Fantana lui Neptun, unul dintre simbolurile orasului, este amplasata chiar in mijlocul Pietei Nettuno, in imediata apropiere a Pietei Maggiore. Fantana a fost creata de catre Giovanni da Bologna (cunoscut si sub numele de Giambologna si care la momentul respectiv era considerat a fi unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii dupa Michelangelo) pe parcursul a trei ani, intre 1563 si 1566. Fantana a fost creata la initiativa Papei Pius al IV-lea pentru ca locuitorii orasului sa se foloseasca de apa si pentru ca negustorii sa-si spele bunurile, iar pentru constructia ei a fost necesar ca mai multe cladiri din jur sa fie demolate.

Supranumita si Il Gigante, fantana masoara aproximativ 4m inaltime si cantareste putin peste 2000 kg. El sta pe o platforma care reprezinta cele patru colturi ale lumii, iar cei patru copii de la picioarele sale reprezinta cele patru mari fluvii cunoscute in acea perioada: Nil, Amazon, Dunarea si Gange. Cu toate ca a fost comandata de biserica, statuia nu pare a avea deloc un caracter religios. In primul rand pentru ca Neptun era considerat un zeu pagan, iar in al doilea rand pentru ca modul in care a fost reprezentat, pare a fi unul erotic. Legenda spune ca sculptorul i-ar fi facut initial un penis urias care insa a fost micsorat dupa ce biserica n-ar fi fost de acord. Cum unui Papa nu i te poti opune, Giambologna s-a razbunat discret. Daca veti sta intr-un anume unghi ( mai exact in dreapta statuii) veti remarca ca unul dintre degetele lui Neptun are o asemenea extensie care coroborata cu pozitia, da impresia unui organ genital in erectie. Un alt element erotic al statuii este dat de sirenele de la picioarele zeului din ale caror sani curge apa.

Exista si o superstitie legata de aceasta fantana: se spune ca pentru trece un examen important, studentii Universitatii din Bologna trebuie sa inconjoare de doua ori in sensul invers al acelor de ceasornic fantana, altfel vor pica. Daca tridentul tinut in mana de zeul apelor vi se pare cunoscut este pentru ca a inspirat si logo-ul firmei Maserati, celebra pentru masinile de lux.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *