BASILICA DI SAN PETRONIO

Program:

Luni-Vineri: 07:45–13:30 si de la 14:30-18:00.

Sambata si Duminica: 07:45-18:30.

Intrarea libera, doar la Cappella dei Magi se plateste o taxa de intrare de 3 euro.

La doi pasi de Fantana lui Neptun veti gasi Biserica dedicata Sfantului care patroneaza orasul, Petroniu. Nu o sa va incarc cu informatii despre istoria ei pentru ca veti gasi pe internet tot ceea ce veti dori (www.basilicadisanpetronio.it), vreau insa sa va povestesc despre ce m-a impresionat si la ce sa fiti atenti atunci cand ajungeti aici.

Este una dintre cele mai mari biserici din lume, avand o lungime de 132 m, o latime de 60 m si o inaltime de 45 m. Desi la inceput aceste cifre poate nu spun nimic, adevarata maretie a bisericii o veti simti dupa ce veti pasi in interiorul sau.

Totusi, inainte de a intra, aruncati si o privire la sculpturile de deasupra intrarilor, de multe ori ignorate de turisti. Deasupra usii din mijloc, pe care insa nu se intra, sunt trei sculpturi ale lui Jacopo della Quercia care ii infatiseaza pe Fecioara cu Pruncul, avandu-i de-o parte si de alta pe Sfantii Ambrozie si Petroniu.

In Cappella dei Magi sau Bolognini (aflata la intrare pe partea stanga) pe care va sfatuiesc sa nu o ocoliti desi se plateste o taxa de intrare, gazduieste una dintre cele mai originale reprezentari ale Raiului si Iadului, pictata de catre Giovanni da Modena. In partea de sus a picturii este Raiul, iar in partea de jos Infernul dominat de figura inspaimantatoare a lui Lucifer. Nici nu vreau sa-mi imaginez ce groaza a putut provoca aceasta pictura la momentul realizarii ei, prin 1400, intr-o vreme in care oamenii nu stiau sa scrie sau sa citeasca. Biserica are in total 22 de capele foarte frumos decorate.

Biserica mai detine si cel mai mare meridian aflat inauntrul unui cladiri, situat pe podeaua din stanga altarului si calculat de catre astronomul Giovanni Domenico Cassini, profesor la Universitatea din Bologna, care poate spune cu precizie in ce zi din an ne aflam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *