc Muzeul Arhitecturii din Letonia si birourile Departamentului de Conservare a Monumentelor. Este deschis publicului si este un loc bun pentru a vedea fotografii din istoria orasului Riga.
La un pas de Cei Trei Frati se afla castelul, astazi resedinta Presedintelui Letoniei.


Zidurile Medievale
In plimbarea voastra prin centrul vechi, nu uitati sa admirati si zidurile medievale. Un zid imens inconjura Riga in Evul Mediu, accesibil prin opt porti, dintre care doar Poarta Suedeza a ramas in picioare.Chiar langa ea se afla o alta marturie a trecutului sau medieval, Turnul Pulberariei, care gazduieste in zilele noastre o parte din Muzeul Razboiului Leton si este, de asemenea, singurul care a rams din cele 18 pe care le avea orasul.


Piata Centrala
Ziua s-a incheiat cu o plimbare prin Piata Centrala, una dintre cele mai mari piete din Europa de Est. Sub arhitectura impunatoare a celor cinci pavilioane ale sale, construite cu un secol in urma ca hangare de zeppelin, va puteti distra cumparand si degustand tot felul de produse gastronomice. Fiecare hala este destinata unui tip specific de produse, precum carne, peste, produse lactate, fructe si legume, dar si produse artizanale si alte marfuri.

ZIUA 2
Croaziera pe raul Daugava
Cea de-a doua zi a inceput o croaziera pe raul Daugava, cunoscut si sub numele de „Raul Mama”. Plimbarea a durat in jur de o ora, iar in timpul acesteia am avut ocazia sa descoperim Riga dintr-o alta perspectiva.
In timpul croazierei, va veti bucura de o priveliste minunata a orasului vechi cu turnurile sale, a Castelului Riga, a Bibliotecii Nationale, a portului de pasageri din Riga si a Turnului TV din Insula Hare (Zaķusala) si veti trece pe sub cateva dintre podurile celebre ale orasului, cum ar fi Podul de Fier (Vanšu tilts) si Podul de Sud (Dienvidu tilts), fiecare avand propriul sau farmec si o bogata istorie in spate. Calatoria a costat 15 euro/pers. Biletele pot fi achizitionate de AICI



Marele Kristaps
Odata reveniti pe uscat, am mai zabovit cateva clipe pe faleza pentru a-l cunoaste pe Lielais Kristaps sau Marele Kristaps intr-o traducere aproximativa, cel care a stat la baza intemeierii orasului Riga.
Potrivit legendei, Marele Kristaps era un urias care locuia pe malul raului Daugava. Kristaps era cunoscut pentru puterea sa extraordinara si pentru inima sa generoasa. In fiecare zi, el traversa raul purtand oamenii pe umeri pentru a-i ajuta sa ajunga in siguranta de pe un mal pe altul, evitand astfel sa se inece. Intr-una dintre nopti, Kristaps a auzit un planset de copil venind de pe malul opus al raului. Fara sa stea prea mult pe ganduri, a traversat raul prin apele furioase si a gasit un copil mic si neajutorat. A luat copilul pe umeri si a inceput sa-l transporte inapoi.
Pe masura ce traversa raul, copilul devenea din ce in ce mai greu, pana cand parea ca intregul univers apasa pe umerii lui Kristaps. Cu toate acestea, el a reusit sa-l aduca pe copil in siguranta la mal. Dupa ce au ajuns pe pamant, Kristaps a adormit cu copilul langa el. Cand s-a trezit dimineata, a descoperit ca baietelul disparuse, dar in locul lui se afla un cufar plin cu aur. Se spune ca acest aur a fost folosit pentru a construi orasul Riga. Marele Kristaps este adesea asociat cu Sfantul Cristofor, protectorul calatorilor, iar copilul cu Hristos.
O statuie a Marelui Kristaps a fost amplasat pe malul raului Daugava, ca simbol al legendei.
Monumentul Libertatii
Ziua a continuat cu o plimbare pe strazile si parcurile din afara zidurilor orasului vechi. Asa am ajuns la Monumentul Libertatii. Efortul natiunii letone pentru libertate si independenta este simbolizat de aceasta opera de arta din granit care inalt de 42 de metri. Cele 56 de sculpturi ale sale, raspandite pe mai multe niveluri, reprezinta evenimente si personaliti importante din istoria Letoniei. Monumentul este incoronat de o femeie sculptata in cupru pe nume Milde, care ridica trei stele de aur care reprezinta cele trei regiuni istorice ale tarii.

Opera Nationala din Letonia
Tot in Parcul Bastejkalna, inconjurata de gradini si statui, se afla si cladirea Operei Nationale din Letonia, renumita in intreaga lume pentru spectacolele sale se opera si balet. Noi nu am intrat inauntru, dar daca sunteti iubitori de arta si spectacol, atunci va puteti achizitiona bilete de pe site-ul oficial, o modalitate excelenta de a intelege si aprecia traditiile artistice ale Letoniei.




Alberta Iela & Elizabetes Iela
Nu departe de aici, se afla doua dintre cele mai cunoscute strazi ale capitalei: Alberta Iela (Strada Albert) si Elizabetes Iela (Strada Elisabeta). De-a lungul acestor strazi veti gasi cele mai impresionante cladiri Art Nouveau din Riga, un adevarat muzeu in aer liber. Stilul Art Nouveau se remarca prin fatade bogat ornamentate, detalii florale, linii curbe si figuri mitologice sau feminine. Cladirile sunt adesea decorate cu sculpturi elaborate, mozaicuri si vitralii colorate. Sunt peste 800 astfel de cladiri in tot orasul, cele mai multe concentrate pe aceste doua strazi, ceea ce face din Riga, pe buna dreptate, capitala Art Nouveau a Europei. Asa ca o plimbare pe Alberta Iela si Elizabetes Iela ofera o experienta vizuala unica.










Muzeul Istoriei Medicinei
Pentru ca am nimerit exact intr-o zi de joi, am trecut pe lista si Muzeul Istoriei Medicinei. Acesta poate fi vizitat gratuit in fiecare zi de joi, in intervalul 17:00-19:00. Suficient pentru a petrece un timp de calitate intr-unul dinre cele mai importante muzee dede acest fel din Europa. Fondat in 1957 de renumitul medic leton Pauls Stradiņš, muzeul ofera o privire cuprinzatoare asupra evolutiei medicinei de-a lungul secolelor. Muzeul gazduieste o colectie impresionanta de peste 200.000 de exponate, care ilustreaza dezvoltarea instrumentelor medicale, tehnicilor si cunostintelor din antichitate pana in prezent. Piesa de rezisenta este cainele cu doua capete, o relicva dintr-un experiment stiintific realizat de celebrul chirurg sovietic Vladimir Demikhov, in anii 1950. Acest experiment, parte din cercetarile sale in transplanturi de organe si chirurgie experimentala, a implicat grefarea capului si membrelor superioare ale unui caine mai mic pe corpul unui caine mai mare. Desi controversat, experimentul a contribuit la dezvoltarea cunostinselor in domeniul transplantului de organe.







EXCURSII DIN RIGA
In caz ca mai aveti la dispozitie inca o zi pe meleaguri letone, puteti pleca intr-o excursie la Sigulda si Turaida sau una pe Dealul Crucilor. Gasiti mai jos cateva recomandari in acest sens: