Am petrecut aici 2 zile pline (48h), timp in care am parcurs orasul in lung si in lat, bifand atat obiectivele consacrate, cat si unele mai putin stiute. Am aflat o multime de povesti si legende despre locurile prin care am trecut, incat sunt tare nerabdatoare sa vi le povestesc si voua in cadrul mai multor articole.
Tallinn, capitala Estoniei, a fost cel de-al doilea oras vizitat in periplul nostru prin Capitalele Baltice. Am ajuns acolo dupa numai 45 de minute de zbor din Riga cu compania Air Baltic. Pretul calatoriei s-a ridicat in jurul sumei de 20 de euro/pers. Un pret mult prea mic pentru a ne complica cu autobuzul sau alt mijloc de transport terestru care ar fi costat la fel, ar fi facut mai mult pana la destinatie, iar comfortul nu ar mai fi fost acelasi.
Iar daca Riga, despre care am scris AICI, ne-a suprins placut, iata ca Tallinn s-a dovedit a fi de-a dreptul superb. Capitala Estoniei este un oras medieval fermecator inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, cu strazi pitoresti, castele, temple, palate si o piata principala mare intesata cu cafenelele si restaurante. Perfect pentru o escapada scurta.
CAND ESTE CEL MAI BINE SA PLANIFICATI O CALATORIE LA TALLINN
Primul impuls este sa spun vara. De ce? Pentru ca este perioada Noptilor Albe cand soarele sta pe cer in jur de 20 de ore (da, ati citit bine!), pentru ca arareori temperatura depaseste 25 de grade (pe cand in Romania este canicula) si pentru ca nu sunt multi turisti. Tallinn este una dintre putinele destinatii inca neinvadate de turisti. Dar sunt convinsa ca asta nu va mai dura mult.
Dar si iarna, chiar daca temperaturile coboara destul de mult. Zapada care cade peste capitala se aseaza ca o mantie alba adaugandu-i un plus de frumusete si magie. Iar Targul de Craciun care se organizeaza anual in Piata Primariei, este unul dintre cele mai frumoase din Europa.
CUM AJUNGETI IN TALLINN
Din pacate, nu exista zboruri directe intre Bucuresti si Tallinn. Singura varianta viabila este cu escala la Riga. Compania letona Air Baltic are zboruri de cateva ori pe saptamana din Bucuresti (in functie de sezon), iar durata calatoriei este de aproximativ 2 ore. De acolo, va puteti imbarca intr-un alt zbor, spre Tallinn, asa cum am facut si noi. Aeroportul International Lennart Meri Tallinn este situat la aproximativ 5 km de centrul orasului.
UNDE VA CAZATI
Ca in fiecare oras european, si aici exista hoteluri pentru toate buzunarele. Noi am stat timp de trei nopti la The City Hotel, o unitate de cazare clasificata cu 4 stele, aflata chiar in centrul vechi al orasului, despre care am numai cuvinte de lauda. Camerele sunt spatioase, curate, bine izolate fonic, iar micul dejun diversificat. Ba chiar au fost foarte draguti si ne-au pregatit un mic dejun la pachet pentru ultima zi cand am plecat la 03:30 (si era lumina ca in plina zi) pentru a prinde ferry boat-ul spre Helsinki. Pentru 3 nopti am platit in jur de 275 de euro/2 persoane.
TALLINN CARD
Nu plecati la drum fara el! Va ajuta sa faceti economii serioase si va ofera si transport public gratuit in perioada lui de valabilitate (24 h/48 h/72 h). Tallinn nu este tocmai un oras ieftin. Desi poate e greu de crezut, salariul mediu in Estonia este mai mare decat in Romania, iar asta se reflecta in preturi. Pentru ca am avut 2 zile pline, am optat pentru varianta lui de 48 h. L-am achizitionat de pe Get Your Guide pentru ca mi-a oferit posibilitatea de a primii banii inapoi in caz ca, din varii motive, nu mai pot ajunge la destinatie. Am platit in jur de 65 de euro/pers cu transport inclus si l-am ridicat de la punctul de informare turistica aflat la nici 100 m de hotel. O sa vedeti mai jos ca merita toti banii.
ZIUA 1
Prima zi a fost dedicata in intregime centrului vechi, un adevarat muzeu in aer liber. Aici se afla o sumedenie de obiective, care mai de care mai interesante care cu siguranta va vor ocupa intreaga zi.
Biserica & Muzeul Niguliste (1)
Turul nostru prin centru vechi a inceput cu Biserica si Muzeul Niguliste aflate chiar langa hotel. Desi poate parea o biserica ca oricare alta, ea ascunde numeroase opere de arta, printre care si pictura Dance Macabre (Dansul Mortii) a lui Bernt Norke. Aceasta pictura veche de peste 500 de ani, este un exemplu elocvent al modului in care era perceputa lumea in Evul Mediu.
Opriti-va timp de cateva minute si priviti cu atentie opera de arta care infatiseaza universalitatea mortii. Aceasta incepe cu un predicator aflat intr-un amvon care prezinta dansul, urmat de Moartea cantand la cimpoi si Moartea purtand un sicriu. Sunt prinsi in hora Papa, Imparatul, Imparateasa, Cardinalul si Regele, fiecare condus de o figura a Mortii, semn ca nimeni, indiferent de rang, nu scapa. Un dialog intre Moarte si aceste personaje este prezentat sub forma unui text sub figuri. Dialogul poate fi ascultat si in varianta audio in mai multe limbi.
Iar cireasa de pe tort este liftul de sticla care duce viziatorii pana in turnul bisericii, de acolo de unde veti avea o priveliste la 360 grade asupra intregii capitale.
Pretul unei intrari pentru un adult este de 14 euro, dar cu Tallinn Card este gratuit.
Gradina Regelui Danez (4)
Pasii ne-au purtat in continuare catre un alt loc emblematic al orasului: Gradina Regelui Danez sau Danish King’s Garden, asa cum probabil o veti regasi in materialele informative. Dupa cum v-ati dat deja seama dupa nume, e vorba de un mic parc cochet, aflat la poalele Turnului Kiek in de Kok, unde puteti zabovi cateva clipe admirand privelistea si cladirile istorice din jur.
Legenda spune ca in aceasta gradina, in anul 1219, Regele Valdemar al II-lea al Danemarcei a avut o viziune a unui steag rosu cu o cruce alba (Dannebrog), care a cazut din cer in timpul unei batalii impotriva estonienilor. Aceasta intamplare a dat curaj armatei daneze, care a reusit sa castige lupta si sa cucereasca Tallinnul. De atunci, acesta a devenit steagul Danemarcei.
Catedrala Alexander Nevsky (5)
Cum iesiti din Gradina Regelui Danez, veti da nas in nas cu impresionanta Catedrala Alexander Nevsky, cocotata pe dealul Toompea. Aceasta catedrala ortodoxa rusa domina peisajul urban cu arhitectura sa grandioasa si cupolele stralucitoare. Si interiorul este la fel de bogat decorat cu icoane, mozaicuri si altare acoperite cu foita de aur. Intrarea este gratuita, dar nu este permis fotografiatul.
Castelul Toompea (6)
Chiar vizavi de Catedrala Alexander Nevsky se afla Castelul Toompea o cladire in stil baroc construita intre 1767 si 1773. Ea adaposteste in prezent Riigikogu, adica Parlamentul Estoniei. Cladirea poate fi vizitata gratuit, in cadrul unui tur ghidat, in fiecare zi de luni pana vineri, in estona, engleza si rusa. Singura conditie este ca aceste tururi sa fie rezervate din timp. Puteti face AICI rezervare.
Catedrala Sf. Maria (7)
Am coborat de pe Dealul Toompea si ne-am oprit la punctul 7 aflat pe harta, respectiv Catedrala Sf. Maria. Aceasta este considerata a fi cea mai veche biserica din oras, prima sa atestare fiind in secolul al XIII-lea. Aici sunt inmormantate o multime de figuri proeminente ale istoriei estoniene, de la fete bisericesti la ofiteri, nobili si chiar fiica Regelui Johann al III-lea al Suediei. Fiecare persoana inmormantata aici are propria sa stema, sub forma de epitaf, care este agatata de peretii bisericii.
Intrarea costa 5 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
Puncte de belvedere (8)
Cele doua puncte marcate cu cifra 8 pe harta sunt doua puncte de belvedere ce ofera o panorama superba a orasului. Fiecare dintr-o alta perspectiva.
Primaria si Turnul Primariei (10)
Incantati de cele vazute am coborat si ne-am indreptat spre Piata Primariei. Primaria din Tallinn este cea mai veche institutie de acest fel din nordul Europei, prima sa atestare fiind in anul 1322. Iar partea cea mai grozava este ca poate fi vizitata si in interior unde veti putea admira o serie de sali impresionante cu tavane boltite, mobilier medieval, tapiserii si picturi extrem de valoaroase.
Intrarea costa 7 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
In cazul in care sunteti in forma si nu suferiti de claustrofobie, va recomand sa urcati si in Turnul Primariei. Desi poate ca privelistea nu este la fel de spectaculoasa ca in cazul altor turnuri din oras (pentru ca spatiul este ingust si ferestrele mici), veti fi mai aproape de Vana Toomas (Batranul Tomas) si ii veti afla povestea.
Vana Toomas este numele giruetei care decoreaza Turnul Primariei si a fost numit asa dupa unul dintre locuitorii de emblematici ai capitalei.
In copilarie, Tomas, un baiat sarac, a castigat un concurs de arbaleta la care doar tinerii nobili din Tallinn puteau participa. In ziua competitiei, niciun cavaler nu a reusit sa loveasca tinta, dar Tomas a incercat si a castigat. Neavand origini nobile, nu a primit premiul cel mare, dar a fost recompensat cu un loc de munca pe viata ca gardian. Tomas a devenit un erou, luptand cu vitejie in razboiul din Livonia. Mai tarziu, figura din varful turnului a fost numita in cinstea lui si a devenit cunoscuta ca Batranul Tomas, un simbol al Tallinnului. Girueta originala a fost deteriorata in 1941 si a fost inlocuita, originalul fiind pastrat in primarie.
Intrarea costa 6 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
Cea mai veche farmacie din Europa (11)
Vizavi de Primarie se afla cea mai veche farmacie din Europa care functioneaza fara intrerupere din 1422. Langa ea este deschis si un mic muzeu in care puteti afla mai multe despre tratamentele medievale si despre ustensilele folosite in acea epoca. Intrarea in muzeu este gratuita.
Meistrite Hoov (Curtea Maestrilor) (12)
Mergand pe strada Vane in cautarea urmatorului obiectiv, am dat peste o curte unde pare ca timpul a stat in loc. Oamenii sunt relaxati, iar cladirile si-au pastrat arhitectura originala din perioada medievala. De jur imprejur sunt o multime de ateliere de mestesugarit care imbie turistii sa cumpere suveniruri unicate. Puteti trece si pe la faimoasa cofetarie Pierre Chocolaterie unde va puteti delecta cu produse premiate la marile concursuri internationale.
Katariina Käik (13)
Pasajul St. Catherina (Katariina Käik) este un loc pe care il poti rata foarte usor daca nu esti atent si nu ai harta in mana. Este trecut cu numarul 13 in harta de la inceputul articolului.Este un pasaj ingust si pietruit care conecteaza strazile Vene si Müürivahe si ofera o privire fascinanta asupra trecutului medieval al Tallinnului. Este un loc preferat atat de turisti, cat si de localnici care isi dau intalnire la unul dintre restaurantele aflate aici. La fel ca si in Meistrite Hoov si aici sunt amplasate atelierele unor artisti locali care pot fi vazuti manauind cu dibacie sticla, ceramica sau lemnul. Din mainile ies adevarate opere de arta, perfecte daca sunteti in cautare de suveniruri autentice.
Biserica Sf. Duh (15)
Dupa ce ne-am clatit putin ochii prin atelierele mestesugaresti de pe Katariina Käik ne-am reintors pe celebra strada Pikk si am decis sa intram in Biserica Puha Vaimu, ce poarta hramul Sfantului Duh. Aceasta a fost construita in sec. al XIV-lea si este renumita pentru faptul ca aici s-a tinut prima predica in limba estona. Fatada sa este impodobita cu un ceas din secolul al XVII-lea care inca mai functioneaza.
Muzeul Estonian al Sanatatii (16)
Nu foarte departe de lacasul de cult de mai sus, am dat peste unul dintre cele mai frumoase si interesante muzee in care am intrat pana acum. Nu era in plan, dar ne-a iesit in cale si bine am facut ca am intrat. Este vorba de Muzeul Estonian al Sanatatii. Dupa cum ii spune si numele este dedicat explorarii corpului uman intr-o maniera interactiva. Prin intermediul celor 15 incaperi tematice, vizitatorii sunt incurajati sa adopte obiceiuri sanatoase, sa fie constienti de importanta prevenirii bolilor si sa afle totul despre corpul lor.
Intrarea costa 12 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
Biserica Sf. Olav (18)
Biserica Sf. Olav, urmatoarea noastra oprire, este una dintre cladirile emblematice din oras. Biserica in sine, nu are nimic special, insa principala atractie este turnul sau vizibil din aproape orice punct al Tallinn-ului. Iar partea si mai buna este ca se poate urca in el. Efortul de a urca cele 232 de trepte este rasplatit cu o serie de vederi spectaculoase.
Intrarea costa 5 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
Temnitele KGB (21)
Odata coborati din turn am facut o scurta vizita la fostele Temnite KGB. Foarte scurta pentru ca este unul dintre acele locuri sumbre care pe mine m-a tulburat foarte tare.Muzeul pastreaza celulele de detentie, oferind in felul acesta vizitatorilor o imagine despre conditiile inumane in care prizonierii erau tinuti.. Celulele sunt mici, intunecate si lipsite de orice confort, ilustrand cruzimea regimului sovietic. In celule sunt expuse documente istorice, fotografii, obiecte personale ale detinutilor si echipamente utilizate de KGB pentru supraveghere si interogare.
Intrarea costa 9 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
Paks Margareeta (23)
Ultima oprire a zilei a fost la Paks Margareeta sau Margareta Cea Grasa. Sub acest nume de alint este recunoscut unul dintre cele mai bine pastrare turnuri de aparare din Tallinn. Porecla se datoreaza dimensiunii sale impresionante, avand pereți grosi si un diametru considerabil. Turnul a servit initial ca bastion defensiv, iar ulterior a fost folosit si ca depozit de arme si praf de pusca. In prezent, aici si-a deschis portile Muzeul Maritim Estonian, care prezinta o colectie variata de modele de nave, instrumente de navigatie, harti vechi si obiecte legate de viata maritima. Si asta nu e tot. Pe acoperisul sau a fost amenajata o platforma de observare. Da, inca una, dar nu ne mai saturam.
Intrarea costa 15 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
ZIUA 2
Palatul Kadriorg
Daca in prima zi am ramas in centrul orasului, in urmatoarea am decis sa exploram si alte zone ale capitalei, folosindu-ne de calatoriile gratuite cu transportul in comun incluse in Tallinn Card.
Prima oprire a fost la Kadriorg singurul palat baroc din Estonia, construit acum mai bine de 300 de ani de Tarul Petru Cel Mare pentru sotia sa, Ecaterina.Nu este chiar un palat in adevaratul sens al cuvantului, desi arata ca unul pe dinafara.Inauntrul sau nu veti gasi obiecte de mobilier sau decoratiuni rafinate, ci tablouri, sculpuri si alte opere de arta. Asta pentru ca acolo functioneaza Muzeul de Arta al Estoniei.Chiar daca nu sunteti pasionati de arta, intrati in palat pentru a va clati ochii cu cateva sali somptuoase pe ai caror pereti atarna opere semnate de Picasso si alti artisti faimosi. In plus, o scurta plimbare prin gradina palatului, o sa va ofere o incantare pentru ochi si suflet.
Intrarea costa 12 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
Ca sa ajungeti la palat luati Tramvaiul 1 sau 3 din centrul orasului pana la statie numita Kadriorg.
Casa lui Petru cel Mare
La doi pasi de Palat se afla si Casa lui Petru cel Mare, o casa de vacanta folosita de tar si sotia sa atunci cand veneau in Tallinn. Resedinta este compusa dintr-o camera de zi, un dormitor, o mansardă transformata in sala de mese, o bucatarie si o pivnita. Casa este mobilata cu obiecte care au apartinut tarului si alte obiecte din acea epoca.
Intrarea costa 5 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
In zona mai sunt si alte muzee interesante precum Mikkel, KUMU sau Miiamilla, cel din urma dedicat copiilor. Toate sunt incluse in Tallinn Card.
Turnul Televiziunii
Noi nu am mai intrat la acestea si ne-am continuat drumul spre Turnul Televiziunii, cea mai inalta cladire din Estonia. Platforma sa de observatie, aflata la o inaltime de 170 de metri, ofera vizitatorilor privelisti spectaculoase asupra capitalei estoniene si a imprejurimilor sale. In turn mai puteti gasi un restaurant, diverse expozitii interactive, iar amatorii de senzatii tari pot opta pentru sarituri sau pot merge suspendati pe marginea turnului.
Intrarea costa 19 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
Daca aveti rau de inaltime, puteti ramane la baza unde puteti face plimbari prin Gradina Botanica. Si aceasta din urma este inclusa in Tallinn Card, scutind astfel 5,5 euro/persoana.
Pirita
Ne-am suit din nou in autobuz si am plecat spre Pirita, un cartier aflat pe Malul Marii Baltice. Acolo a fost amenajata si o frumoasa zona de promenada. Nu departe de aici se afla Palatul Maarjamäe, care gazduieste Muzeul de Istorie al Estoniei. Palatul propune o incursiune in cei peste 100 de ani de istorie, asa ca daca sunteti pasionati si detineti si un Tallinn Card in buzunar, puteti intra gratuit. In mod normal, intrarea costa 11 euro/pers.
Seaplane Harbour
Ultima oprire a zilei a fost la Seaplane Harbour, un muzeu interactiv ce va fi pe gustul atat celor mici, cat si celor mari. Veti putea admira si urca pe barci reale, un hidroavion si un submarin din anii 1930 in care puteti patrunde. Acesta este situat pe malul marii, in fostele hangare pentru hidroavioane din epoca tarista.
Intrarea costa 20 euro/pers, insa cu Tallinn Card este gratuita.
In caz ca mai aveti la dispozitie inca o zi pe meleaguri estoniene, puteti pleca intr-o excursie de 1 zi la Helsinki. Sau daca nu vreti sa iesiti din tara puteti da o fuga in Parcul National Lahemaa sau Insula Prangli.